Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja wieś jest jakieś 30km od Warszawy i co zamożniejsi miastowi lubią się budować w moich okolicach. Jak ktoś sprzedaje ziemię to nie hektarami tylko kawałkami małe działeczki. Dużo nie sprzeda a konkretny hajs przytuli.

Opublikowano
3 godziny temu, Wiesi0 napisał:

Czasem i tak trzeba dać wody komuś spragnionemu lub dawać pożyczki a potem kupić pole ale ogólnie chodzi mi oto ze by nie wchodzić sobie w drogę nie podbijać cen ale i przyzwoicie zapłacić żeby nie wlazł ktoś cudzy czy inwestor i choć co nie którzy nie wiedzą to z kumplami mamy już uzgodnione jak ktoś będzie sprzedawał to kto kupuje i za ile no chyba ze się rozmyśli.

sołtys

Daj linka jest ale żyto a nie pszenżyto.

Opublikowano

Wczoraj mała libacja przy zakupie ziemi kupiłem 1ha łąki za 15tyś a ogólnie nie przepłacać 20-35 za ziemie orną a jak ktoś da 50 to w handlu gniewu niema niech bierze tyle płacić i jeszcze zapie i wkładać w nią.Sprzedający też zawsze chce wziąć jak naj więcej i niema co się gniewać.Czasem i na metry warto kupić jak ma się drogę 4m a chciało by się mieć 8m to i cena warszawska wchodzi w grę, a raz zapłacisz i zapomnisz i ktoś może stawiać sobie płoty.

Sołtys już znalazłem chodziło mi o link głównego tematu uprawy przeżyta tu na forum.

Opublikowano
1 godzinę temu, Wiesi0 napisał:

Wczoraj mała libacja przy zakupie ziemi kupiłem 1ha łąki za 15tyś a ogólnie nie przepłacać 20-35 za ziemie orną a jak ktoś da 50 to w handlu gniewu niema niech bierze tyle płacić i jeszcze zapie i wkładać w nią.Sprzedający też zawsze chce wziąć jak naj więcej i niema co się gniewać.Czasem i na metry warto kupić jak ma się drogę 4m a chciało by się mieć 8m to i cena warszawska wchodzi w grę, a raz zapłacisz i zapomnisz i ktoś może stawiać sobie płoty.

Sołtys już znalazłem chodziło mi o link głównego tematu uprawy przeżyta tu na forum.

Cena odpowiednia. Może i na owsie się zwróci😉 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 14.04.2019 o 21:06, damian007 napisał:

10DC3ADF-7DBB-433D-8EFF-E13F4737125C.jpeg

DE6FECD7-3D94-4DFE-916F-6D757204D630.jpeg

B2B8B7F2-A2FA-4579-9790-035BDEF630C1.jpeg

00B948FA-7091-4D69-818A-469B959B8850.jpeg

Wiesz co w tamtym roku kukurydza tak tą ziemie wyjałowiała a szczególnie na piaskach ze u jednego na wszystkich polach jest to samo, tylko obornik walić tonami i nie wiem czy jak coś posiejesz to będzie.Niby roślina przyszłości a tak wyjaławia te piachy ze szok.Dzisiaj jechałem inną drogą,zobaczyłem i masz już przyczynę na 100%.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
6 godzin temu, Wiesi0 napisał:

Wiesz co w tamtym roku kukurydza tak tą ziemie wyjałowiała a szczególnie na piaskach ze u jednego na wszystkich polach jest to samo, tylko obornik walić tonami i nie wiem czy jak coś posiejesz to będzie.Niby roślina przyszłości a tak wyjaławia te piachy ze szok.Dzisiaj jechałem inną drogą,zobaczyłem i masz już przyczynę na 100%.

Fakt kukurydza wyciąga nawozy garściami ale to nie jest tak że zapominam o nawożeniu. 2 lata wstecz pod kukurydze 60 ton gównofoski 150 soli 250 mocznika po wierzchu i 220 poli 6 w podsiewacz słoma została wiosną to samo bez obornika kukurydza naprawdę fajna i teraz to coś..

A i by było śmieszniej ten piach ze zdjęć to najniższe miejsce na 40 ha pól. Dalej za tym jest góra  6 klasa miązszność 15 cm. I rzecz jasna brakuje już mu tam wody ale zboże jest ok. Mozajka straszna III, IV, V, VI piach, czerwona biała glina, ił, pył, czarna ziemia,bielica. ‚Generalnie problem u mnie tu jest z pH i magnezem. Jak tam będę zrobię zdjęcie normalnych kawałków.

Opublikowano
36 minut temu, damianos95 napisał:

Robic cos z takimi objawami czy zostawic i czekac ?

Takie to troszkę na oko ale ja na ten swój dałem koktajl i albo mi się wydaje albo troszkę się polepszyło. Nie chce robić reklamy więc jak coś to w prywatnej mogę podać skład, to samo poszło na to wymęczone pszenżyto i tam ewidętnie ginie ten czerwony odcień. Nie będę tego przesiewał i tak rekordów w tym sezonie nie będzie. Licząc w moim przypadku za i przeciw ratuje to co jest raczej będzie efektywniej. 

Opublikowano

Napisz tu, tu każdy podaje co podał itd. nikt tego za reklame brał nie będzie na pewno. Ja zamierzam za tydzień/półtorej dać mocznik dolistnie, siarczan i mikrokomplex. Nawożenie NPK już w owsie zakończyłem i więcej dawać nie zamierzam ;) 

Opublikowano (edytowane)

U mnie pada już 5 godzin równy deszcz i 20-40l/m2 już na pewno napadało a teraz leje, super na nawóz.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

U nas tez dzis padło jakies 20-25litrow. Wczoraj poszło N2 w ozimych w postaci mocznika i saletra na łąki bedzie ładnie. Owies też wkońcu ruszy bo siedziała szpilka przez te mrozy nic nie ruszało sie tylko żółkło no i wkońcu noce bez przymrozkow. Po świętach lecimy z T1 w ozimych😀