Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Wiesi0 napisał:

Nie miałem 19,5 więc nie powiem, ale te 315/45r22,5 miałem i przyczepa niższa była, szerokość jest ważna nie można schodzić poniżej 300 bo nawet d47 z ładunkiem  w każdym piachu się zakopie.

Na Słomczynie takie opony z nówko felgo mieli po400zł za sztukę,tak jak napisałem jakieś handlarze z dąbrowy pod Poznaniem,Prowadzą jakiś duży skład opon.

Akurat na piachu to lżej idzie przyczepa na wąskich niż na tirowskich 

Opublikowano
farmtrac8244 napisał:

Dnia 28.10.2019 o 19:19, Pawelek998 napisał:

Komfort i wygoda nie ma co porównywać ursusa czy Zetora do zachodniego ale cena części to kosmos 

Czemu duże gospodarstwa biorą nowe po 5 latach a nie używki? 

Do naszych za parę stówek kupisz pół ciągnika 

Ale jak ktoś ma dużo areału i całymi dniami w polu to tylko zachodni 

Komfort nie jest najważniejszy. Dla mnie jest to ostatnia rzecz jaką brałbym pod uwagę. Nie rozumiem ludzi dla których jest to ważne kryterium przy wyborze maszyny.

Pewnie bardzo mało czasu spędzasz w ciągniku

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Raczej się postarzeć i wtedy człowiek już widzi ze siła nie ta.I zaczyna kombinować ze wszystkim żeby było lżej.

Ja na komfort nie patrze tylko na prace fizyczną aby było jej jak naj mniej,jak coś się da zrobić jakimś sposobem lub maszyną.

A i tak się nachodzę i to traktuje jako sport bo przecież trzeba się ruszać aby za dużo nie dźwigać.

Komfortu to można szukać jedynie na bizonie gdy pali słonce z silnika goni ciepłe powietrze, plewy goni wiatr i kurz w oczy a chcesz szybko wszystko  z kosić i zebrać plony.Taka kabina z klimą to by była dobra sprawa.Lub nowocześniejszy kombajn.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
8 godzin temu, ZELKOW napisał:

Tyle ile trzeba spędzam. Co ja poradzę ,że mało pola.

Jak ktoś lubi wygodę to niech później będzie go stać na jej utrzymanie. Tylko jaki sens kupić rupcia 30 letniego czy nawet starszego bo komfort w kabinie.

Opublikowano
23 minuty temu, Wiesi0 napisał:

Raczej się postarzeć i wtedy człowiek już widzi ze siła nie ta.I zaczyna kombinować ze wszystkim żeby było lżej.

Ja na komfort nie patrze tylko na prace fizyczną aby było jej jak naj mniej,jak coś się da zrobić jakimś sposobem lub maszyną.

A i tak się nachodzę i to traktuje jako sport bo przecież trzeba się ruszać aby za dużo nie dźwigać.

Komfortu to można szukać jedynie na bizonie gdy pali słonce z silnika goni ciepłe powietrze, plewy goni wiatr i kurz w oczy a chcesz szybko wszystko  z kosić i zebrać plony.Taka kabina z klimą to by była dobra sprawa.Lub nowocześniejszy kombajn.

Właściciel bizona [tak samo innego sprzętu typu cabriolet] bierze swoją maszynę na ucho ,nos i oko. Jak zamkniesz go w ,,słoiku'' z początku baranieje. Zaczął padać deszcz i zamknąłem  tylne okno przy prasowaniu,a że ostatnia bela , a niech tam .Bezcenne:(,ale jak cichutko9_9. A z tą robotą,to człowiek ustawowo dobrze było by,by był trochę leniem. Trochę leń myśli by się nie przepracować,żle powiedziałem, kombinuje i najpierw po rozczochranej wszy przepłoszy i dwa razy pomyśli [przegoni] by sobie ułatwić i tą robotą się nie zap...itd.😉

Opublikowano
10 godzin temu, farmtrac8244 napisał:

Komfort nie jest najważniejszy. Dla mnie jest to ostatnia rzecz jaką brałbym pod uwagę. Nie rozumiem ludzi dla których jest to ważne kryterium przy wyborze maszyny.

no właśnie zależy ile jeździsz bo jak masz 5ha ornego to za dużo się nie najeździsz ale jak jeździsz po 200-300 mth rocznie w c360 i kilka razy w roku maraton przez 5 dni po 8-9 godzin to doceniłbyś komfort kiedy schodzisz z c360 po 12 godzinach koszenia i mimo słuchawek dzwoni ci w uszach przez całą noc a plecy czujesz przez następny tydzień 

10 godzin temu, ZELKOW napisał:

dokładnie, jak by miał ciapkiem/c360 40ha orać to by się zarżnął 

Opublikowano
11 godzin temu, farmtrac8244 napisał:

Komfort nie jest najważniejszy. Dla mnie jest to ostatnia rzecz jaką brałbym pod uwagę. Nie rozumiem ludzi dla których jest to ważne kryterium przy wyborze maszyny

Może dlatego, że niektórzy spędzają po 12 godzin na dobę w maszynie? Komfort jest ważną sprawą. Ale jak ktoś na własne życzenie lubi sobie niszczyć własne zdrowie to już jego własny wybór.

Opublikowano

Zgadza się ,ale ile osób teraz ma uczulenie na zboże i czasem taki wydatek to konieczność jak nowy kombajn.

Opublikowano
19 minut temu, bratrolnika napisał:

To nie chodzi o to czy ktoś chce komfort czy nie-wszystko się rozbija o pieniądze, jak ktoś ich nie ma to się tłucze starym ursusem i go chwali, a jak ktoś ma trochę pieniędzy do wydania to kupuje nowy ciągnik

no to już jest kwestia tego w jakim stopniu jest gospodarstwo, wkładając 5 tyś można na prawdę odmienić komfort w c 360 czy jakim kolwiek innym ciągniku , tu bardziej też chodzi o technikę, szybkość wykonywania pracy i ekonomie 

Opublikowano

Na małe gospodarstwo powiedzmy plus minus 30 ha choćby dusiły te pyłki , nie kupisz nowego kombajnu bo to nie ekonomiczne

Opublikowano
Przed chwilą, igor10246 napisał:

no to już jest kwestia tego w jakim stopniu jest gospodarstwo, wkładając 5 tyś można na prawdę odmienić komfort w c 360 czy jakim kolwiek innym ciągniku , tu bardziej też chodzi o technikę, szybkość wykonywania pracy i ekonomie 

nikt nie każe ci się męczyć całe życie w c360, można ją sprzedać, dołożyć te 5tys.zł i kupić coś co w każdym aspekcie będzie lepsze, i w przypadku komfortu jak i techniki

Opublikowano (edytowane)

Napisałem ze kupić kabinę i założyć klimę ja bym tak zrobił a jak ktoś chce nowego to jego sprawa.

A z ciągnikami jest tak, jak masz kostkę na podwórku,elewacje w domu i na garażach porobione i dachy porobione no i wszystko do szykowane to patrz ciągnika a nie błota na podwórku po jaja i JD kupują,A  jak to kiedyś napisał ze starych nie potrafią utrzymać a nowe kupują.

@bratrolnika

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v