Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam stoję przed wyborem kombajnu marki jakie wchodzą w grę to NH tc 5.70,Vector 420,DF 6040 jak sądzicie który z nich będzie miał większą wydajność.Najbardziej skłaniam się do kupna Vectora 420 gdyż jest on najtańszy 420tyś brutto

NH wycenili na razie  na 420tytś netto a DF 6040 jeszcze ceny nie znam w tym tygodniu będę się orientował

Opublikowano

NH w kombajnach ma najlepszą opinię więc nie zastanawiałbym się raczej. TC5.70 owszem ale na szerokich kapciach. Jak masz pagórki to koniecznie pomyśl nad sitami poziomowanymi. Jak masz dużo zbóż to można pomyśleć o roto.

Opublikowano (edytowane)

u mnie w okolicach jest 1 a może dojdzie Jeszcze 2 Vectory a w całej Polsce jest około 30sztuk

A co myślicie o DF 6040HTS cheder 4,2 oraz szersze gumy cena to 400tyś lecz jeszcze do negocjacji??

Edytowane przez lols123
Opublikowano

Witam stoję przed wyborem kombajnu marki jakie wchodzą w grę to NH tc 5.70,NH wycenili na razie  na 420tytś netto

Drogo, w październiku 5.80 (czyli dawne5070) można było kupić za 410 tysi.

I raczej bym polecał 5.80 zamiast 5.70. Ma inną oś napędową koła 26" zamiast 32", mniejszy zbiornik ziarna, słaby silnik.

Tucano nie bierzesz pod uwage?

Ruski wymysł tez bym odradzał.

Opublikowano (edytowane)

arek zbiornik mi wystarczy a do silnik można wgrać nowe oprogramowanie i będzie miał tyle samo mocy co 5.80

Fendt odpada na pewno oraz claas gdyż ceny są za wysokie

Głównie chciałbym poznać opinie o DF6040HTS i NH 5.70 gdyż raczej na pewno będzie któryś z nich

Edytowane przez lols123
Opublikowano

6040 to dość prosty mechanicznie sterowany kombajn.

Fend i mf kosztują trochę ponad 400 tysi a są wydajniejsze od nh.

Claasa jak dobrze pogadasz z dilerem kupisz niewiele drożej niż 5.80 a jakość wykonania i komfort obsługi dużo wyższy.

Opublikowano

claas tucano 320 ma mniejszą wydajność niż New Holland tc5.80 i jest tańszy od NH. TC5.70 z nową kabiną wg mnie to najciekawszy wybór a jak masz kasę to w ciemno TC5.80 w nowej kabinie z 3cim bebnem (rotoseparatorem) - dla mnie bajka.  Pozatym warto zwrócić uwagę, że sami handlarze szukają ludzi co mają kombajny tc aby odkupić bo tak drogo stoją używki tc i dla nich to okazja (znajomy zmieniał stary model tc na cx to miał chętnych kilku od razu).

Opublikowano

No tak kolego tylko że między 5.70 a 5.80 jest spora różnica w cenie za tak naprawdę większy zbiornik ziarna... Ja wybrałem 5.70 m.in.dlatego że tereny mam podmokłe a jest to jeden z najlżejszych kombajnów tej kategorii-być może mało znaczące bo tak mokry rok jak ten być może już się nigdy nie powtórzy ale np tucano 320 waży prawie 13 ton a mój 10,2 t. Silnik 175 KM daje rade-problem zaczyna się wtedy gdy ma się pola pagórkowate (u mnie brak). Ja rozpatrywałem zakup kombajnu pod wieloma zwględami i ostatecznie padło na 5.70. Wybór kombajnu to jest temat rzeka bo każdy co innego może porównywać i tak naprawde mieć inne upodobania odnośnie tak skomplikowanej maszyny jaką jest kombajn.... ja w każdym bądz razie stoje murem za NH :) w razie jakich kolwiek pytań służe pomocą.

Opublikowano

claas tucano 320 ma mniejszą wydajność niż New Holland tc5.80 i jest tańszy od NH. TC5.70

Nie masz pojęcia co piszesz, nh zawsze ma tą przewagę, że wygrywa ceną. Od 5.70 tańszy jest avero a nie tucano.

A ta mega wydajność tc to też bajka, miaema na testach oba i na ma między nimi znaczących różnic w wydajności.

Opublikowano

tak jak kolega wyżej napisał: biorąc pod uwagę: tc i tucana to jeden drugiemu nie ustępuje jesli chodzi o wydajność. Tucano to będzie porównywalna cena do 5.80 a 5.70 bedzie w cenie avero 240 (my z kolegą kupiliśmy te kombajny w tej samej cenie).

Opublikowano (edytowane)

kolego pomysl o VECTORZE moj ojciec kupil w ubieglym roku w zniwa zrobil ponad 200 goz. wzdajnosc zadowalajaca, i najwazniejsze prosty w obsludze jak bizon, malo elektroniki, prosty w naprawie i nie ma problemu z czesciami serwis naprawde znakomity, ja polecam vectora jak chcesz miec prostzy kombajn a nie wzywac serwis z komputerem aby zdiagnozowali problem i usuneli go. W Vectorze kolego przyslowiowy mlotek, przecinak i jedziesz dalej.

post-130363-0-88342200-1423339130_thumb.jpg

Edytowane przez maras3029
Opublikowano

claas tucano 320 nie ma możliwości tak bogatego wyposażenia jak TC5.80, claas jest tańszy ale i zazwyczaj mniej wydajny i ma gorsze wyposażenie nie mówiąc już o tym, że ma mały bęben młócący.