Skocz do zawartości

zatrzymywanie balota podczas prasowania?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

chciałbym sie dowiedziec czy w waszych prasach tez sie to dzieje?ja posiadam prase claas rolant 46 i przy suchej słomie balot przestaje sie obracac. jak temu zaradzić

Opublikowano
chciałbym sie dowiedziec czy w waszych prasach tez sie to dzieje?ja posiadam prase claas rolant 46 i przy suchej słomie balot przestaje sie obracac. jak temu zaradzić

to jest dolegliwość pras o komorze z walcami. ja posiadam prase NH865 zmiennokomorową łańcuchową która nie ma takich problemów, balot nigdy nie stanął mi w prasie.

Opublikowano

coś takiego już chyba było na AF...dobra nieważne. Chciałem powiedzieć że nawet w łańcuchowej mogą wsytąpić podobne problemy tyle że przy owijaniu - mianowicie siatka się ślizgała - sterownik pokazywał że owinięte a tu bach balot się rozleciał jak otworzyłem komorę... :rolleyes:

Opublikowano

Jak prasowałem u wujka tako samo praso słome sucho i jak za mocno zbiłem to też mi to sie stało. ale podczas owijania sznurka. i bela sie nie nadawała została sie na polu bo sznurki sie porwały.

Opublikowano

Wałki w presie są już wytarte i ta presa nie bedzie chciała presować suchej słomy ja miałem podobny problem w pasówce jak pasy były krzywo pozapinane i jak zaczynałem bala to sie obkręcały pasy

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A może jakieś rady byście podali, a nie każdy pisze, że ma taką i taką prasę, i nic takiego się nie dzieje.....

Opublikowano

A te prasy w których staje bela to mają gładkie walce? Kumpel ma stałokomorową walcówke DF z rotorem i w słomie pracuje bez problemu, podobnie jest z moją prasą która wcześniej pracowała tylko w słomie (więc musiała zdawać egzamin), jednak obie prasy mają wspawane fabrycznie wzdłużne perforacje na wszystkich walcach.

Opublikowano

kolega ma też DF starszego czerwonego GP220 Walce kompletnie wytarte nadspawanie kształtowniczka na każdy walec nic nie dało przy dobijaniu posypały sie łożyska .Wyjście znalazł bardzo proste wymalował walce grubo biteksem jak sie nakleiło plew i kurzu to prasa ciągnie jak złoto.

Opublikowano

Dokładnie. U nas facet ma claas 46 i tez myśmy musieli mu całą słomę nasza presą balować bo on nie umiał i też pomalował wszystkie wałki biteksem. Niektórzy robią to samo tylko że zwyczajną farbą wałki malują. Działanie jest oczywiście krótsze.

Opublikowano

Tak, mój Vicon to kilkuletnia używka, jeszcze nie licze bel w tysiącach więc raczej nie opłaca mi sie kupno nówki, zobacz choćby ile kosztuje nowa Sipma z rotorem, nie mówiąc już o zachodnim sprzęcie <_< Prawdopodobnie pracowała tylko w słomie, noże ma dziewicze, w zakamarkach siedzi słoma, obwiązywanie sznurkiem też nie używane, ogólnie mało wypracowana, tylko jeden tryb wykazuje zauważalne zużycie ale jeszcze pochodzi, a potem go wymienie (po części mam 15 minut drogi). Ile to warte okaże sie po sezonie ale napewno pochodzi dłużej jak Sipma która wykazywała już zmęczenie przy MF i niedawno poszła na zasłużoną emeryture z C360 :rolleyes:

Opublikowano

wujek mój ten sam problem miał stawała a po drugie nie chciała z prasy wylatywać dolne wałki pomalował i na mogrą farbe żwir pozypał i naspawał kilka drutów i teraz idze wszystko?? a czy w pasowych tez moze sie coś takiego dziać kupiłem pasówke ale pacy ma karbowane w dobrymstanie wiec nie powinno byc cos takiego

Opublikowano

ja mam claasa 34 i tez nic takiego jeszcze nie mialem a troche juz nia robie. sproboj zrobic tak jak wyzej kolega napisal nadspawaj na walce jakie plaskowniki albo cos to wtedy problem zniknie pozdro

Opublikowano

miałem ten sam problem kupiłem używaną prasę zwijającą deutz fahr GP 220 miałem ten sam problem a w okolicy są jeszcze dwie takie same i dwoje znajomych ma claas słoma nie idzie nikomu na pole wyruszają o 4 rano to do 6 trochę zbiorą

naspawanie nic nie da bynajmniej u mnie sprzedaliśmy i kupiliśmy nową sipme

Opublikowano

a ja wam powiem jak to jest u mnie, zalerzy od ilosci masy na pokosie (slomy, siana), trzeba tak jechac przy dobijaniu zeby ciagle bylo dawane rowno zarcie do belarki, bo jak pojedziesz szybciej to robi sie odrazu elipsa z beli a nie walec i przez to nie da razy jej obrocic, Jak mi stawaly belki to wylanczalem walek i musialem przejechac jakies 100 metrow po polu zeby sie ubila, i wjezdzam w pokos i juz wlanczam walka i idzie dalej ale to mialem tylko 3 razy taki bajer, a teraz juz temu zaradzilem.

Opublikowano

Kobra a ja właśnie jak juz widzę cos nie tak to wtedy w pedła bo jak idzie duża masa to bela sie obraca, a jak mało idzie to walce nacierają to słomę i dlatego sie ślizgają,

A najlepszym sposobem jest belowanie z klejem i wtedy nie ma problemu

Opublikowano

Balzak z jakim KLEJEM o co ci chodzi, poprostu jak na slomie masz ta kupe po kombajnie jak zboze wysypuje to jak zaszybko podjedziesz i juz dobijasz bele to bankowo ci stanie, dasz za duzo masy i stop walki sie slizgaja,