Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znajomy właśnie wspominał że pod łubin dawał 200-250kg npk i 60-80kg saletry na niby lepsze zawiązanie tych brodawek czy coś ja nie siałem ale może by spróbować tylko czy łubin nadawałby się na pasze do bydła trzody ? 

Opublikowano

Odchwaszczal ktoś owies mustangiem forte 195se ? Nie przychamowal owsa nie było negatywnych skutków ? 

Mam do odchwaszczenie owies i mieszankę owsa z jeczmiem i się zastanawiam nad mustangiem po złych wspomnieniach z chwastoxem turbo

Opublikowano

Przychamowac przychamował ciut wzrost ale to norma... ale jesli myslisz ze fito bedzie czy zrobi sie żółty to nic z tych rzeczy. Mustang to  byłby najlepszy środek na owies gdyby nie aminopyralid zalegajacy  w słomie glebie.

Opublikowano (edytowane)

Miałem zamiar kupić. 

Dawka odpowiednia była ? 

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
Przed chwilą, Michal014d napisał:

Ja to bardziej martwie sie ze moj owies niesmialo z ziemi zaczyna wychodzic a tu mroz dziś był i jutro bedzie i pewnie sieknie go trochę :( jak myślicie?

Nic mu nie będzie. Byle mrozik mu nie straszny 

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

Miałem zamiar kupić. 

Dawka odpowiednia była ? 

Odpuść mam praktykowane od extra przez turbo po trio wszystko g..no warte coś tam wezmie ale połowę przepusci i to chwastow wedlug etykiety w wrazliwych. Dawki max wedlug etykiety warunki cieple bo inaczej to nic chwastox nie wezmie bo na niego to 20oC najlepiej.

3 minuty temu, jajonasz napisał:

dikamby i mcpa to się używało 25 lat temu, teraz to szkoda kasy. Mustang forte czy  gold i czyściutko 

Dodam jeszcze do wyzej wymienionych biathlon 4d lub bardziej budzetowo granstar ultra. 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Pafnucy napisał:

Miałem zamiar kupić. 

Dawka odpowiednia była ? 

Tak daną była pełna dawka i oprysk w temperaturze 18-19 stopni ale nie w pełnym słońcu żeby nie było 3 lata tu podziałal dość dobrze trafiały się pojedyncze chwasty ale nie żeby poprawkę robić ale w tamtym roku to masakra tyle ziela przepuścili 

Znajomy pryskał goldem i czysto było a chwasty były większe niż u mnie 

Po fundamentum w tamtym roku też było nieciekawie szczególnie jeśli chodzi o chabra 

Opublikowano

Chwastox od kilku lat słabo działa, wygląda jak cola.. niby chwasty się skręcą ale po tygodniu dalej rosną i nie giną, mustang 306, lub Forte, Gold jak ktoś wyżej pisał.

Opublikowano

To już lepiej mustang forte. A ja zrobię chwastoxem turbo tylko nie będę czekał aż ziele w kolana to weźmie jakoś w tamtym roku chwastoxem pryskalem i dobrze było. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Michal014d napisał:

Przychamowac przychamował ciut wzrost ale to norma... ale jesli myslisz ze fito bedzie czy zrobi sie żółty to nic z tych rzeczy. Mustang to  byłby najlepszy środek na owies gdyby nie aminopyralid zalegajacy  w słomie glebie.

Jest jakiś negatywny skutek zalegającej aminopyralidy ? Można siać normalnie ozime później ?

6 minut temu, Mariu napisał:

To już lepiej mustang forte. A ja zrobię chwastoxem turbo tylko nie będę czekał aż ziele w kolana to weźmie jakoś w tamtym roku chwastoxem pryskalem i dobrze było. 

U mnie chwasty były małe a pryskane jak zboże miało 3-5 liśći

Opublikowano

Nie wiem dlaczego zostawił u mnie tego nie było parę lat tym turbo pryskam i nie mam ziela. Raz mustangiem pryskalem bo owies już spory był i ziele też ale poradził sobie bez negatywnych skutków na oziminy chociaż to mocny środek i ma karencję od zastosowania do zbioru.