Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał(a):

Jak rok temu gadałem z przedstawicielem KWS, to ich dane temperaturę krytyczną bez okrywy na -12⁰ określają. Więc ten ozimy to bardziej z nazwy i jak się uda

To nie jest ozimy tylko zimujący. Tak jak groch. 

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, KlimekPL napisał(a):

polifoska może wychodzi stówkę drożej niż mieszanka soli i superfosfatu, zakładając wysiew takich samych ilości składników

To już zależy kto ile ma czasu i chce mu się kombinować.

Opublikowano

Ja siarczan magnezu wapno i pk w poplon ozimy będę siał teraz jak mróz będzie w tygodniu w poplonie nie zginie potem talerzowka gruber i siew chyba że po gruberze doprawić będę musiał.

Opublikowano
3 godziny temu, AgroSzymi99 napisał(a):

To już zależy kto ile ma czasu i chce mu się kombinować.

Zależy ile każdego składnika chcesz podać. Jeszcze raz, próby glebowe to podstawa

Do mnie już towar przyjechał, był pomysł zaraz siać ale ten silny mróz mnie zniechęca. Niby nic się owsu nie stanie jak będzie leżał w ziemi ale jeszcze mocznik mam do wysiania a strasznie pizga i połowa będzie u sąsiadów na polu.

Tak więc jeszcze czekam

IMG_20250207_150549.jpg

Opublikowano
43 minuty temu, KlimekPL napisał(a):

Zależy ile każdego składnika chcesz podać. Jeszcze raz, próby glebowe to podstawa

Do mnie już towar przyjechał, był pomysł zaraz siać ale ten silny mróz mnie zniechęca. Niby nic się owsu nie stanie jak będzie leżał w ziemi ale jeszcze mocznik mam do wysiania a strasznie pizga i połowa będzie u sąsiadów na polu.

Tak więc jeszcze czekam

IMG_20250207_150549.jpg

Dokładnie bez badań to szkoda pokazywać się na polu, bo to inwestycja w ciemno.U mnie pomimo słabych ziemi okazało się że fosfor miałem wysoki.Teraz nie robiłem już z 3 lata badań, ostatnio próbki pobrałem no i zobaczymy co tam w trawie piszczy.Mnie kusiło w tygodniu już siać, ale mocne przymrozki rano i ziemia późno puszczała

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

Po ile i jaka odmiana, parametry?

2600 ale z przesyłką wyszło po 2950. Poker 37g i 97% a Lion 39g i 98%

Od Kiryczuka

1 godzinę temu, AgroSzymi99 napisał(a):

Dokładnie bez badań to szkoda pokazywać się na polu, bo to inwestycja w ciemno.U mnie pomimo słabych ziemi okazało się że fosfor miałem wysoki.Teraz nie robiłem już z 3 lata badań, ostatnio próbki pobrałem no i zobaczymy co tam w trawie piszczy.Mnie kusiło w tygodniu już siać, ale mocne przymrozki rano i ziemia późno puszczała

Ja bym w tej sytuacji pod owies nic fosforowego nie dawał. Samą sól potasową albo korn kali no i oczywiście azot

Opublikowano

Kurcze drogo, tam gdzie biorę jęczmień ma owies po 2000 brutto

Opublikowano

Ile dać azotu pod owies? Ziemia 5-6 ale praktycznie co roku obornik w mniejszych lub większych ilościach. Z racji że ziemia słaba nie chciał bym przesadzić i pchać się w koszty 

4 minuty temu, Buszmen11 napisał(a):

U mnie pierwszy w okolicy już posiał w tym tygodniu. Zdjęcie z dziś rano

IMG_20250208_105948_669~2.jpg

IMG_20250208_105959_593~2.jpg

Ciekawe kiedy wyjdzie 

Opublikowano
2 godziny temu, superfarmer02 napisał(a):

Ile dać azotu pod owies? Ziemia 5-6 ale praktycznie co roku obornik w mniejszych lub większych ilościach. Z racji że ziemia słaba nie chciał bym przesadzić i pchać się w koszty 

Ciekawe kiedy wyjdzie 

Z nawożeniem bym nie szalał. Nie dostanie wody to i tak d*pa z plonu.

Tu też ziemia 5-6, obstawiam że posiał w poniedziałek/wtorek, była fajna pogoda. "Piaskowy bamber" posiane ma wszystkie działki tam na okolicy, które uprawia. 

Jeżeli będzie tak jak teraz to za miesiąc nie wyjdzie. Że cztery lata temu też tak wcześnie posiałem na podobnym stanowisku, bardzo potem go mróz przerzedził. Wtedy miałem nawigatora.

• Like 1
Opublikowano

A jakby zasiać owies w listopadzie lub grudniu jak to robią obecnie z jęczmieniem jarym ? Jak myślicie co by z tego było ? Zakładając ogólnie że będą warunki do siewu