Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam zamiar kupić sobie jakąś prasę rolującą do ursusa 2812. Jaka była by do niego najlepsza? Miała by ona robić na około 25 ha przez około 3 sezony najczęściej przy słomie a przy sianie/kiszonce to może czasami. Wiem że on ma tylko 38 kucy ale niestety na razie tyle musi wystarczyć. Więc jaką proponujecie?

Opublikowano

Niby z jakiego powodu miał bym go rozwalić? Nawet nie podałeś z jaką prasą a już że rozwale. Przy słomie to on nie będzie miał tak ciężko jak przy sianokiszonce,

Opublikowano

C-360 i 3512 to minimum jakie może współpracować z prasami rolującymi o małym zapotrzebowaniu na moc. Jak nie miałeś jeszcze prasy rolującej to radzę skonsultować się z osobami które już je mają.

Opublikowano

Były już podobne tematy. Sam nawet zakładałeś taki wcześniej i każdy Ci mówi, że ciągnik za słaby, a Ty ciągle tego nie przyjmujesz do wiadomości i dalej pytasz o to samo.

Kilkadziesiąt belek rocznie może i by przemęczył robiąc niedobite ale nie 25 ha. Sipma albo krone tj. prasy łańcuchowe mają w miarę małe zapotrzebowanie na moc ale do tego MF-a za słabe. On z kostką potrafi się zadusić nawet...

Piszesz, że głównie do słomy i tu Cię oświecę. W słomię w brew pozorom jest ciężej jak w sianokiszące.

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli masz możliwość to sobie weź kogoś żeby Ci sprasował, do tego traktora rolka się nie nadaje. Tak jak już było wcześniej mówione założyłeś już taki temat i każdy Ci powiedział że nie da rady a ty dalej swoje, kup sobie tą rolkę, zarżnij traktor i nie zaśmiecaj forum

Edytowane przez STIG0013
Opublikowano (edytowane)

3p czy mf 255 czy nawet 60 pracuje w prasie rolujacej w pełnym zakresie mocy i co ważne czasami silnik dostaje po garach tak że woda w chłodnicy się gotuje. Wiec do 2812 zapomnij. Ja sam poważnie się zastanawiałem do mtz kupić rollanta 66(bo w miare tania jest w okolicy z szerokim podbieraczem i siatką) ale nie będzie zapasu mocy czy nawet brak mocy. Spodobał mi sie też variant ale znowu ten rotor i trzeba chciaż z 90 km do słomy. I sam chciałbym coś porządnego kupić ale do wszystkiego mocy brakuje.

Edytowane przez jonkszi
Opublikowano

to że prasa ma rotor, to nie zawsze znaczy , że ma noże... ;) jak bez noży to nie ma co się bac rotora ;)

co do załozyciela tematu, to tak jak kolega @stig wyżej.. kup, zarżnij ciągnik, narób kapci , zmarnuj również pasze, i na drugi rok wynajmij kogoś na usługe... .

Opublikowano (edytowane)

Finn że nawet noże da się schować to wiem tylko rotor trochę potrzebuje mocy choć z drugiej  zwiększa wydajność. Właściwie i tak słomę i siano mam do prasowania więc może zaryzykuje. A tak po krótkim przemyśleniu na brak mocy jest pretekst na zmiane ciągnika o większej mocy. Byle rusek wytrzymał 1 sezon z nią :D

Brykacz trzeba albo zmienić ciągnik(ze 60 70 km)  albo poczekać  bo między wersami doszedłem że będzie nowy ciągnik  i pod ten ciagnik dopasować prasę.

Edytowane przez jonkszi
Opublikowano

No a do c 360?

Może sprzedam 2812 i kupie 360. No bo po co zarzynać ten ciągnik... szkoda trochę a jeszcze kilka lat temu miałem remont silnika po awarii.

Więc co do tej sześćdziesiątki?

Opublikowano

Wiesz co łatwo jest kupić starego grata za parę złoty a nie lepiej odczekać i kupić szerokim podbieraczem i wiązaniem podwójnym sznurkiem. Po tej prasie nie ma cudów sie spodziewać ale ja mówie lepiej poczekać i coś sensownego kupić.

Opublikowano

Duży ciągnik to wystarczu kupić ursusa 120km (1222) i na wałek będzie miał ze 110 km. Wiesz chce niewiadomo co ale 30 lat mordowana była k442( parę ostatnich donajmowałem prasę) i teraz powiedziałem że nie idę na żadne kompromisy  i  ma byc szeroki podbieracz i siatka i żadnych calowych łożysk, rotor też by się przydał ale brak jakoś był przeżył brak. I właśnie variant  jest dla mnie odpowiedni tym bardziej jest prosta elektronika.