Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No , jak ktoś ma inne pomysły na wykorzystanie tego ... No cóż , bez komentarza .

Opublikowano
1 godzinę temu, Fendt308lsa napisał:

Kverneland jak najbardziej się łamie, mam bliskiego znajomego co posiada kvernelanda 4 skibowego w obrocie i już dwa razy go spawał a współpracuje z ciągnikiem 150km. 

Inny przykład znajomy sąsiad posiada pług overum tylko że nie obracany 4 skibowy (odpiął jeden korpus i orze ciągnikiem 95 km)  i rama pekła. Moim zdaniem z jego winy bo on strasznie głeboko ora. 

Stąd moje pytanie co bardziej nadaje się na cięzkie ziemie lemken czy kverneland. Lemken jest na plus bo jest dużo lżejszy a do kvernelanda są tansze częśći. 

Mowa oczywiście o zabezpieczeniu non stop bo mam pola kamieniste. 

Zarówno kverneland jak i lemken są drogie w zakupie. Ale kverneland ma właśnie dużo tańsze części. 

Wydaje mi się, że te wszystkie opinie, że coś się łamie to jest po prostu wina operatora. Przy takiej 4 w obrocie prędzej coś się od ciężaru przy obrotnicy lub wieży up****doli, niż porwiesz go w orce. No chyba, że będziesz konary nim wyrywać potężnym bykiem, albo przez bruzdy przejeżdżać jak wariat, to każda marka się podda i coś w końcu pyknie 

Opublikowano

Ten Kverneland z linku jest bardzo stary ale też widać,że w bardzo dobrym stanie. Prawda jest taka,że przeważnie pługi z zabezpieczeniem nonstop są bardziej dojechane bo pracowały w ciężkich warunkach i przez lata pracy mogły już powstać mikropęknięcia, które ujawniają się dopiero na Polskich polach. Na zachodzie raczej nikt nie kupi pługa zabezpieczonego śrubami tam gdzie ma kamienie i ciężkie ziemie więc pługi z tym zabezpieczeniem chodzą w dużo lżejszych warunkach. To przekłada się na ich dużo lepszy stan nawet po wielu latach orki. Oczywiście nigdy nie znamy historii używanej maszyny i trzeba wszystko dokładnie obejrzeć. Jak nie masz daleko to jedź oglądać bo wygląda na wartego uwagi i może długo nie czekać na chętnego.

PS. taka buława do betonu to chyba jedyny sposób na to by na twarzy posłanki Pawłowicz wywołać szczery uśmiech i ogólne rozluźnienie :D

• Haha 2
Opublikowano
10 godzin temu, poprostumateo napisał:

https://www.olx.pl/oferta/plug-obrotowy-niemayer-3-skiby-CID757-IDvbtTo.html

Pierwszy raz widzę coś takiego na odkładnicy. Co to za część? Jakieś udoskonalenie made in garaż, a może już odkładnica jest dziura i przyspawali ten kawałek metalu?

Niedaleko mnie jest ten pług, ale nie wiem czy sobie nim zawracać głowę.

Miałem kiedyś takiego do osiemdziesiatki tylko miał jeszcze dłuta. Jak to pięknie orało... Po przesiadce z UG niebo a ziemia. Na jednej odkładni też miał takie 'udoskonalenie' wykonane przeze mnie  i jakoś wielce to nie przeszkadzało. Ale cena jest moim zdaniem przesadzona.  

Opublikowano

https://www.otomoto.pl/oferta/mccormick-cx-105-w-oryginale-3200godz-szerokie-kola-ID6AGrkT.html?utm_source=refferals&utm_medium=traffic_exchange&utm_campaign=olx#xtor=SEC-8

Dla zainteresowanych - byłem widziałem tą perełkę. Jechałem z nastawieniem że na 95% będzie mój. Na zdjęciach piękny. Po przybyciu prawe tylne koło na innym mocowaniu - pewnie półoś kiedyś pękła. Nie mam wielkiego porównania w cieknących ciągnikach ale na każdej śrrubce jakś kropla się utrzymywała, z baku lekko ropa się sączyła, rura elastyczna do tłumika wypalona, pali od strzała zauważalny na wolnych obrotach czarny dym. Skrzynia miała być perfekcyjna - 1 ciężko znaleźć, półbiegi  nawet ładnie chodziły. Dwójka najlepiej a 3 i 4 to masakra siłowanie się żeby znaleźć. Po paru chwilach przestał wysprzęglać i ciągnoł na wciśnietym sprzęgle do oporu.

Obok stał MX 100. Już w estetyki nie dla mnie ale wsiadłem i przejechałem się. Biegi ponownie masakrycznie wcisnąć,  połówki  1 i 2 ok przy 3 i4  bardzo głośna praca. zapomniał powiedzieć że hamulca brak dobrze że w nic nie przyłoiłem.

Obok stał mf  95KM nie pamietam symbolu chyba 4455 w pełni mechaniczna skrzynia. Tu zdziwienie bo pięknie chodziła skrzynia. Ciekła chłodnica. Ogólnie ten w wydawał się  najlepszy. Obok stał Fiat 100 ale nie wsiadałem bo zbyt opłakany jak na mój gust. Był jeszcze YTO ale nie wiem co to 

Najlepsze wrażenie sprawiają ciągniki tu https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/295ex/

Odpalony deutz jak na moje ucho pięknie pracował. Pomimo wieku zero dymu przy przegazówce. Ciągniki ogólnie umyte ale nie widać aby były to cieknące rupiecie. 

Najfajniejszy claas. Powiem że  ojciec mi odpłynął i śfwrował całą drogę powrotną, że jakby co to tylko ten. Nie powiem bo i mi ciśnienie podniósł i jeszcze godzinę posiedzieć i różnie mogło by być. No ale cena wysoka i do tego nie mogę przestawić sobie głowy i myślenia na ciągnik o takim gabarycie. Do tego nowoczesność  =  elektronika = brak fachowców w okolicy = cena i czas ewentualnych diagnoz i napraw. 

Może ma ktoś takiego Ariona? Wrażenia z jazdy super.

Opublikowano

W Ksawerynowie to jak nie znajdziesz usterek to handlarz Ci o nich nie powie. Jak czegoś się jednak doczepisz to wraca mu pamięć i wtedy gada co jest do poprawy. Nie picuje podobno zbyt mocno, bo czasu nie ma. Tyle z opini kolegów z forum.

Opublikowano

Raczej tak. Koledzy z lubelskiego się wypowiedzą pewnie. Mariusz(ZDUN) sprzedał już swojego McCormicka? Miał na sprzedaż niedawno.

Opublikowano

Obserwowałem ogłoszenie i chyba już dawno poszło.

a słyszeliście że Romanowski oddalił się z terenu RP i brak przedstwicielstwa Mc w Polsce?

A co z tymi hektarami Romanowskich? Obrabiają to?

Opublikowano

Nie interesuję się to nie wiem. Oni jeszcze u ruskich ziemię obrabiali.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v