Skocz do zawartości

ktory kombajn wybrać MF, Fendt, Laverda , Fendt, Class

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zastanawiam który z niżej wymienionych komabjnow wybrć :

-Massey Ferguson 7260

-Fendt 5270C

-Laverda M 305 lub M 306

-Sampoo SR 3085

z tego co sie dowiedziałem to MF, Fendt i Laverda są one takie same < te same podzespoły,wygląd itp> mają różne tylko silniki MF i Fendt sisudiesel a Laverda Caterpillar

A możę coś lepszego bylo by z Class Lexiona lub JD ??? Class to bardzo drogi, a JD nie wiem za bardzo- z tego co widziałem do JD bardzo szybko koszą.

A ten kombajn Sampoo SR 3085 ma go ktoś ? mało jest tych maszyn w Polsce < a tych nowych praktycznie wcale>

Najbardzie mi podchoidz ten Sampoo

Gość Profil usunięty
Opublikowano
Witam

Zastanawiam który z niżej wymienionych komabjnow wybrć :

-Massey Ferguson 7260

-Fendt 5270C

-Laverda M 305 lub M 306

-Sampoo SR 3085

z tego co sie dowiedziałem to MF, Fendt i Laverda są one takie same < te same podzespoły,wygląd itp> mają różne tylko silniki MF i Fendt sisudiesel a Laverda Caterpillar

A możę coś lepszego bylo by z Class Lexiona lub JD ??? Class to bardzo drogi, a JD nie wiem za bardzo- z tego co widziałem do JD bardzo szybko koszą.

A ten kombajn Sampoo SR 3085 ma go ktoś ? mało jest tych maszyn w Polsce < a tych nowych praktycznie wcale>

Najbardzie mi podchoidz ten Sampoo

JD prawda, że bardzo szybko koszą, ale Claasy nawet jeszcze szybciej.Ja polecę ci z Claasa Tucano, ma bardzo komfortową kabinę, która pochodzi z Claas Xerion. Jego wadą jest to, że ma bardzo małą średnicę bębna młócącego...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Też dobra, przecież Caterpillary są robione przez Claasa na Amerykę..

Opublikowano

@tommy66692 w sumie to co to przeszkadza, przeciez nie utrudniania czytania, a przynajmniej wiadomo czy autor odnosi sie do poprzedniego posta, czy do pytania, problemu zawartego w temacie, nie wiem byc moze tak zaleca netykieta, ale mysle ze mozna to naciagnac :D

@hoffmann czy te sampo maja chociaz jakiegos przedstawiciela i serwis w Polsce??

@agrotron155 czy to nie glupio promowac jedna firme we wszystkim co tylko jest mozliwe, to smierdzi przedstawicielem B) , jestem pewien ze nie ma marki ktora bylaby najlepsza we wszystkich kategoriach, ba w ciagnikach czy kombajnach uwazam, ze mozna wyroznic innych pionierow w zaleznosci od "grupy" (np. traktory do 80 KM, czy kolowe pow 300 KM itd.)

w kazdym razie ja nie polecam kombajnow DF, ze wzgledu na te glupie dmuchawy zamiast normalnych podajnikow i konstrukcje hedera :angry: nowe borykaja sie z takimi problemami co stare :)

Też dobra, przecież Caterpillary są robione przez Claasa na Amerykę..

yyy, ze co?

Opublikowano
silniki caterpillar są lepsze od isizudiesel?

catepillara są montowane np. w Lexionach evo

niewiele wiem na temat silników ale caterpillar jest jednym z lepszych silnków na świecie

Opublikowano
@hoffmann czy te sampo maja chociaz jakiegos przedstawiciela i serwis w Polsce??

tak dokladnie nie szukałem - ale narazie nie spotkałem sie z serwisem tych kombajnów w Polsce

co do przedstawiciela też nie wiem - ale to nie taki problem najwyżej sie go sprowadzi < przy tej cenie nie powino być z tym problemów>

w kazdym razie ja nie polecam kombajnow DF, ze wzgledu na te glupie dmuchawy zamiast normalnych podajnikow i konstrukcje hedera :angry: nowe borykaja sie z takimi problemami co stare :D

no to Sampo też odpadają z gry. Ktoś tu napisał że Sampo to to samo co DF - więc dlat

