Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

witam robił ktoś samemu owijarkę do bel bo wywalić około 4.5 tyś na byle plasteline to nie bardzo mam ochotę i przymierzam się samemu zrobić owijarkę przywióżł bym od kolegi fabryczną i bym się wzorował. robił ktoś coś takiego?

Opublikowano

to w takim razie zostaje Ci dobrać łańcuch 2 czy 3 zębami napinacze najtaniej teflonowe i styl obracanie łożyska lub kółka teflonowe ja w metal fachu mam kółka teflonowe

Opublikowano

jak będziesz robił to rób abyś mógł omijać folia 700mm i kwestia jakiej wielkości rolki chcesz omijać pomysł o regulowanych bębnach ja tak mam. folia 700mm szybciej owijar i tylko 16 razy a koszt foli różnica w cenie około 30 zł ja nie reguluje na bębnach bo mam prasę walcowe więc balotow 120 na 120

Opublikowano

Dokładnie to folią 750. Odrazu chchiałem robić na taka folię bo kolega mi mówił że taniej wychodzi i szybciej jednocześnie. Starsze owijarki są głównie na 500 a obecnie kupić podajnik na 750 to trzeba dopłacać. A prasę mam zmiennokomorową ale nie będę większych robił niż 120cm .

Opublikowano

na siano kiszone ok a słoma? ja w tym roku planuje owijac slome jedna warstwy i niedokładnie żeby zredukować koszty plandek do okrywania stogu z moich wyliczeń folia 750 wyjdzie mi około 130 rolek słomy za 370zl plandeka chyba 10x15 koszt około 250 zł ale duże wiatry i porozrywana i słoma zawilgnieta

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mlody5674
      Witam chce kupić owijarkę samozaładowczą i mam dylemat która wybrać, słyszałem ze Sipma jest troszkę lepsza od pronra, ktoś miał doświadczenie z tymi owijarkami proszę o wasze opinie która wybrać żeby można było pracować bez awaryjnie, z góry dziękuje za odpowiedzi Pozdrawiam !  
    • Przez xazzer
      Witam, nabyłem owijarkę do kostek Taarup kverneland 7664 z 2003 roku, niestety jak się okazało - nie sprawną.
      Tak jak w temacie problemem jest prawdopodobnie sterownik, a mianowicie po podpięciu przewodu zasilającego do gniazdka 12v na płytce sterującej znajdującej się na owijarce zaświeca się dioda, po podpięciu wtyczki do pulpitu wyświetlacz podświetla się ale nie pokazuje żadnych danych.
      Multimetrem pobadałem płytkę na owijarce i główne "wiązki" przewodzą, jednak jest tak tyle tych elementów, że dalej nie wiem zbytnio co do czego i na jakiej zasadzie to działa dokładnie. W samym sterowniku też niby przewodzi płytka. 
      Do sterownika wychodzą 4 przewody, Kabel do sterownika był łączony, wygląda na to, że był przerwany i połączony na nowo, jednak kolory są pomieszane... połączyłem je na nowo najkrócej jak się dało, posprawdzałem multimetrem, prąd idzie do sterownika a dalej nic się nie dzieje, zapisałem sobie jak było to połączone i postanowiłem połączyć kable według kolorów i teraz nic nie odpowiada nawet jak powróciłem do połączenia pierwszego.
      Przy prądzie z gniazdka zapalniczki o napięciu ok 14v  na sterownik z jednego kabla (brązowy (D) "wychodzi" ok 13.6V, drugi (zielony z żółtym) prawdopodobnie masa, trzeci (biały) wychodzi ok 3,8v oraz czwarty wychodzi koło 2,4v
      Nie jestem specjalnie obeznany w takich elektronicznych sprawach więc zwracam się do Was, może ma ktoś pomysł co jest winowajcą tego. wydaje mi się że to ten sterownik chociaż sama owijarka w jednym miejscu jest spawana i może przez to coś się spaliło w układzie. Jakby ktoś znał się na takich układach proszę o komentarz poradę, lub może ktoś podjął by się ewentualnej naprawy, bo nie znam tego typu fachowców a zwykły elektryk nie wiem czy poradzi.
      Dołączam parę zdjęć poglądowych oraz prosty schemat który znalazłem w internecie.

• Przez rolnikgospodarny95
      Witam was kochani mam pytanko posiadam belotnice z 279 z podbieraczem 2.40m i taka sprawa słyszałem że 10 razy musi bela owinac sznurkiem żeby nie rozleciała sie a jedni mówią że 16  razy mówię tutaj o słomie i pytanko kieruje do was ile zalecacie owinięć z waszego doswiadczenia ?
    • Przez michal100
      Witam
      Planuję zakup owijarki samozaładowczej. Do stacjonarnej potrzeba ludzi a mi zależy na szybkiej pracy. Zastanawiam się nad owijarką AWID Czyżew bo nie jest droga a niewiele (chyba) różni się od innych. Rozmyślałem też o przerobieniu stacjonarnej na samozaladowczą. Słyszałem że w Zubolach gm. Trzcianne ktoś się tym zajmuje. Co o tym sadzicie? Zależy mi na opinii posiadacza takowej. Co myślicie o zakupie używanej? Proszę o opinię na ten temat 😀
    • Przez Mariusz123456
      Kupię 150-200 balotów kiszonki z qq. Najlepiej pomorskie bo dalej nie opłaca się. Termin to najlepiej od razu po zbiorach 2019 jak będą balotowane. Odbiór osobisty.
  • Dodaj nową pozycję...
v