Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ta pewnie tak samo szkodliwe jest jak paczka fajek dziennie.

grilowanym mięsem jak często się opychasz.

kilka lat temu człowiek jak złapał mamuta to go grilował i jadł raka nie było ^^ . Chyba jednak to nie jest tak z tym mięsem dokońca.  Za chwile powietrze będzie nam szkodzić bo palimy w piecach chodójemy za dużo bydła itd.

 

Opublikowano

Bo w ogóle , to całe życie jest szkodliwe , bo co by nie zrobić to i tak w końcu się umiera B) .

Opublikowano

ta pewnie tak samo szkodliwe jest jak paczka fajek dziennie.

grilowanym mięsem jak często się opychasz.

kilka lat temu człowiek jak złapał mamuta to go grilował i jadł raka nie było ^^ . Chyba jednak to nie jest tak z tym mięsem dokońca.  Za chwile powietrze będzie nam szkodzić bo palimy w piecach chodójemy za dużo bydła itd.

 

Opublikowano

Ok 2 msc przed tym jak ogłosili, że mięso powoduje raka oglądałem program o mięsie. Próbowali dowieść,że to tłuszcz z czerwonego mięsa powoduje raka i choroby układu krążenia. Co się okazało tłuszcz nie powoduje takich chorób jakby się zdawało. Doszli po badaniach do wniosku, że to l-karnityna będąca w czerwonym mięsie łączy się z jakimś związkiem wytwarzającym się w czasie obróbki termicznej i ona powoduje choroby i raka. Dla mnie to i tak bzdury, bo ile trzeba pożreć tego mięsa, by od razu zachorować. To pewnie te wszystkie wędliny i kiełbasy nafaszerowane chemią i wypełniaczami są zdrowsze? Przeczytajcie skład pierwszej z brzegu to się jeść odechciewa.
Koledzy ile mógłbym zarządać za byczka ok 300 kg rasa100% MO z dobrym pochodzeniem, gdyby ktoś chciał do krycia krów?

Opublikowano (edytowane)

Za takie do 300 kg do dalszego chowu simentali dawali nam 10zł/kg. A ile teraz można dostac za takiego byka powyżej 30 miesięcy waga około 800kg ?

Edytowane przez Slaszmh9014
Opublikowano

http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/zagranica/zyski-wysokich-lotow/22477825

No i już mamy odpowiedź na pytanie dlaczego czerwone mięso jest rakotwórcze? bo drób jest tani.

Trzeba zrobić nagonkę na czerwone mięso to ludzie przestawią się na kurczaki.

Tylko dlaczego cicho jest o tych kurczakach faszerowanych antybiotykami czy tam hormonami wzrostu?

W USA jedzą na potęgę chickena i jak wyglądają? chłopcom rosną piersi. i połowa amerykanów kupuje ubrania w rozmiarze XXXL.. Ale to czerwone mięso jest złe..

Każdy niech je to co mu smakuje i na co ma ochotę. I niech każdy ma swój rozum i nie ulega propagandzie TV.

Opublikowano (edytowane)

 Ja za odsadki LM w czystej rasie , pod oceną , waga ok 300 kg.  nie schodzę poniżej 12 zł i jeszcze nigdy nie było tak by nie było kupca , czasami wystarczy poczekać .

Edytowane przez andrzej612b
Opublikowano

5% u mnie . Tak za rasowego LM 12 zł to standardowa cena niektórzy krzyczą 13zł. Za SM ciężko o taką cene ale w tym roku zaobserwowałem ogolny spadek zainteresowania takimi byczkami. Pewnie kwestia tej suszy.

Opublikowano

300kgx12,a póżniej za rok z kawałkiem 700kgx8zł i jaki w tym zarobek oprócz obornika

 Wszystko co sprzedaje idzie do dalszej  hodowli i tak byczki do krycia , przeważnie do stada towarowego ale i też do czystej hodowli a jałówki na mamki , te ostatnie przeważnie na gospodarstwa dużo obszarowe po to by mogli jakoś to zagospodarować do dopłat 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez donweter1989
      No to mamy 2019 rok więc pora na nowy temat. To jak tam w cennikach bydła w tym roku do góry czy do góry😛 Do jakiej ceny za żywiec wołowy dobijemy w tym sezonie? czy to skupy nas dobiją?
      Kontynuacja tematu: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/263888-cena-bydla-2018/
    • Przez NewhollandT5050
      Witam kolegow chciałbym w przyszłości z rodzicami postawic obore i mam pytanie odnośnie budynku murowanego lub z płyty obornickiej. Obora ma być uwieziowa. Chciałbym wiedzieć czy posiada ktoś taka obore z płyt i jak się spisuje ? oraz najważniejsze czy obora z płyt będzie tańsza niż cała murowana ? Dodam ze jeżeli już Budowa by się odbyła z płyt to byłby podmurowany mur na wysokość około 1.5 m. Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi
    • Przez Scappy
      Witam czytających. Jakie macie sposoby na osobniki które lubią kopać przy dojeniu ? Jak się przed tym zabezpieczyć ? Są jakieś patenty na to czy wynalazki ? Pozdrawiam 😉.
    • Przez NiMamHa
      Bydło. Jakie jest wasze zdanie w temacie hodowli byków. Zastanawia mnie czy hodowla byków luzem to mit, że są spokojniiejsze czy jednak prawda?. A może są tacy którzy zdecydowanie popierają metodę wiązania byka łańcuchem jeden obok drugiego?. 
      Czekam na wasze odpowiedzi 😉
    • Przez afily
      Witam, podczas dojenia przez przypadek podłączyłem krowę z antybiotykiem, na około 15 sekund i zdążyłem założyć dojarke na dwa wymiona. Czy takie coś spowoduje jakieś konsekwencje, wyjdzie w probach? 
      25 sztuk dojnych, wszystko do tego samego zbiornika, ok. 700l dziennie
      Mogę dodać, że mleko odjeżdża za godzinę jak to pisze więc trochę słaba sytuacja...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v