Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Marecki2922 napisał:

Na klasę ziemi 5-6 który lepszy Nawigator czy Bingo 

U mnie juz pare lat komfort na takich glebach króluje. Wyparł ze tak powiem bingo ktore wczesniej sialem. 

Opublikowano (edytowane)

Miałem bingo i mam nawigatora i jedna i druga odmiana dobra ale nawigator jakby lepszy niby cięższy i więcej białka w sumie nie ważyłem jak to wychodzi bo spasam owies i nie sprzedaje.

20200624_201956.jpg

20200624_202018.jpg

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano

Na piaski myślę że nalezy wybrac cos z: komfort, kozak,bingo z tych sprawdzonych. Nwm jak z nowościami typu romulus,rambo itp. Na ten sezon zamowilem troche rambo na próbę. Zobaczę co to warte bo na papierze lux to wyglada. Nawigator troszke bardziej wymagajacy(oczywiście jak na owies) wedlug wyzej wymienionych.

Opublikowano

Nawigator u mnie w tamtym roku słaby był, słaba gęstość. A romulus prawie 50 gęstości, ziarno niby drobniejsze ale mam też górki, piaski i tam też taka gęstość. Może się mylę ale rambo to jest coś typu bingo. W tym roku większość będę siał romulusem. Może Pablo trochę kupię 

Opublikowano

z nawigatorem jest problem bo dzwoniłem do okolicznych punktów to nikt nie ma w ofercie tej odmiany. Zadzwonilem wiec do HR Strzelce to koleś powiedział że to stara odmiana i mniej wprowadzili jej w obrót pewnie po to żeby wypromować rambo

Michal014d napisał:

13 minut temu, Marecki2922 napisał:

Na klasę ziemi 5-6 który lepszy Nawigator czy Bingo 

U mnie juz pare lat komfort na takich glebach króluje. Wyparł ze tak powiem bingo ktore wczesniej sialem. 

dużo dajesz N pod komfort? duży problem jest z wyleganiem? mam glebę 4a-b myślisz że komfort sprawdzić się?

Opublikowano
25 minut temu, Piffpaff napisał:

dużo dajesz N pod komfort? duży problem jest z wyleganiem? mam glebę 4a-b myślisz że komfort sprawdzić się?

Sory ale na takiej klasie owies ? przecież tu to w dobrej uprawie pszenica urośnie 

Opublikowano
Marecki2922 napisał:

25 minut temu, Piffpaff napisał:

Sory ale na takiej klasie owies ? przecież tu to w dobrej uprawie pszenica urośnie 

i rośnie pszenica i fajnie plonuje ale owies traktuje fitosanitarnie

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

z nawigatorem jest problem bo dzwoniłem do okolicznych punktów to nikt nie ma w ofercie tej odmiany. Zadzwonilem wiec do HR Strzelce to koleś powiedział że to stara odmiana i mniej wprowadzili jej w obrót pewnie po to żeby wypromować rambo

Czy sie sprawdzi na twoich glebach to raczej nikt ci nie powie musisz sam sprawdzic :) ale potencjał plonowania ta odmiana ma bardzo duzy, ziarno raczej drobne dzieki czemu o dobrej gęstości,łuski mało i nie jest odpadajaca tak jak w bingo, w komforcie trzyma sie ziarniaka, w 2020 na piachach rekordowo mi od dała 4.8t na 5-6 klasie piachy. Jedna z niższych odnian wiec co do wylegania to naprawdę trzeba sie potarac zeby ja wywrócić duzo lepsza pod tym względem od bingo. Przy tym plonie 4.8t i 80N bez skracania stało 99.9%

Opublikowano

Może ktoś poleci jakąś ciekawą odmianę owsa na grunty po ugorach? Zasobnosci i pH na 100% ubogie.  

Opublikowano
Michal014d napisał:

1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Czy sie sprawdzi na twoich glebach to raczej nikt ci nie powie musisz sam sprawdzic :) ale potencjał plonowania ta odmiana ma bardzo duzy, ziarno raczej drobne dzieki czemu o dobrej gęstości,łuski mało i nie jest odpadajaca tak jak w bingo, w komforcie trzyma sie ziarniaka, w 2020 na piachach rekordowo mi od dała 4.8t na 5-6 klasie piachy. Jedna z niższych odnian wiec co do wylegania to naprawdę trzeba sie potarac zeby ja wywrócić duzo lepsza pod tym względem od bingo. Przy tym plonie 4.8t i 80N bez skracania stało 99.9%

dIeki stary za konkretna odpowiedź i rozwianie wątpliwości!

Opublikowano
28 minut temu, damianos95 napisał:

Stosowal ktos saletre pod owies dac przedsiewnie czy w fazie szpilki albo 3 lisci ? 

Pod agregat nie bedzie za duzo strat ?

Zawsze dawalem na 1-2liść bo tak zazwyczaj opady były. Ale na szpilke tez można wazniejszy jest kiedy przyjdzie deszcz po rozsianiu im szybciej tym szybciej zacznie dzialac saletra.

Opublikowano
9 minut temu, Michal014d napisał:

Zawsze dawalem na 1-2liść bo tak zazwyczaj opady były. Ale na szpilke tez można wazniejszy jest kiedy przyjdzie deszcz po rozsianiu im szybciej tym szybciej zacznie dzialac saletra.

Czyli pod agregat saletra niezbyt. ?

Tylko niewiadomo jak bedzie z opadami no i u mnie raczej slabo o opady 

Opublikowano
3 minuty temu, krilan06 napisał:

W latach 2019 i 2020 właśnie tak było że po siewie zbóż jarych pierwszy deszcz dopiero początek maja, także kto nie dał przedsiewnie nawozu to trochę słabo

Najwiekszy minus przedsiewnie saletry to duzy odstep czasowy od siewu do fazy 3liscia od którego zboze zaczyna ciagnac N z ziemi bo ja staram sie dosyc wcześnie siac i od 2tyg do miesiaca wschodzi jak zimna wiosna. Tyle ze ja podlaskie to i ciepło najpóźniej przychodzi.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Strongman napisał:

Miałem bingo i mam nawigatora i jedna i druga odmiana dobra ale nawigator jakby lepszy niby cięższy i więcej białka w sumie nie ważyłem jak to wychodzi bo spasam owies i nie sprzedaje.

Bingo rzadko gęstość u mnie nie zrobił

Edytowane przez soltys48
Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

Bingo rzadko gęstość u mnie nie zrobił

Jaka odmiane polecasz na 4 i 5 klase ? Mialem bingo i kozaka i średnio wypadly bingo plewa w tym roku bede sial solo i w mieszance co bys polecil ? I ile dajesz azotu pod owies w czystym skladniku ?

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

Nawet dla bydła wg mnie nie bardzo,są lepsze odmiany

Mowie o 4-5lat wstecz. Teraz komfort u mnie króluje ale szukam odmian lepszych i nowszych ale na razie nic nie wyparło komfortu.

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Nawet dla bydła wg mnie nie bardzo,są lepsze odmiany

Nawigator siejesz? mi bingo nawet się spodobało, ale w żmijkę napychać nawet trzeba.

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Flämingsgold,breton,Figaro 

Moje nawożenie azotem ma się nijak to Waszego ponieważ owies jest siany najczęściej po poplonach z motylkowych i oborniku

Ale nic nie sypiesz azotu ? Jaki plon miales z bertona najwiecej ? I czym odchwaszczasz owies i mieszanki z owsem bo w tym roku bralem chwastox turbo i slabo wziol chwasty ale pocueszajace bylo ze nie tylko u mnie bo u innych tez lipnie odchwascil