Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

w mlekovicie nie ma obniżki może  ktoś się orientuje? bo fakturę dostaję dopiero około 20-tego

bo wcześniej ktoś coś wspomniał ale nie potwierdzone

Edytowane przez daremw
Opublikowano

Nic nie było. Mam nawet 2 gr więcej za lepsze białko( które już spadło) i wyszło mi chyba 1,14 netto dla vatowca.

Opublikowano

to w takim razie podaj mi ten wzór i podstawę prawną. no i dlaczego przez cały czas praktycznie na 100% twierdzono że będzie na zasadzie 1%- 10 gr

2%- 20 gr ........

mniej więcej a w końcu wychodzą takie cuda

Kara wynosi około 28 euro za 100 kg mleka i brany jest pod uwage współczynnik realokacji i krajowa rezerwa. A że w ostatnim roku chyba nikt nie był na tyle głupi, żeby sobie jakąś większą ilość zostawiać kwoty niewykorzystanej to jest jak jest. Porównywanie ostatniego roku kwotowania do poprzednich to troche brak wiedzy o swoim fachu. Co innego jak robią to minister, doradcy i fachowcy, bo to albo celowe wprowadzanie w błąd albo brak wiedzy w temacie co jest bardziej prawdopodobne skoro większość robote dostała po znajomości i po partyjnym kluczu. To oczywiście w wielkim skrócie napisałem. Jak się komuś chce to niech jakiś dziennik ustaw i rozporządzenia wykonawcze poszuka.

Opublikowano

ZM Winnica, za maj 0,88 gr; 5000 L, białko 3,18; tłuszcz 4,15.. Szkoda że mi w klasach nie przechodzi za bakterie i somatyczne bo by było drożej 0,20 gr.

Bida...

kolego higiena i tyle.Nie trzymaj krow na glebokiej sciolce widze ze masz malo to sciel sowicie .I bedzie  ok !!!!!!!!!!!!!

Opublikowano (edytowane)

kolego higiena i tyle.Nie trzymaj krow na glebokiej sciolce widze ze masz malo to sciel sowicie .I bedzie  ok !!!!!!!!!!!!!

Czyścimy wymiona przed dojeniem, aparaty też są dokładnie myte, kiedyś raz mi przechodziło, raz nie, a teraz chyba ostatnio bakterie przeszły mi 2 miesiące temu.. Limit jest do 100 tyś. bakterii. Rolnika to zawsze oszukają i wyrolują, taka jest prawda, obory za miliony nastawiali (wiem po znajomym), kredytów nabrali, a teraz opłacalność spada, a w banku ich to nie obchodzi, musisz spłacić i koniec. I po co to było? Niektórym to ciągle mało <_<

Edytowane przez Mati2812820
Opublikowano
Polskie mleko można sprzedawać w Indiach. Jest porozumienie\

Co Wy na to będą kupować od nas mleko bo tańsze, swoje sprzedawać na Litwę, a my będziemy sprowadzać je z Litwy i interes kwitnie?

Opublikowano

Polskie mleko można sprzedawać w Indiach. Jest porozumienie\

Co Wy na to będą kupować od nas mleko bo tańsze, swoje sprzedawać na Litwę, a my będziemy sprowadzać je z Litwy i interes kwitnie?

kolego interes ale dla kogo..? co mnie obchodzi czy sprzedaja do indi,chin czy wylewaja dla mnie cena co miesiac nizsza... :mellow:

a to jest najwazniejsze chyba nie

Opublikowano

niestety musimy nauczyć się produkować mleko za ok 1 zł. w przeciwnym wypadku trzeba będzie zmienić branżę. Widząc sytuacje jaka jest obecnie prognizuje cenę mleka na poziomie 1.10 -1.20 netto przez kolejne 1.5 roku. jeżeli cena paszy będzie na podobnym poziomie jaki jest obecnie nie będzie wielkiej biedy.

Opublikowano (edytowane)

czyli krótko mówiąc zwiększać produkcję bo wtedy na "progach" nalatuje. poza tym mleko może zdrożeć już na jesieni... mimo wszystko pogoda daje o sobie znać w wielu regionach kraju i plony ogólnie szykują się mniejsze.

Edytowane przez daremw
Opublikowano

@Marcin133 no twój post to trochę z logiką na bakier ;P. 2500 PLN to niezłe pieniadzę? Ale 10-12k PLN minus połowa i na 2 osoby czyli 2,5-3k PLN na łeb za mleko to już nie? Tak oczywiście uwiazanie na produkcji mlecznej jest jak nie przymierzajac w niewolnictwie, aczkolwiek każda praca ma swoje minusy i plusy ;) Zresztą nikt nikomu nie każe być rolnikiem, można iść na etat podobnie jak z etatu można zostać rolnikiem, czasy obowiazku pracy na szczęście minęły. Kiedyś uważało się, że rolnik ma 10 zawodów, a 11 to bieda, a do tego to nie zawód ale styl życia, dziś się na szczęście to zmieniło na lepsze. Wszystkim malkontentom przytaczam zawsze ten sam przykład, kiedyś moja ciotka mówiła, że Ci na roli to ciągną kokosy, a robole na etacie to biedaki, dziś po latach gdy wypadło zajmować się rola mówi, że  Ci na etatach nawet robolskch to bogacze, a rolnicy to biedota, jak to się mówi punkt widzenia, zależy...  Niestety żaden kraj nie działa już w próżni i cena płodów nie zależy już tylko od urodzaju lub koniunktury tylko u nas, a że spekulacje dotarły wreszcie na rynek mleka to ciśnie sie pytanie, dlaczego dopiero teraz, zbożowcy są przyzwyczajeni, zresztą taki rynek nawozów od dawna działa trochę wbrew ekonomi i logice i niestety też trzeba było się przyzwyczaić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v