Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie ma złego owsa tylko trzeba umieć go uprawiać, zaraz znajdą się eksperci co siali już słonecznik bo taki tani w uprawie i dołożyli. Sialem bingo nawigator, rambo i zawsze byłem zadowolony z plony ALE trzeba o niego zadbać jak o każda uprawie. Dać papu pod korzeń, dać N, pryskac od mszycy, bardzo lubi N dolistnie + mikro no i skracanie, raz obowiązkowo i to nie ccc tylko modus albo medax i ot całą filozofia.

w tym roku plon z działki 4ha średnio 4.8t ale podglebie glina więc woda była. Na piachu to i trawa nie urosnie jak zacznie palić słońce

• Haha 1
Opublikowano

Z kalkulacji na papierze plon poniżej 6t nie spina mi budżetu. Do kalkulacji przyjmuję cenę 600zł choć pewno i to nierealne.

Miotam się z myślami co zasiać. Postanowione było siać łubin który dałby dopłatę do strączków i zrobił zróżnicowaną . I właściwie żadna uprawa nie da mi tyle co ten łubin nawet niezbierając części kombajnem.

Tylko łubin zrobił się niesprzedawalny. Już ofert 1,3 są i kupca brak.

Wchodzi w grę jeszcze gryka owies, proso lub jęczmień jary.

Gryka praktycznie bezkosztowo by była. Prosa nigdy nie uprawiałem.  Tu trochę zaczynają ścigać na pozostałości , więc trzeba by z atrazyny zrezygnować bo gospodarka pod młotek.

Opublikowano (edytowane)

Od 2100 do 2600.

Refleks prawdopodobnie około 2500-2600

Kws magellan prawdopodobnie 2600

Contender chyba 2100

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)

Sieje Lion nawożenie ok 80kg N 140-150kg/ha poli6 norma wysiewu 130kg/ha gleba 4b-6 gęstość ok 50

Plon 4-5t/ha

4 godziny temu, Agrest napisał:

Siał ktoś

Kws Magellan

Refleks

Lion

Jakieś opinie?

Ile max azotu przy założeniu agrotechniki na poziomie A2?

Edytowane przez PodlaskiRolnik224
  • Confused 1
Opublikowano

A w jakich granicach plon zamykasz? Wyda 6t?

Gęstość 50 to taka na pograniczu. Chyba to minimum dla konsumpcji?

Jeśli będę siał, a pewno nie, to planuję

150 kg DAPu 

200kg soli

200kg rsm32.

Jeden kawałek 25 lat owsa nie widział 4a do 5 i 6 , uśredniając to taka 4b.

Drugi kawałek to po wyrwanym sadzie mocna 3a. Tylko nie eiem czy uda mi się pole uprawić do lutego bo kolein ciężki sprzęt narobił. No i czy nie za ciężka gleba

Opublikowano (edytowane)

Plon tak uśredniając około 5t  przy około 80N

Siany był pod koniec marca

Ciekawe jak zareaguje na 100N ?

Raczej na owies nie będzie za ciężka nie będzie tak cierpiał na niedobory wody w czerwcu.  

Edytowane przez PodlaskiRolnik224
Opublikowano

A jak z wodą u Ciebie?

Jaki plon z np pszenżyta lub jęczmienia ozimego na tych glebach uzyskujesz?

Bo to też może być czynnik porównawczy.

Opublikowano

No to w teorii te 6t owsa byłoby u mnie możliwe. Ale zysku wówczas  tyle co w pysku

Opublikowano

Patrzę na olx to horendalna rozbieżność cenowa.

Jeśli ludzie w roku niby dużego zapotrzebowania na owies po 75 i mniej się ogłaszają , to widać że i z tym zainteresowaniem nie jest tak kolorowo

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Patrzę na olx to horendalna rozbieżność cenowa.

Jeśli ludzie w roku niby dużego zapotrzebowania na owies po 75 i mniej się ogłaszają , to widać że i z tym zainteresowaniem nie jest tak kolorowo

Tylko takie ceny do w wiekoszosci do 5 ton, nikt do takiej ilosci auta nie podstawi.

U mnie na piachach to w nastepnym tygodniu juz mozna siac:)

Opublikowano

Właśnie problem z rozdrobnieniem. Najczęściej wszystko to max do 15t. 

U mnie dopiero śnieg zszedł ale i tak międzyplon do 15 lutego mnie trzyma.

Plan siać 12ha lub nic.

Zawsze ustawiam sobie areał na minimum 1 auto, bo to się opłaca. 

Opublikowano

Nie ma się co bać dapu bo ma i azot i jest w magazynie.

Ale oczywiście jeśliby pojawiła się dobra oferta na superfosfat to bym kupił. Na razie wogóle nie ma.

Soja - dziękuję po ofensywie sojowej z Ukrainy  plus problem ze zbytem i prawdopodobieństwo suszenia...

Opublikowano

Błąd 

100kg dapu to 18N i 46P za 3530zł

100kg superfosfatu to 19P za ostatnio 1600.

W dapie azot wychodzi praktycznie gratis 

Opublikowano

Janusz ma rację, Agrest nie musisz wchodzić od razu na profesjonalnie, nie znam nikogo kto by osiągną 6t owsa, 5 jest realne przy 200kg poli6 100kg mocznika I 100kg saletry bo nie raz miałem ale pchać się w większe naworzenie to już ryzyko. przy moim naworzeniu zawsze coś zostaje a z 12ha po ok 5t to 60t więc i 3 samochody pelne będą