Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, PawlomekZ-et napisał:

@Tchor1984 ja ostatnio dzwoniłem to u Bicza 540 granoba i pm agro po 560 oczywiście wszystko brutto.

Jak u nich z płatnościami? 

U mnie w obrocie między gospodarzami coś drgneło ale dla kogoś kto sprzedaje to ceny dalej tragiczne.. 

Owies 450-500 

Żyto 400-450

Pszenżyto 500

Jęczmienia pszenicy kukurydzy to u mnie praktycznie nie sieją to i ceny nie miarodajne.

Opublikowano
2 godziny temu, damian007 napisał:

U mnie w obrocie między gospodarzami coś drgneło ale dla kogoś kto sprzedaje to ceny dalej tragiczne.. 

Owies 450-500 

Żyto 400-450

Pszenżyto 500

Jęczmienia pszenicy kukurydzy to u mnie praktycznie nie sieją to i ceny nie miarodajne.

U Bicza faktura na 3 dni i kasa na koncie

Opublikowano
19 godzin temu, dzikiWschód napisał:

nie jaki Łukasz z Facebooka zapowiada jakies mrozy na początku lutego więc chyba poczekam do początku marca

Jakiś odnośnik do jego profilu? Bym zajrzał z ciekawości 

Opublikowano
21 godzin temu, hubertuss napisał:

Powiedzcie co daje tak wczesny siew? U mnie w okolicy sieli w marcu 2019 i na tym przegrali. Bo jak im powschodziło to na przełomie kwietnia i maja susza go dobiła. Ja posiałem w kwietniu gdzieś między 15 i 20. Jak sąsiadom smaliła susza to mój był malutki. W maju popadało i było całkiem git.

2 lub 3 lata temu posiałem jak w książce. Wczesny termin, Npk, rsm na szpilke, oprysk na robaka, nawet kurła zgodnie z kalendarzem biodynamicznym. Kumpel tą samą odmianę  posiał dobre dwa tygodnie później, dał tylko rsm na koniec krzewienia i herbicyd. I co ważne kalendarz biodynamiczny pokazywał żeby nawet traktora nie odpalać.  No i jemu sypał 6 a mi 4,5-5. Ziemia ta sama od IIIb do VI

Opublikowano
Dnia 3.01.2020 o 10:52, hubertuss napisał:

Powiedzcie co daje tak wczesny siew? U mnie w okolicy sieli w marcu 2019 i na tym przegrali. Bo jak im powschodziło to na przełomie kwietnia i maja susza go dobiła. Ja posiałem w kwietniu gdzieś między 15 i 20. Jak sąsiadom smaliła susza to mój był malutki. W maju popadało i było całkiem git.

No to trzymaj się tego, słomy będzie chociaż dużo. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, damian007 napisał:

Owies 450-500 

Żyto 400-450

Pszenżyto 500

To tylko owies siać mały nakład względem pszenzyta a cena sprzedaży podobna. W Pszenżyto 400 saletry i dwa razy grzyb owies 200 saletry i wszystko tak więc koszt uprawy 450 zł nizszy

Edytowane przez WOJTUNIO
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

No to trzymaj się tego, słomy będzie chociaż dużo. 

Akurat w 2019 ci co wcześnie posieli w mojej okolicy tak mieli jak piszesz. Albo i prawie nic nie mieli. Mi żadnego kawałka owsa do suszy nawet nie zakwalifikowali.

Nie mówię, że jakieś rekordowe plony miałem ale chyba najlepiej w okolicy.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
2 godziny temu, WOJTUNIO napisał:

To tylko owies siać mały nakład względem pszenzyta a cena sprzedaży podobna. W Pszenżyto 400 saletry i dwa razy grzyb owies 200 saletry i wszystko tak więc koszt uprawy 450 zł nizszy

Owies nie chce sypać a w mojej okolicy trochę koni jest plus to że większość gospodarstw nie potrafi bydła bez niego karmic i to podciąga cenę. 

Ale fakt owies jest mniej nakładowy chemii połowa i tańsza. 

A skarmiał ktoś z Was otrebę owsianą?

Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

Akurat w 2019 ci co wcześnie posieli w mojej okolicy tak mieli jak piszesz. Albo i prawie nic nie mieli. Mi żadnego kawałka owsa do suszy nawet nie zakwalifikowali.

Nie mówię, że jakieś rekordowe plony miałem ale chyba najlepiej w okolicy.

I z tego powodu nie wiesz co daje wczesny siew?? 

Nie zakwalifikowali bo nie miałeś suszy, zresztą nikt nie patrzy na plon tylko obszar gdzie susza wystąpiła - polskie realia.

Opublikowano
43 minuty temu, dzikiWschód napisał:

sial ktoś z was saletrosan 26 przedsiewnie pod owies? do tej pory stosowalem zawsze 150kg mocznika na ha

W zeszłym roku siałem przedsiewnie 150kg saletrosanu 26 a na innej działce 150kg salmagu. Potem jeszcze 150kg saletry pogłównie