Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zablokowane powinny być wszystkie większe zaklady i jeśli ma papiery ze to mięsa/ tucznik z zachodu to niech z tym stoi a jeśli z krajowym tucznikiem to ma prawo wjazdu do zakładu. Bo blokowanie dróg jest mało skuteczne ale nacisk bezpośrednio na zakłady powinien być bardziej skuteczny.

Opublikowano (edytowane)

Według mnie cena wzrośnie i naprawdę dobrze na tym wyjdziesz zwiększając produkcję. Hodowla trzody chlewnej nadal się opłaca. Przeczytaj 

http://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/

piszą, że

Instytut ocenia, że w ślad za spadkiem pogłowia, rosnąć będą ceny mięsa wieprzowego. "W 2016 r., a zwłaszcza w drugiej połowie, ceny trzody będą prawdopodobnie wyższe niż w 2015 r.

tylko czy wierzyć tym wszystkim profesorom którzy świni na oczy nie widzieli. Ja póki co trzymam hodowle na tym samym poziomie co w latach ubiegłych ale za rok chyba startuję z grubej rury i powiększam.

Edytowane przez Yellowe
Opublikowano

Z doświadczenia wiem, że najtańsze są w styczniu/lutym, także ja na podwyżki nie liczę. no chyba, że coś w tej branży pierdyknie bo cena poniżej 3 zeta to jest poziom dna i dwóch metrów mułu

Opublikowano

Według mnie cena wzrośnie i naprawdę dobrze na tym wyjdziesz zwiększając produkcję. Hodowla trzody chlewnej nadal się opłaca. Przeczytaj 

http://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/

piszą, że

tylko czy wierzyć tym wszystkim profesorom którzy świni na oczy nie widzieli. Ja póki co trzymam hodowle na tym samym poziomie co w latach ubiegłych ale za rok chyba startuję z grubej rury i powiększam.

Głupoty piszą, żeby uspokoić rolnika i dać mu otuchy ,że będzie lepiej. Z 2 miesiące  wstecz, wielce narzekali ,że tak niskie pogłowie świń w kraju a na chwilę obecną nawet odbierać nie chcą bo tak są zawaleni wieprzowiną. 3zł/kg to już porażka....

Opublikowano

Też jestem za tym że jak strajk to pod zakładami mięsnymi.Wczoraj wysłałem sms z pytaniem jaka cena na tuczniki?Gość odpisał 3,30 netto.Po chwili pisze do mnie."jakby co to jutro mogę być po nie".A ja tylko o cenę pisałem także nie wierzcie w te bajki co nam wmawiają bo prawda jest taka że zakłady nas wszystkich wyzyskują.

Opublikowano

U nas od 2,90-3,30 i co robić sprzedawać czy je trochę przeciągnąć

Sprzedawaj i to prędką cena do końca roku nie pójdzie do góry

Zapasy są już w masarniach na święta w chłodniach więc można sobie myśleć o dobrej cenie

Znajomy mnie uświadomił że masarnie są pełne i już nie chcą brać świń bo mają pełno a jak już biorą to po 3zł i to z czekaniem 2tyg na odpowiedz

Więc lepiej sprzedaj po tej cenie co podajesz bo i tak na nich więcej nie zarobisz jedynie stracisz bo więcej paszy dasz a cena spadnie

Opublikowano

Przedwczoraj rozmawiałem z właścicielami z lokalenej ubojni i pytałem o cene to usłyszałem 4,10 plus vat dla rolnika a 3,8 dla handlarza i więcej już z ceny nie schodzą i ku mojemu zaskoczeniu pytam się to dlaczego tak, to usłyszałem że nie chcą by rolnicy zlikwidowali tuczniki a przywieść fermówki to można owszem, ale to jest nie mieso tylko piana tak usłyszałem można? można.

Opublikowano

Co z tego, że się da jak to jest złodziejstwo w biały dzień, jestem ciekawy jakby tak zakłady musiały dokładać do interesu, co by zrobiły, bo w tej branży to każdy musi zarobić, tylko wychodzi, że my nie musimy

Opublikowano

może źle się wysłowiłem. każdy patrzy na własną kieszeń, czyli taka ubojnia obniżając cene za tucznika i tak wie że go kupi jak jest zmowa cenowa i nikt w okolicy wiecej nie da za kilo żywca. płacąc 5 zł za kilo czy 3 zł ubojnia i tak kupi ten sam kilogram. tylko czekać az będzie go po jeszcze niższej cenie kupować

Opublikowano

Słyszeliście panowie, że prezydent Duda jest w Chinach na wizycie?

Wyciekło nieoficjalne info, ze załatwił z tamtejszymi oficjelami cofnięcie zakazu imortu m.in. naszej wieprzowiny (ktory wprowadzono po wykryciu ASF), wiec jest małe światełko w tunelu.

Oby sie sprawdziło.

Opublikowano

Tak też to słyszałem ,że na rozmowach padł temat świniek .Chińczycy uwielbiają świńskie mięso ,a u nas nie brakuje jego  :-) No w sumie tych Chińczyków jest sporo i może raz dwa zabraknąć dobrego Polskiego mięsa .

Opublikowano

Oglupianie ludzi takimi informacjami ze mięso musi taniec...ograniczyć import z zachodu i z Litwy na podstawie badań weterynaryjnych czy sanepidowskich i cena odbije w górę. Nagle w Europie i Polsce w ciągu kilku tygodni ogromna góra miesa zrobiła się nie wiadomo skąd...ceny zaczynają się robić powoli niższe niż gdy ASF wykryli u dzików.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v