Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Tak mi się wydaje.

Ta jest ładna ale chyba bez papierów https://www.olx.pl/oferta/przyczepa-tandem-8-ton-3-strony-lub-zamiana-na-dwu-osiowa-CID757-IDeoILB.html#515b7fc1d5

A w ogóle to jak się tym pracuje? Wygoda czy kłopot względem klasycznej dwuosiówki?

Tu z papierami ale drogo https://www.olx.pl/oferta/przyczepa-wywrotka-tandem-warfama-dobre-miasto-t-042-CID757-ID2yt5T.html#e5b8d9c506

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

ja mam 10 tonowy tandem i ciągam go 1224 - miało być super a wyszło jak zwykle - strasznie rzuca ciągnikiem na nierównym asfalcie (mam nadzieje że po dociążeniu przodu lepiej bedzie się jeździło). plusy: łatwość manewrowania, wywrot na 3 trony

Opublikowano

To mój Case jx 70 chyba  nie będzie miał lekko w takich 8 t?

Opublikowano (edytowane)

A  dlaczego  żeś  sie  na tandem uparł? Jedyny plus  -to łatwość  manewrowania - jak kolega wyżej pisał .

Traktor ma praktycznie 70 koni - więc z przyczepą  8 tonową , problemów mieć nie powinien ,

na twardym gruncie oczywiście

Edytowane przez mariuszd93
Opublikowano

z ciągnięciem nie będzie problemów tylko ciągnik będzie podskakiwał - strasznie ciśnie na zaczep i przednie opony się wycierają jak skręcasz na miejscu. jak drugi raz miałbym kupować tandem to tylko na wyższych kołach - przy wysypie na tył łatwo pogiąć tylną bortę jak wysoko podniesiesz i nie odjedziesz. ja za swoją dałem 18tys rok temu.

Opublikowano (edytowane)

Nie uparłem się. Ciągle jestem na etapie planowania. Na pewno coś 3W, ale taki tandem wszedłby w każdą dziurę w garażu.

Masz resorowany tandem? Te 18 tys to z papierami czy bez?

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Krzysztof nowe przepisy gdzieś znalazł :blink: :lol:,powodzenia w eksploatacji na drogach

a pojazdy wolnobieżne mimo że nie trzeba ich rejestrowac podlegają ubezpieczeniom komunikacyjnym B)

Opublikowano

To jest pewne, bo kto kupiłby z takim stanem licznika? Przyznam, że nie wszystkie znieniają stan. Popatrzyłem na Same Laser u nas i na traktorpool. Ceny są różne, ale często takie same lub wyższe niż u nas. Przebiegi 6-13 tyś. a w tych, które są u nas w większości nie podają. Są jednak ogłoszenia, że podają przebieg 6-9 tyś czyli niewielka różnica. Jak patrzyłem to Laser w Niemczech kosztuje 34-40 tyś a w Austrii kosztował ok 50 tyś. Skąd te różnice cenowe i dlaczego za granicą są droższe i nadal drogie. Myślą, że znajdą naiwnych i Polak kupi wszystko?

Opublikowano

Gabaryty  są nie mniejsze niż  w dwuosiowej - więc  dlaczego tandem by wszedł  a 2 ośka  nie ?

To chyba proste, zwyczajnie łatwiej jest wymanewrować tyłem takim tandemem niż zwykłą przyczepą, dzięki czemu w każdą dziurę wjedzie się z zamkniętymi oczami.

Też się zastanawiałem nad takim tandemem, ale poza łatwością w cofaniu to w porównaniu z normalną przyczepą ma chyba same wady.

Opublikowano

Przyczepa tandem sprawuje sie dobrze, ale trzeba w ciagniku miec zaczep typu hitch. Na normalnych fabrycznych zaczepach ursus czy zetor jest problem z jazda. Zaczepy wyginaja sie potrafia nawet sie zlamac, a przod podnosi do gory.

Opublikowano

kolego nie jest to ściema -pojazdy wolnobieżne nie wymagają rejestracji ( są wyjątki ) ale przyczepa użytkowana w rolnictwie nie ma obowiązku rejestracji 

Tandem to przyczepa, a nie pojazd wolnobieżny, który z samej nazwy wolno bieży, a więc posiada silnik i napęd.

Pod ten przepis na pewno go nie podciągniemy,

Z tym wjechaniem w każdą dziurę to  - tak chodzi mi o łatwe i szybkie cofnięcie w ciasną lukę np pomiędzy dwa słupy i wykiprowanie do tyłu.

Z dwuosiówką w wielu przypadkach mamy ograniczone pole do manewru no i na skręconym dyszlu też ryzyko kiprować.

Opublikowano

Tandem jest super na pole i krótkie wycieczki po utwardzonym podłożu. Ponieważ naciska na zaczep, ciągnik ma lepszą trakcję. Łatwe manewrowanie. Wady: buja ciągnikiem na asfalcie, zdzierają się opony.
 Klasyczna dwuosiówka lepsza na asfalt.
 Osobiście klasycznej już nie kupię.
Przyczepa, nie ważne tandem czy zwykła, nie jest pojazdem wolnobieżnym i podlega normalnej rejestracji. Na zachodzie jest inaczej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v