REASUMUJĄC : MF , FENDT I LAVERDA TO TO SAMO

Z tego co widziałem < niestety tylko na youtube > to MF, FENDT i LAVERDA koszą bardzo wolno <ale podobno nadzwyczajnie dobrze oczyszczają zboże> a JD <co widzialem na własne oczy> zapycha podczas koszenia b.szybko szybciej od Classów .

Opublikowano
ja na twoim miejscu wziąłbym claasa tucano tylko ni wiem jak się sprawująale cenowo będzie napewno tańszy od lexiona

jesli inwestowac w 6 klawiszowego tucano to naprawde lepiej jeszcze sie napiac i wziasc lexiona, a jak nie to poszukac u konkurencji w cenie wypasionego tucano byc moze znalazlby sie JD serii T, albo NH CX (teraz to chyba CX6xxx) :D

tukany beda sie sprawowac dobrze, tak samo jak megi :angry: bo sa identyczne, ta seria 4xx to duze kombajnych o srednich osiagach w porowaniu do gabarytow, czy niektorych parametrow

EDIT

no to Sampo też odpadają z gry. Ktoś tu napisał że Sampo to to samo co DF - więc dlat

REASUMUJĄC : MF , FENDT I LAVERDA TO TO SAMO

Z tego co widziałem < niestety tylko na youtube > to MF, FENDT i LAVERDA koszą bardzo wolno <ale podobno nadzwyczajnie dobrze oczyszczają zboże> a JD <co widzialem na własne oczy> zapycha podczas koszenia b.szybko szybciej od Classów .

co do DF dla rownowagi mozesz zapytac mechanizatora, gdyz w jego zakladzie pracy sluzy chyba 4080 HTS, zapewne powie ci jego mocniejsze i slabsze strony, ja podtrzymuje swoje zdanie.

co do "szybkosci koszenia" no to za bardzo za pomoca youtube nie da sie tego okreslic, przynajmniej ja bym nie umial B)

chyba najlepiej na poczatek porownac parametry ktore znajdziesz bez problemu na polsko lub anglojezycznych stronach producentow, pozniej mozesz dopasowac ceny, porownac konkretne rozwiazania techniczne - nic na wariata :)

na youtube widzialem jak MF chyba cerea mial przepustowosc chwilowa na poziomie ponad 100t\h to odnosnie szybkosci :)

Opublikowano

class tucano też odpada nie widzi mi sie. a pozatym jak ktoś już napisał wada tucano jest mała średnica bębna młócącego

tak nawiasem Classów jest już b.dużo. A chciałbym żeby ten kombajn sie wyróżniał.

po drugie najbardziej by mi odpowidała Laverda < zwlaszcza że ma silnik Cateripllara>

Opublikowano
tak nawiasem Classów jest już b.dużo. A chciałbym żeby ten kombajn sie wyróżniał.

po drugie najbardziej by mi odpowidała Laverda < zwlaszcza że ma silnik Cateripllara>

Class też ma silnik Caterpillar. :D

Chyba nie kupujesz kombajnu żeby się wyróżniał, tylko żeby jak najszybciej i najlepiej zbierał/ czyścił ziarno.

Opublikowano

ufff podjołem decyzję

przeglądalem neta i trafiłem na opis kombajnu Pronar Wektor. Korzystajac z tego zę teraz będę miał duże wydatki : kupno byłego PGR 160ha i kupno ciągnika nowego Mccormcik ZTX230 i do niego trochę sprzętu.

Podjołem decyzję ze kupie kombajn Pronar Wektor. - jak się nie sprawdzi to go sprzedam.

P.S Lepiej kupić sobie porządny ciagnik niż kombajn.

TEMAT DO ZAMKNIĘCIA