Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Przez wiele lat oddawałem byki na ubojnię do Winnicy do Szczerby, tzn. do 2011r. (czyli dopóki ten zakład funkcjonował) i muszę powiedzieć, że było OK. Potem zacząłem handlować z pośrednikami i tak jest do teraz, ale muszę powiedzieć, że cena co najmniej 20-30 gr za kg niższa niż na ubojni (mówię o wadze żywej). Dzisiaj też sprzedałem pośrednikowi (z moich stron, czyli po drugiej stronie Pułtuska niż Winnica), ale nie wiem czy mogę tak po prostu napisać jego nazwisko :unsure:, bo jestem, jak widzisz, nowy na forum

Opublikowano

Dwa  lata sprzedaje jalowki w tej samej cenie Za ta powinienem wziasc jeszcze wiecej ale miala ponad 29 miesiecy to nie moglem dluzej czekac Gosc ktory odbierał mowil ze powninna załapac sie w klase U

Opublikowano

Tak jak juz wam pisalem czolowi gracze na rynku zywca wolowego juz sie dogadali i beda probowali obnizyc cene U nas jest taka tendencja ze jak ceny rosna to ludziska przestaja sprzedawac w oczekiwaniu na wyzsza cena Ale jak cena spada kazdy probuje wcisnac swoj towar


ja tam codzien paszportow nie przegladam czasem zdazy sie nawet ze i ponad 30 mies zwierze pozyje

 

Opublikowano

Marjusz by sie nadawał na ministra rolnictwa,sprzedana krowa ncb 700 kg brutto 5 zl brutto

Opublikowano (edytowane)

Może nie rolnictwa, ale tytuł "ministra bydła rzeźnego" by pasował :P

Dobrze mówisz,zna sie na rzeczy Edytowane przez Gość
Opublikowano

W ubiegłym roku w lutym chyba,ceny szalały przez 2tyg a potem dno i zapisy w kolejce żeby byka sprzedać,na moje oko ma 540 kg,jego kolega co go w 4litery całuje lepiej zbudowany chyba

Opublikowano

Orientuje się ktoś po ile teraz są opasy w okolicach Sieradza?

 

No kolego firma interbeef niedaleko Sieradza  dokładnie za Błaszkami co podałem cene bo dzwoniłem do nich.

Opublikowano

Dzwoniłam wczoraj do handlarza, który od lat  zabiera od nas bydło, to powiedział, że cena wzrosła o 40-50 gr na kg, jeszcze trzy tygodnie za nasze byki oferował  8 zł, teraz  8.5, fakt, że termin płatności to ok 21 dni, ale on sam mówił, że ubojnie zwlekają z płatnościami jak wcześniej jemu zapłacą to on wcześniej przelewa pieniądze na konto. Tylko nie wiem czy te wzrost cen dotyczą też jałówek i krów.

Opublikowano

Dzwoniłam wczoraj do handlarza, który od lat  zabiera od nas bydło, to powiedział, że cena wzrosła o 40-50 gr na kg, jeszcze trzy tygodnie za nasze byki oferował  8 zł, teraz  8.5, fakt, że termin płatności to ok 21 dni, ale on sam mówił, że ubojnie zwlekają z płatnościami jak wcześniej jemu zapłacą to on wcześniej przelewa pieniądze na konto. Tylko nie wiem czy te wzrost cen dotyczą też jałówek i kr

 

Beata masz byki miesne czysto rasowe? Jesli nie to jak zadzwonisz do tego handlarza to wspomnij ze ''masz nowo wage to juz byki powazone '' zobaczymy czy dalej bedzie cena 8,5 czy nagle spadnie Sprzedaje dla  ubojni w podlaskim i mazowieckim rozliczja mnie z cennika dilerskiego i wiem ze ta cena u uczciwego handlarza jest nierealna Chyba ze mowa o bydle czysto rasowym Ubojnie posrednikow rozliczaja przewaznie w ciagu 7 dni (oczywiscie sa wyjatki -pini beef 21 dni)

Opublikowano

Beata masz byki miesne czysto rasowe? Jesli nie to jak zadzwonisz do tego handlarza to wspomnij ze ''masz nowo wage to juz byki powazone '' zobaczymy czy dalej bedzie cena 8,5 czy nagle spadnie Sprzedaje dla  ubojni w podlaskim i mazowieckim rozliczja mnie z cennika dilerskiego i wiem ze ta cena u uczciwego handlarza jest nierealna Chyba ze mowa o bydle czysto rasowym Ubojnie posrednikow rozliczaja przewaznie w ciagu 7 dni (oczywiscie sa wyjatki -pini beef 21 dni)

 

I tu muszę Cię rozczarować, bo ten pan który zabiera od nas bydło sam przywiózł do nas wagę za niewielkie pieniądze i jak przyjeżdza po bydło to samochodem bez wagi. Raz zdarzyło się nam, że waga jednej sztuki nie zgadzała się z  wagą u tego pośrednika na skupie, ale wtedy przy ważeniu byk zruszył nam wagę i stąd ten błąd. Mamy byki ok 75 % limousine, cena nas też zaskoczyła pozytywnie, może dlatego że długo z nim handlujemy. Ten pan ma skup w Grabowcu i nazywa się Osuchowski.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez donweter1989
      No to mamy 2019 rok więc pora na nowy temat. To jak tam w cennikach bydła w tym roku do góry czy do góry😛 Do jakiej ceny za żywiec wołowy dobijemy w tym sezonie? czy to skupy nas dobiją?
      Kontynuacja tematu: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/263888-cena-bydla-2018/
    • Przez NewhollandT5050
      Witam kolegow chciałbym w przyszłości z rodzicami postawic obore i mam pytanie odnośnie budynku murowanego lub z płyty obornickiej. Obora ma być uwieziowa. Chciałbym wiedzieć czy posiada ktoś taka obore z płyt i jak się spisuje ? oraz najważniejsze czy obora z płyt będzie tańsza niż cała murowana ? Dodam ze jeżeli już Budowa by się odbyła z płyt to byłby podmurowany mur na wysokość około 1.5 m. Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi
    • Przez Scappy
      Witam czytających. Jakie macie sposoby na osobniki które lubią kopać przy dojeniu ? Jak się przed tym zabezpieczyć ? Są jakieś patenty na to czy wynalazki ? Pozdrawiam 😉.
    • Przez NiMamHa
      Bydło. Jakie jest wasze zdanie w temacie hodowli byków. Zastanawia mnie czy hodowla byków luzem to mit, że są spokojniiejsze czy jednak prawda?. A może są tacy którzy zdecydowanie popierają metodę wiązania byka łańcuchem jeden obok drugiego?. 
      Czekam na wasze odpowiedzi 😉
    • Przez afily
      Witam, podczas dojenia przez przypadek podłączyłem krowę z antybiotykiem, na około 15 sekund i zdążyłem założyć dojarke na dwa wymiona. Czy takie coś spowoduje jakieś konsekwencje, wyjdzie w probach? 
      25 sztuk dojnych, wszystko do tego samego zbiornika, ok. 700l dziennie
      Mogę dodać, że mleko odjeżdża za godzinę jak to pisze więc trochę słaba sytuacja...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v