Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od podsuszek kłos raczej bieleje cały równomiernie.. Tutaj widać że bielenie postępuje od szczytu kłosa, raczej fuzarioza. Oczywiście może to być powiązane z fuzaryjną zgorzelą podstawy.. Jak wygląda podstawa ?

Opublikowano (edytowane)

z podstawą jest wszystko ok 
Takie kłosy występują prawie na całym polu po 3-4 średnio na m^2 na dzień dzisiejszy 
Nie dość że susza wypaliła 40% to jeszcze to co zielone też marnieje 
ehhh tak to już jest z uprawą raz zbierzesz dużo a raz wcale 

Edytowane przez Torridon
Opublikowano

Dzisiaj rozmawiałem z przedstawicielem Danko na wystawie w Sitnie. Pytałem sie o pszenice Memory i Desamo jak zniosły tegoroczne mrozy. Powiedział że Desamo bardziej została zmasakrowana niż Memory przez co Desamo z 5 zanizyli na 4 pkt a Memory z 4,5 zwiekszyli na 5 pkt ale ogolnie obydwie pszenice dobrze sie zregenerowały sie na wiosnę

Opublikowano

Mój "sąsiad" obszarowiec ma posianą Memory i Desamo jako nasienne.. Wyglądają przyzwoicie, są na Y.T. filmiki z plantacji, niestety nie potrafie podać linków..
@Andrzej, a z którym przedstawicielem rozmawiałes?
Ale fakt faktem, żadna z nich nie jest zarejestrowana w Polsce..

Opublikowano

Ozona mam pierwszy raz zobaczymy co pokaże. Ozona juz kłosy ma żółte a Jantarka jeszcze zielonkowate. Zobacze jak bedzie sypac ten Ozon. Co roku staram sie siać jakies inne odmiany. W tym roku napewno jeszcze raz posieje Jantarke i coś innego. Mam na myśli Memory albo KWS Kiran, najnowsza odmiana ale nie wiem gdzie ją bede mógł dostać.

Opublikowano

Ozon raczej plenność ma większą od Jantarki.. Tez staram sie wprowadzac przynajmniej jedną nową odmianę co roku, ale nigdy nie jest to "nowość w danym roku". Najpierw niech sie wykaże na doświadczalnych polach, najlepiej dwa sezony z rzędu..

Opublikowano

Memory w Polsce to chyba dopiero pierwszy sezon jest albo i drugi bo w 2015 została wprowadzona do sprzedaży a wczesniej tez musieli ją mieć aby wykonac doświadczenia z nią. Z mrozami lepiej sobie poradziła niz Desamo czyli mrozoodporność juz jest sprawdzona przez tegoroczne mrozy.

Opublikowano

obok mnie ma Małopolska hodowla posianą Memory i powiem tak po mrozach ruda była, fajnie się pozbierała napewno choroby liści ją męczą , nie jest wysoka, kłosy ładne. oni mają tą odmianę 2 rok

Opublikowano

Jak dla mnie Hondia bije Memory. U znajomych Memory wypadła, u mnie Hondia dostała po zimie jest słaba, ale to przez przesuszoną glebę. 

U mnie po rapsie Desamo skasowane, u znajomego po pszenicy jest w miarę. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 
       
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

    • Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
    • Przez yacenty
      Jak nawozicie pszenicę ozimą? Jakie startegie przyjmujecie? Na 2 dawki? Na 3? Stosujecie nawozy sypkie typu saletra, saletrzak, mocznik czy może jednak RSM? A może jakaś kombinacja mieszana?
      Jakie macie pomysły nawożenia pszenicy? Jak wygląda nawożenie pszenicy ozimej a jak jarej?
      Temat jest kontunuacją rozbitą na wątki z tematu ogólnego o pszenicy: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/80-pszenica-ozima-i-jara/
       
    • Przez Siwecki97
      Witam, 
      Potrzebuje bardzo dobrej odmiany pszenicy ozimej na województwa wymienione w temacie. Najlepiej żeby to była ostka, odporna na choroby, na średnie stanowiska i dobrze plonujaca. Wiem, każda firma ma taka pszenicę, która ma wyżej wymienione cechy. 😀
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v