Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja w tamtym roku sialem 9i 12 marca, ci co sieli 2 tygodnie po mnie pol biedy jeszcze ładnie im powschodził, a ci co sieli już z początkiem kwietnia czy samym końcem marca, to im powschodził dopiero w maju jak popadalo, fakt że moje dwie działki z 3 jak było zimno przyżółkł, ale po zbadaniu gleby okazalo się że ph 4-4,5 więc sam nie wiem czy to bylo przez zimno czy ph... Ogólnie na jednej działce owies po pas mimo średniej gleby a na tych dwóch kwasnych za kolana ale ziarna jak na takie ph było nawet sporo, nie ważone. Nawożenie też nie jakieś bogate 200 kg npk i 200 saltrzaku pod korzeń 

Opublikowano
Dnia 5.01.2020 o 13:37, WojciechFirus napisał:

Kupię nawigatora siewnego najlepiej rok po centrali. lubelskie pow łukowski, radzyński, rycki, lubartowski.

Mam Nawigatora ale drugi rok po centrali LLB

Opublikowano

Co powiecie o KWS Contender? Mam propozycję  kupna za 2tys. Tony z dostawą? Gleby ph 5,5 od 4do 6 zasobności średnie. Były  poplony rzodkiew, facelia, gorczyca do pasa i wiosną pójdzie obornik.  

Opublikowano

To kiedy siejecie? :) Przy okazji ile wynosi mniej więcej koszt materiału siewnego owsa z centrali na ha? Bo się w tym roku poważnie zastanawiam, czy w ogóle warto kupić z centrali, bo spora susza i nie wiem czy warto czekać 1,5 roku na dopłatę do materiału siewnego.

Opublikowano

Kwalifikat po dopłacie wyjdzie jakieś 90-100zł/ha drożej, więc nie jest to jakaś kwota nie do odrobienia przy normalnym roku. Ja będę siał na IVa i IVb więc nie do końca taki piach :)

Opublikowano

160kg x 2,38zl = 380,80 kwalifikat

180kg x 0,60zl = 108zl. Własny materiał 

Doplaty do materiału siewnego to masz ile? 80zl? I jeszcze trzeba czekać na tą kase z rok albo więcej. Przyrost plonu z kwalifikatu mocno wątpliwy według mojego doświadczenia z owsem. 

Opublikowano

Jak drobne i lekkie ziarno to chyba nawet nie liczył bym 180kg. myślę że maksymalnie 400 sztuk to pewnie mniej niż 150 nawet swojego a to jeszcze większą różnica. Kwalifikat na lepszą ziemię, na gorszą swój materiał. Chyba że super rok będzie ale nie zapowiada się...

Opublikowano
dzikiWschód napisał:

u mnie na wschodzie owies planuję siac w pierwszym tygodniu marca chyba że będzie na tyle mokro że nie wiąże w pole 😜😜😜

ja też wschód i jak sie uda startuje koniec lutego, trzeba sąsiadom nowe granice wyznaczać 😂😂

Opublikowano

Ja gdybym miał siać owies to w pierwszym możliwym terminie. Czyli już na lżejszych glebach.

Opublikowano
17 minut temu, WojciechFirus napisał:

ja też wschód i jak sie uda startuje koniec lutego, trzeba sąsiadom nowe granice wyznaczać 😂😂

Jak siałem owies w 2019 jak dobrze pamiętam 7 czy 8 marca to się śmiali hehe że co ja na wschodzie robię, ciekawe kiedy właśnie teraz wychodzić 😝

Opublikowano

Loteria. Ja w zeszłym roku posiałem w kwietniu koło 18. Ludzie posieli około 1 kwietnia. Wschód Polski. Im powschodził wcześnie i gdy był już duży to przyszła susza na początku maja i lipa była. Mój był malutki i go nie przypaliło bo powyłaził i zaczęło trochę padać. Miałem najlepszy w okolicy. Nie wiadomo jak w tym roku będzie i sam się zastanawiam.

Opublikowano

Jakieś 25-30 lat temu z rodzicami(bo byłem w liceum) pisaliśmy owies w połowie lutego bo były warunki. Sąsiad boki zrywał za tydzień przyszedł śnieg i 3 tygodnie leżał. 

Takiego owsa nigdy więcej rodzice nie mieli. Piękny gruby i sypał.

Dolny Śląsk już jęczmień posiadł, a wy o owies się martwcie, gdzie poplon z owsa cały czas rośnie.

Dobrze mówię @soltys48?

Twój już skiełkował?

Opublikowano

@Agrest    niby   dobrze   mówisz   owies   lubi  szybki   siew   ale    bez    przesady    mamy   stycznia   -    koniec   lutego   można  by  siać.......    chociaż    każdy   rok jest  inny