Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, pawelmf napisał(a):

Uprawia ktoś owies wulkan lat b poker 

Znajomy miał plon nie wazony ale z 30 arów miał przyczepę 4 tonowa a ile na niej było uj wie ale u mnie sucho było ale sypał dobrze ja miałem rambo to sypał w miarę ale nie tak 

Opublikowano
36 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Znaczy?

Co zmieniasz?

Pełna wiosenna uprawa z obornikiem 

35 minut temu, krilan06 napisał(a):

Pisałem w temacie pszenżyta ale nikt nie odpisał - czy z ekoschematów trzeba zrobić jakieś szkolenie? 

Tylko do zwierząt 

• Like 1
Opublikowano
59 minut temu, soltys48 napisał(a):

Siałbym zapewne w przyszłym tygodniu ale trzymają mnie ekoschematy 

Wg mnie im szybciej tym lepiej.

U mnie się to sprawdza jeżeli chodzi o owies 

W tym roku będzie trochę inaczej niż inne lata jeśli chodzi o uprawę 

Wjedziesz teraz w pole? U nas troche podlało orka od bidy na mrozku rano idzie ale żeby uprawiac i siać to nima opcji z reszta w dołkach woda nawet staneła

Opublikowano

U nas dramatycznie sucho. Ziemia niby mokra ale niech sie tylko słonko uśmiechnie to chwila moment i popiół będzie. Wody nawet w najgłębszych rowach nie widać dlatego też mam zamiar siać jak najwcześniej to możliwe.

Ubolewam że przed opadami sniegu nie rozsialem nawozów tylko zaraz po. A teraz na horyzoncie żadnych opadów nie widać 

Opublikowano
10 minut temu, livebird napisał(a):

Wjedziesz teraz w pole? U nas troche podlało orka od bidy na mrozku rano idzie ale żeby uprawiac i siać to nima opcji z reszta w dołkach woda nawet staneła

Spokojnie. Dziś jeździłem ładowarka po polu żeby wyznaczyć działkę pod owies 

Opublikowano
2 godziny temu, farmer1111 napisał(a):

Pierwszy raz będe siał odmiane poker. Opinie o odmianie 

Pierwszy raz siałem owies w 24roku od kiedy pamiętam odmiana Poker z 1.5ha wyszło +/- 9 ton stał do końca ładny żółty 

W tym roku sieje kolejny raz 

• Haha 1
Opublikowano

Nie mam pojęcia, 5 lat temu było badane, poszlo 10 ton wapna, klasa 3a, nawożenie 2tony nawozu gramed, oprysk na chwasty chwastox - owsa nie miałem od kiedy pamiętam czyli z 30 lat 

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał(a):

Ja też planuje w tym roku siać wcześniej. Mam paskudnych sąsiadów kolo pola więc nie wejdę z polifoska wcześniej jak 1 marca I jak pogoda pozwoli to od razu będę siał

A kto będzie wiedział co Ty tam siejesz 🤔nawóz rozsiej za moment agregat czy tam uprawowo siewny i po temacie 

Opublikowano
11 godzin temu, kaseton napisał(a):

Ja w tamtym roku sialem owies 4 marca i był piękny, dopóki go grad nie wytukł przed samymi zniwami

Ja ostatni owies też siałem pod koniec marca i był najlepszy ze wszystkich owsów ale to dlatego że był na 3 klasie 😁

Opublikowano

mam jedną działkę po pszenżycie do przesiania i myślałem nad owsem , tylko był tam wykonywany oprysk na jesieni expert met + dff+ tribenuron czy będzie to przeszkadzać ? wcześniej będzie wykonana orka

Opublikowano
19 minut temu, szczewko napisał(a):

Snowbird siany początkiem października,obsada 400 sztuk.

IMG_20250107_140048.jpg

Bardzo ładny 👍

2 minuty temu, KlimekPL napisał(a):

Do jakiej temperatury bez śniegu owies ozimy wytrzyma?

A co, mróz nadają?