Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie  wiem ile trzeba by nalać tej wody, żeby nie  chciało zboże lecieć , zwłaszcza pszenica :blink: .

czaro

Zasuwki powinny byc  na max otwarte,  denka  na ok 3 

Te puste  ślady na  polu to na pojedyńczych lejkach? czy na  całej  szerokości  siewnika

w owsie  bardzo  duże znaczenie ma  jak jest oczyszczony , plewa  sie  zawsze bedzie  zawieszać

Opublikowano

@mariuszd93 zaprawiałem pszenice Kinto Duo w dawce 200ml na 100kg ziarna oczyszczonego i warzonego i dodałem 600ml wody wymieszane w betoniarce i od razu do siewnika i w pole miałem wysiać te 100kg pszenicy na 0,5ha siew 19.11.2016 i wysiałem tylko 70kg,co ciekawe pszenice które zaprawiałem dzień wcześniej zanim je wysiałem robiąc identyczną zaprawę nie stwarzały problemu z wysiewem bo według mnie zdążyły już obeschnąć i siało się je znakomicie

Opublikowano

Niech zważy worek Bingo i zobaczy ile waży, że był czysty to OK, ale z tego co ja przerobiłem u siebie to ta odmiana sypie kapitalnie na ilosc nie mase. w worek 30-35 ledwo miesciłem. Z odmianą odrazu się pożegnałem i to tak wszedzie u nas ludzie ten temat przerobili.

Siał ktoś KWS CONTENDER ??

I jeszcze pytanie pryskacie owies od grzyba ? czym i kiedy

Opublikowano

u mnie też po 40 do worka wchodzi. Co do opcji 50 kg chyba raczej ciężko to zrobić bo nawet kwalifikat pakują po 40.

Niech zważy worek Bingo i zobaczy ile waży, że był czysty to OK, ale z tego co ja przerobiłem u siebie to ta odmiana sypie kapitalnie na ilosc nie mase. w worek 30-35 ledwo miesciłem. Z odmianą odrazu się pożegnałem i to tak wszedzie u nas ludzie ten temat przerobili.

Według badań Bingo ma najwyższą MTZ i najniższy udział łuski. Osobiście uprawiałem tą odmianę 4 lata i takiego problemu nie miałem. Jaką gęstość siewu zastosowałeś? 

Opublikowano

u mnie też po 40 do worka wchodzi. Co do opcji 50 kg chyba raczej ciężko to zrobić bo nawet kwalifikat pakują po 40.

Według badań Bingo ma najwyższą MTZ i najniższy udział łuski. Osobiście uprawiałem tą odmianę 4 lata i takiego problemu nie miałem. Jaką gęstość siewu zastosowałeś? 

Porównanie Krezusa i Posejdonu i Bingo wypada tak, Krezusa siałem juz od wielu lat, odmiana super jeśli ziarno jest narośnięte 50kg śmiało się sypie w worek i zawiązuje, Posejdon siałem 2 lata i w tym roku zamówiłem juz na nasiona plon bajkowy mimo złego stanowiska i warunków suszy, Bingo słomy dużo ziarna też z tym że masa hektolitra to porażka, strasznie dużo pustego po kombajnie odpada, moje doswiadczenia przeprowadzone u siebie na swojej ziemi.

Co do gęstości siewu ziemia 4-5klasa mozaiki 190kg.

Nazbieraj 1000 sporadycznych ziaren Bingo i zważ i porównaj z katalogiem ;)

Opublikowano

Piszecie w worku tyle a tyle wchodzi tylko worki są różnej wielkości ,kolor nie ma znaczenia ,ja kupuję worki rozmiar 105cm na 65 cm  (87 zł za 100 szt) i co miałem różne gatunki owsa ,ostatnio Breton elegancko zawiązać idzie 50 kg nawet nie czyszczonego ,chociaż co roku gęstość inna co widać na wysokości we worku .Workuję co roku kilkanaście ton koniarzom to wiem

Opublikowano

Piszecie w worku tyle a tyle wchodzi tylko worki są różnej wielkości ,kolor nie ma znaczenia ,ja kupuję worki rozmiar 105cm na 65 cm  (87 zł za 100 szt) i co miałem różne gatunki owsa ,ostatnio Breton elegancko zawiązać idzie 50 kg nawet nie czyszczonego ,chociaż co roku gęstość inna co widać na wysokości we worku .Workuję co roku kilkanaście ton koniarzom to wiem

Także polecasz Breton? Mam taki do kupienia, a nie chce mi się brać z centrali za taka kasę. 

Miara na worek to tak jak wydajność kombajnu na ha. 

Opublikowano

Porównanie Krezusa i Posejdonu i Bingo wypada tak, Krezusa siałem juz od wielu lat, odmiana super jeśli ziarno jest narośnięte 50kg śmiało się sypie w worek i zawiązuje, Posejdon siałem 2 lata i w tym roku zamówiłem juz na nasiona plon bajkowy mimo złego stanowiska i warunków suszy, Bingo słomy dużo ziarna też z tym że masa hektolitra to porażka, strasznie dużo pustego po kombajnie odpada, moje doswiadczenia przeprowadzone u siebie na swojej ziemi.

Co do gęstości siewu ziemia 4-5klasa mozaiki 190kg.

Nazbieraj 1000 sporadycznych ziaren Bingo i zważ i porównaj z katalogiem ;)

Pytam o gęstość wysiewu bo czasem ludzie zasieją 200+ i zdziwieni że gęstości nie ma. Ja osobiście preferuję rzadsze siewy ale to już każdy ma swoje preferencje. 

Trochę poszukałem o bingo odnośnie gęstości w stanie zsypanym i faktycznie ten parametr wypada średnio dość interesujące zważywszy że faktycznie ma najwyższe mtz i najmniej łuski...

Jak ten posejdon wypada na tle bingo w temacie wylegania i wysokości?   

Opublikowano

Przepraszam ale jakiś czas nie było mnie na forum. Jeżeli chodzi o wodę to dodawałem jej według zaleceń na opakowaniu. Owies był odwiany, bez plew czy słomy. Kiedy go sypalismy do worków to owsa wchodziło 40kg gdzie pszenicy wchodziło z 60 kg. Puste ślady były na pojedynczych rurkach. Denka i zasuwki otwarte praktycznie na cały zycher.

Opublikowano

contender i flaming golds to nowości od kws. mam ofertę na kontraktację tych dwóch właśnie,tylko nie wiem jak to się spisze w moich specyficznych warunkach

Opublikowano

Ja Bingo mieściłem 40kg do worka.

Zastanawia mnie, czy da sie tak prowadzić owies, aby był na tyle gęsty żeby do worka 50kg zmieścić.

w worek po mące sypiemy po 50g tak,że da się zawiązać na rękę...

Odmiana Bingo jest najplenniejszą odmianą, sypie naprawdę konkretnie, ale ma mała gęstość (45 kg w niebieski worek i to oczyszczony). Gęstość słabiutka 40 tylko.

mój w tym sezonie prawie 51