Skocz do zawartości

biardzki problem z głowicami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z głowicami w opryskiwaczu 400L biardzki.

Przy przekręcaniu dysz z np niebieskiej na żółtą, muszę się dobrze nakombinować i czasu stracić żeby ustawić głowicę tak żeby nie sikała bokiem tylko oprysk leciał przez dyszę.

Te dysze są po prostu do d*py i wszyscy tak mają czy tylko u mnie? Wymiana tych małych oringów w głowicy nie pomogła.

Opublikowano

Koncówki potrójne? Podkładki gumowe w dobrym stanie?

Tak końcówki potrójne, a podkładki zakładałem nowe i bez zmian.

Może teraz biardzki robi coś lepszego Ale ja ze swojego, 8 lat, jestem mega niezadowolony, poza tymi głowicami to np. Poziomowanie belki to wstyd nawet pisać ze on coś takiego ma.

Opublikowano (edytowane)

heh to nie tylko u ciebie tak. Te głowiczki to tandeta za parę zł. Ja często zamykam parę dysz to zanim zacznę pryskać to kilka razy muszę latać aby się nie lało, do tego fatalne filterki które nic nie wyłapują. Jak maja dawać takie coś to by lepiej dawali pojedyńcze, a za dopłatą coś mądrzejszego, a nie wciskać nieświadomym taki bubel w standardzie. Ogólnie u mnie po roku zaczęła złazić płatami farba, zawieszenie belki musiałem na samym początku przerobić bo się wyginała do tyłu, po kilku latach użytkowania rama złożyła się jak domek z kart i pełny zbiornik spadł na ziemię :blink: , bo inżyniery nie wiedzieli co to jest zastrzał jak się spawa propstopadle profile z 1,5mm blachy. Jedyne co to jakoś pompa te parę lat wytrzymała bez awarii. Za takie pieniądze cudów sie nie spodziewałem ale w tej cenie 3tys sąsiedzi kupowali inne firmy i trzymają się dobrze, a ja swój musiałem wywalić na złom...

Edytowane przez grego
Opublikowano

Jaka cena taka jakość, kogo to dziwi ten naiwny? Nie da się zrobić opryskiwacza o jakości Amazone za cenę trzy razy mniejszą niż Pilmet czy Krukowiak. Sorry, takie mamy realia ;)

Zobaczcie jak wyglądają głowice Araga, w porównaniu z nimi Krukowiaka nie wyglądają zbyt dobrze, ale te z kolei wyglądają genialnie w porównaniu z jarmarcznymi. 

Opublikowano

apropo bo mam teraz ciąganego pilmeta ale z pojedyńczymi głowicami na klamrę i chciałbym założyć jakieś potrójne ale nie za 1500zł. Jak miałem jeszcze tego biardzkiego to na zapas kupiłem kompletne głowice ale Agroplasta i wyglądały naprawdę dość solidnie przynajmniej w porównaniu do tych od biardzkiego. Komplet takich szło by kupić za jakieś 600 zł co o tym sądzicie? Wiadomo, że to nie arag ale z tego co wiem to ta firma bubli za parę zł nie robi

Opublikowano

Ja swojego kupiłem na wiosnę w zeszłym roku, 600l, 15m lance, hudrauliczne poziomowanie i zawór stało ciśnieniowy opryskałem nim jakieś 100h i nic się nie dzieje raz mi tylko filtry zabiło;) A że coś tam pęknie i sie leje to wydaje mi się że nic nadzwyczajnego za te pieniądze. Znajomy kupił krukowiaka 800l i przy pierwszym oprysku lance zostały na polu a dał za  niego dużo więcej niż ja za swojego. :)

Opublikowano

Niestety Polak uczy się z reguły na swoich a nie cudzych błędach. Wymienię chyba te skrajne które najczęściej zamykam na jakieś inne. Co polecacie? Nie chcę do tej "maszyny" kupować czegoś drogiego bo może wytrzyma jeszcze ze 2 lata. Ten agroplast będzie ok?

Opublikowano

Ja też kupiłem biardzkiego 800l 15 m i te końcówki tez mi ciekną! Ale najgorsza jest ta sprężyna co ma zabezpieczać skrajne sekcje przed urwaniem lub zamknięciem- ciągle spada i trzeba szukac. bede musiał zrobić coś 'po swojemu'. opryskałem nim dopiero 15 ha

Opublikowano

Niestety Polak uczy się z reguły na swoich a nie cudzych błędach. Wymienię chyba te skrajne które najczęściej zamykam na jakieś inne. Co polecacie? Nie chcę do tej "maszyny" kupować czegoś drogiego bo może wytrzyma jeszcze ze 2 lata. Ten agroplast będzie ok?

4 lata temu pozakładałem te wahadłowe z Agroplastu i jeszcze działają, a pryskam rocznie około 120ha, więc nie są takie złe. Wtedy zaczynali je produkować i bezpośrednio w zakładzie były po8 zł. Teraz robią nowy model, taki bardziej masywny.

Moje są takie http://agroplast.pl/pl/p/Glowica-wahadlowa-przelotowa/102

Opublikowano

Ogólnie lepsze są od tych oryginalnych biardzkiego? Jak chcesz zamknąć duszę to bez problemu ja zamykasz i później ustawiasz do pracy czy też trzeba się nawyskakiwac z ciągnika?

Opublikowano

Nie miałem styczności z tymi od bierdzkiego, więc nie porównam. Zamykanie nie jest jakieś super, ale jak dobrze popatrzysz przy zamykaniu, aby występ był w odpowiednim otworze, to zamkniesz za pierwszym razem.

Opublikowano

agroplast.pl/mobile/pl/p/Glowica-AP-0-100G08P/608
Panowie ta będzie dobra potrójna? Wujas szuka do opryskiwacza który ma ceownik zamiast rurki. Chciał araga lecz nie mogę znaleźć nigdzie. Może wiecie jakie są dobre do 45 zł za sztukę?