Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, polskatk napisał(a):

Skoro łubin odpada bo dzierżawa to znaczy że kolega będzie obrabiał pole, a kto inny weźmie dopłaty. I teraz wiecie dlaczego akurat owies na zaperzonym. 

No tak a potem na strajki. Jak wyprawi mu ziemię to właściciel jeszcze dopłaty w kasie zechce. A ja myślałem, że pańszczyznę znieśli dawno. 

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano

Ehhhhh czlowiek kupi kwalifikat zeby odmienic cosik i czyste posiac a tu k**wa mój romulus 5 letni czysciejszy i bez owsa głuchego .... I odchodów zajecy ...  Gdyby nie to ze dzisiaj pasuje siac to bym oddal  😑

17416039891837233168497905084199.jpg

• Sad 1
Opublikowano
1 minutę temu, livebird napisał(a):

Ehhhhh czlowiek kupi kwalifikat zeby odmienic cosik i czyste posiac a tu k**wa mój romulus 5 letni czysciejszy i bez owsa głuchego .... I odchodów zajecy ...  Gdyby nie to ze dzisiaj pasuje siac to bym oddal  😑

Zaprawianie też takie sobie. Jaka to firma?

Opublikowano

To czarny owies a nie głuchy.

Gluchy jaśniejszy i omszony z wystającą ostką.

Ale zaprawienie kiepskie

Opublikowano

kiedyś gadałem z przedstawicielem chyba syngenty to mówił że nie kolor zaprawy się liczy tylko składniki, to mu mówię żeby do mój zamówiony materiał siewny zaprawil lepiej barwnikiem bo wzrokowcem jestem hehe

Opublikowano
2 godziny temu, livebird napisał(a):

I dlatego człowiek sie nauczył, że te całe C1 to pic na wodę. U mnie były łupiny orzechów i inne śmieci. Niestety leje pozapychane przez idiotów, a ja się łudził że porządny towar kupuje.

• Like 1
Opublikowano

To ile kilogramów te 500 sztuk?

Ja posiałem bingo to 400 sztuk 200kg, 450 220kg czy coś podobnego, w sumie na słabszej glebie lepiej rzadziej bo jak gęsty to później sam poślad

Opublikowano
9 godzin temu, Agrest napisał(a):

To czarny owies a nie głuchy.

Gluchy jaśniejszy i omszony z wystającą ostką.

Ale zaprawienie kiepskie

To głuchy, telefon ujowy to nie oddaje czarny nie ma osci a głuchy ma i ten ma moze i mom dopiro 25 lat ale owies głuchy to jo na macanego wyczuje nawet 🤣

Ja posialem jakies 400 sztuk romulusa czyli 180 kg  i tego nieudanego pokera 430 sztuk 170 kg jak konczylem orzed chwila uwrocie to zaczynalo padac ale przestalo z tym ze na najbkizsze dni cos obiecuja ze popada

Opublikowano
3 godziny temu, Wpaw napisał(a):

Czemu Tomaszu wątpisz? 

Zobaczymy ziemia dobra nie boi się suszy, jak będzie 6t będzie okej.

Bo dla niektórych Bingo to jest odmiana najgorsza z możliwych. 

A prawda jest taka że jak od strony agrotechnicznej zrobisz wszystko jak należy to Bingo odda Ci więcej niż niejedna odmiana. No ale łatwiej napisać że odmiana do niczego. Badania COBORU

3 godziny temu, Wpaw napisał(a):

Czemu Tomaszu wątpisz? 

Zobaczymy ziemia dobra nie boi się suszy, jak będzie 6t będzie okej.

A prawda jest taka że jak od strony agrotechnicznej zrobisz wszystko jak należy to Bingo odda Ci więcej niż niejedna odmiana. No ale łatwiej napisać że odmiana do niczego. Badania COBORU

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, polskatk napisał(a):

A prawda jest taka że jak od strony agrotechnicznej zrobisz wszystko jak należy to Bingo odda Ci więcej niż niejedna odmiana. No ale łatwiej napisać że odmiana do niczego. 

Miałem już bingo nie jeden raz nigdy mnie nie zawiódł, o plon się nie boje tylko że się położy, co mnie obchodzi co kto powie.

Screenshot_2025-03-11-14-53-03-27_680d03679600f7af0b4c700c6b270fe7.jpg

Opublikowano
W dniu 10.03.2025 o 08:02, polskatk napisał(a):

Skoro łubin odpada bo dzierżawa to znaczy że kolega będzie obrabiał pole, a kto inny weźmie dopłaty. I teraz wiecie dlaczego akurat owies na zaperzonym. 

Tak wychodzi 🤣

W dniu 10.03.2025 o 07:45, hubertuss napisał(a):

Choćby te trochę perzu zwalczyć. Słabo wróżę temu owsowi na tym polu w pierwszy rok. Lepiej posiej jakąś grudkę czy łubin na pierwszy rok.

Na niektóre wpisy tutaj brał bym jednak poprawkę. Na wiosnę w maju czerwcu wszyscy płaczą, że nie pada co jest prawdą i z roku na rok coraz gorzej. A zimą rekordy plonowe padają. 

Dużo tu takich jest. Lepiej nie wymieniać nickami bo zaraz pewnie jeden się obrazi imię na S🤣

• Like 1