Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chcę kupić agregat do uprawy ścierniska, uprawy przedsiewnej oraz ścięcia wierzchniej warstwy traw(uprawa przed orką). Posiadam ciągnik 73,5 km. Myślałem nad agregatem talerzowym 2,5m z crosscilem i hydropakiem, ale po 1 nie wiem czy da rade dzwignąć z pełnym siewnikiem zboża, a po 2 nie wiem czy nie będzie za płytko wchodził w ziemie na trawach bo wiadomo to nie talerzówka na hydraulice tylko na pompie więc może nie dawać rady głęboko ryć. Tak więc co polecacie cena do 15.000 zł. 

Opublikowano

jeśli chcesz by był do tych trzech upraw to agregat talerzowy powinien być dobry. jeśli chcesz ściąć wierzchnia warstwę trawy to w zupełności da rade, przecież i tak później będziesz to przeorywal. a co do udźwigu to raczej nie powinno być problemu, 2,5m agregat dużo nie waży, w siewnik tej szerokości tez dużo nie zasypiesz ziarna. poza tym siewnik zawsze możesz odpiac :-)

Opublikowano

Kolego 3m taki agregat to 120 kM najmniej i balast z przodu lub ciagnik 6-stka.

Przy mocy 75 KM nic z tego tylko jako agr=egat talerzowy ale potrzebna jest prędkość siewnik odpada.

Wał ciężki z tyłu to nie do takiej mocy kolego.

Opublikowano

Dokładnie do talerzowego potrzebna jest prędkość więc 2,5m to ten ciągnik będzie miał co przy nim robić tym bardziej gdy wiedziesz na miękki teren po za tym agregaty talerzowe należą do agregatów cięższych tak więc 800kg to minimum, a jak coś bardziej masywnego to i 1200kg sam agregat , nie wspominam o siewniku bo to już zupełnie nie wchodzi w rachubę. Na twoim miejscu zainwestował bym w agregat uprawno-siewny np. taki z wałem strunowym dwa rzędy zębów od kultywatora i wał rurowy waga takiego agregatu to granice 500kg + siewnik na hydropaku wtedy jakoś to widzę oraz agregat ścierniskowy bądź zwykłą talerzówka 2m wtedy pole będzie uprawione.

Opublikowano

Chodzi mi właśnie o taki agregat jak na zdjęciu tylko 2,5m a jaki najlepszy wał doprawiający z tyłu do tych 3 prac ziemia 4 klasa gliniasta bardzo miejscami oczywiście jak nie da rady z siewnikiem to bedę latał oddzielnie(z czasem może bedzię wiekszy ciągnik) bo zboża to i tak może ze 3h bardziej uprawa przed i po kukurydzy po zbożu i trawy

Opublikowano

Siewnik i wał packiera to w tym agregacie z taką mocą na pewno odpada trzeba trochę prędkości aby ten agregat ładnie uprawił i zrobił robotę myślę że rurowy będzie tu najleprzym rozwiązaniem.