Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

3,40+ vat +0,10gr  ech na dół to -0,40  tygodniowo  a jak do góry to +0,10 na dwa tygodnie.Znając życie to w sklepie wieprzowina zacznie drożeć bo tuczniki drożeją! Złodzieje pie.....!

Opublikowano

rynek trzody kto zyskuje? kto traci? czy w tej sytuacji cos można jeszcze zrobić?

http://tv-trwam.pl/film/po-stronie-prawdy-09122015

obejrzałem cały program oglądam tez wieś to tęż Polska i powiem tak Trwam to jedyna telewizja ktora prawdę pokazuje o rolnictwie i w innych dziedzinach też prawde mówią. I nie wieże w te bzdury co mówią o trwam w innych telewizjach bo rożnica jest taka że trwam mówi prawde a inne tv propagandę . U nas 3,30 świnie Bydgoszcz 

Opublikowano

Naprawdę warty uwagi materiał, żeby tak inne tv chociaż wspomniały o problemach rynku trzody chlewnej to byłoby dobrze.

Średnia cena za kg żywca za ten rok wyszła mi 3,98zł + vat i to tylko dlatego, że w okresach kiedy cena była wyższa miałem akurat więcej tuczników na odstawę. Gdybym nie brał pod uwagę ile świń sprzedawałem w poszczególnych miesiącach średnia wyszłaby 3,92zł + vat i tylko raz w ciągu ostatnich 8 lat zdarzył się gorszy rok (2010 - średnia cena 3,68zł + vat). Tak więc jest źle i z roku na rok średnia cena jest niższa począwszy od 2012 roku. Aż się boję myśleć co będzie w przyszłym roku.

Opublikowano

Teraz w ostatnią niedzielę też był szeroko omawiany ten temat w programie "Wieś to też Polska" bardzo dosadnie przedstawiono sytuacje rynku trzody, bez żadnej ściemy, gośćmi byli i producenci i przetwórcy no i oczywiście widzowie i nikt tam się nie boi co powie widz, bez żadnej cenzury i tak powinno być!

Opublikowano

też oglądałem program " wieś to też Polska " i znam dwóch uczestników którzy tam wystąpili Niby ładnie gadali tylko nie powiedzieli ile to sztuk duńczyka sprowadzają do swoich gospodarstw, ile mają długu i do kogo tak naprawdę sprzedają swoje tuczniki bo na pewno nie do swoich masarni tylko zaopatrują sie w surowiec u małych rolników dając cenę spędową a swoje tuczniki sprzedają pośrednikowi takiemu który lepiej zapłaci

cena że wtorku 3.5 + vat

Opublikowano (edytowane)

Kolego Michalmeer  nie wydaje mi się ,że cena spada ..ktoś coś chce urwać ,ale wszędzie jest to samo !. W styczniu będą kupować na magazyny i będzie luz .Ja kończę ten interes .Teraz jak wysprzedam na magazyny to jeszcze na wiosnę będę miał 60 sztuk i gaszę światło :-) wreszcie koniec tego dziadostwa .Cena na poniedziałek 3,3 netto .

Ja jestem w tej dobrej sytuacji ,że nie utopiłem się w kredytach i nie muszę mieć zwierząt .

Edytowane przez RafaKdziela
Opublikowano

Tak chciałem ,żeby za grosze nie sprzedawać ,ale mam dość świń i zamykam interes .Mam inne pomysły .Chociaż z przerobem świniek na mięso to jest dobry pomysł ,tym bardziej ,że od Nowego Roku wchodzą przepisy o bezpośredniej sprzedaży :-)

Opublikowano (edytowane)

Tak chciałem ,żeby za grosze nie sprzedawać ,ale mam dość świń i zamykam interes .Mam inne pomysły .Chociaż z przerobem świniek na mięso to jest dobry pomysł ,tym bardziej ,że od Nowego Roku wchodzą przepisy o bezpośredniej sprzedaży :-)

Czytałeś dokładnie o co chodzi ze sprzedażą bezpośrednią?

To po prostu propaganda. I tak musisz spełnić warunki  jak na masarnie i rozliczać się jak firma. Więc to obowiązuje już od dawna.

Maciory 2,00+vat  -0,10 zł do poprzedniego tygodnia, na ubojni mówią że ceny pójdą w dół. Ile w tym prawdy to nie wiem,

Edytowane przez rudinho11
Opublikowano (edytowane)

rudinho11 kolego ,co do przepisów sprzedaży bezpośredniej czytałem przepisy i wiem ,co i jak .Ja nie wiem ,czy Ty czytałeś ,bo piszesz bajki !.Nie będę się wdawał w szczegóły przepisów ,ale wprowadzasz innych w błąd .Rolnik nie musi rozliczać się jak firma !!!!!!!!! to jest fakt .Na podstawie tych przepisów rejestrujesz się w urzędzie skarbowym i zapisujesz ,co i ile sprzedałeś i od tego płacisz 2% podatku .Taka ustawa wchodzi w życie od 2016 roku .Kolejnym razem nie rozgłaszaj bajek .Pozdrawiam .

http://wyborcza.biz/biznes/1,147767,17866023,Rolnicy_zaplaca_2_proc__podatku__Prezydent_podpisal.html

Specjalnie dla Ciebie wklejam link i kolejnym razem czytaj ,co chcesz pisać koniecznie !.

Edytowane przez RafaKdziela
Opublikowano

Taa, Komorowski i zakiszona kapusta, to do niego pasuje, podobnie jak i bigos. Z tym podatkiem 2% to nie jest tak źle, gorzej ze spełnieniem tych wszystkich warunków pomieszczeń gdzie chciałbyś przerabiać to mięso

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v