Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nawóz potem lekko przelecę agregatem  potem siew agregat plus siewnik wschody idealne gdzie ziemia cięższa a gdzie piaskowa nasiona przychodzą głębiej i wschody słabsze, niestety pola nie są  równe i nie da się wyregulować aby na ciężkiej glebie i potem lekkiej siew był na tą samą głębokość czy macie sprzęt albo patent na to

Opublikowano

Wtedy urośnie owies z małą domieszką jęczmienia ozimego .

Opublikowano

Raptus902 w ubiegłym roku zaorałem na wiosne jeczmien ozimy był w bardzo słabej formie a na jesien opryskałem go Tolurexem na miotłe i popełniłem bład poniewaz posiałem owies i nie zdawałem sobie sprawy z konsekwencji,Owies był bardzo obolały,nie mogł ruszyc z miejsca ,plon bardzo mizerny wiec odradzam

Opublikowano

Darkpanter - sekator nie ma rejestracji, więc skończyć się może karą. :)

Opublikowano (edytowane)

Raptus902 w ubiegłym roku zaorałem na wiosne jeczmien ozimy był w bardzo słabej formie a na jesien opryskałem go Tolurexem na miotłe i popełniłem bład poniewaz posiałem owies i nie zdawałem sobie sprawy z konsekwencji,Owies był bardzo obolały,nie mogł ruszyc z miejsca ,plon bardzo mizerny wiec odradzam

Jeszcze poczekam z przesianiem. Najwyżej przesieje jarym bo można go zasiac po tym środku

Edytowane przez Raptus902
Opublikowano

Jak leżały w workach 3 lata, to nie sprawdziłeś siły kiełkowania ???
Trochę roboty a pewność bez zastanawiania później...
Ziarno przechowywane do 2 lat zachowuje dość dobrą siłę kiełkowania, potem to już nie wiem jak z tym jest.

Opublikowano

Amiałeś zaprawiane czy normalne bo zaprawiany powinło się wysiać w roku  muj siany 24 marca na dobrej mocnej ziemi gdzie ziarno było płyciej ładnie się zieleni jednak na piaskowej ziemi ziarno głębiej wschody słabsze ale zimno i sucho robi też swoje

Opublikowano

ja też nigdy dolistnie nie dokarmiałem, ale zastanawiam się nad taką mieszanką : 10kg/h mocznik + 7kg/h siarczan magnezu + 0,2l/h Tytanit..... co o tym sądzicie ? przedsiewnie dałem 150kg/h polifoska 6 , 150 kg/h Saletra kędzierzyńska , jesienią był poplon ( gryka) . Chcę maksymalnie ograniczyć koszty , ale równiez uzyskać jakiś efekt. Dziękuję za każdą sugestię.

Opublikowano (edytowane)

na piasku wyginol mi jeczmien jedynie co moglo by byc tam to owies, czy moge posiac powies i czy mi on dojrzeje , piszcie doswiadczenia swoje

Możesz siać, dojrzeje razem z innymi, tylko będzie go mniej.

Edytowane przez a1fe26c2
Opublikowano

ja stosuje Golda w owsie i nie mam zadnych zastrzezen co do działania tego srodka i lece dawka 1,0l/ha ale jak dobrze pamietam to na etykiece jest podana odmiana albo pszenicy jarej albo własnie owsa ze nie powinno sie go stosowac na ta odmiane bo moze miec negatywny wpływ na plon,

Opublikowano

siałem owies 18.03 byłem dzisiaj na polu i kiepsko wygląda...... są takie 2 duże koło na polu gdzie zboże jest wyraźnie mniejsze i końcówki roślin są całe żółte. Nie umiem duzo powiedziec o tym polu, ponieważ obsiałem je 1 raz. jedynie mam badanie gleby to PH jest strasznie niskie ( gleba lekka ph 4.3 zawartość fosforu-średnia, potas i magnez niski) . Niedobór potasu i magnezu się objawia ? jak myslicie ?