Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie gospodarze na 15ha wiekszość łąki moge dobrac 20ha ornej od teścia i 20ha od znajomego pytanie da rade z tego jakis przywzwoity pieniądz wyciągnąć jakos dodatek bo żyje z czegoś innego dodam że dzierżawa na zasadzie ja uprawiam a wydzierżawiający bierze dopłaty i płaci podatek

Opublikowano

na same nawozy musisz mieć przyzwoitą kasę o tego, zalezy od ciągnika i maszyn jakie masz, 60tką będzie Ci napewno ciężko

Opublikowano

Klasa głównie 3a i 3b troche 4 wszystko prawie wkoło domu max 10km ciągnik mam nowa proxe plus 90 i 7211. co do nawozów mniej więcej wiem ile wydaje na łąki dodam że gleba utrzymana w dobrej kulturze. czyli polecacie myslicie czy da rade tysiaka z ha wyciągnąc z produkcji zbóz rzepaku i może kuku

Opublikowano

Jak można zapisać się na przetarg na dzierżawę od ANR?jak to się odbywa i czy kwota dotyczy 1 ha czy całej działki?

idź do agencji tam dostaniesz wszystkie papiery potrzebne potem z nimi do gminy żeby zaświadczyli i uzupełnione już składasz w agencji. Kwotę którą wylicytujesz jest za całość.
Opublikowano

idź do agencji tam dostaniesz wszystkie papiery potrzebne potem z nimi do gminy żeby zaświadczyli i uzupełnione już składasz w agencji. Kwotę którą wylicytujesz jest za całość.

Podziękował
Opublikowano

Na 10lat, pierwsza płatność przy podpisaniu umowy. Kolejne do 15 stycznia każdego roku.

bierz to i nawet się nie zastanawiaj. U nas by się pozabijali za takie coś i pewnie by byl przetarg na polu jak ostatnio i dobiloby pewnie do okolo 2500zl/ha.
Opublikowano

ja też nie mogę stanąć do przetargu nie spełniam warunku 5 lat a w krus jako domownik 8lat byłem za***isty ukłon ku MR z lat 2012 i późniejszym

Opublikowano

bierz to i nawet się nie zastanawiaj. U nas by się pozabijali za takie coś i pewnie by byl przetarg na polu jak ostatnio i dobiloby pewnie do okolo 2500zl/ha.

co uprawiacie ludzie ze tyle stac was dac dzierzawy i jak to uprawiace u nas za sama doplate jak sie beirze dzierzawe to i tak cienko sie na tym wychodzi a juz pierwsze 3 lata na minusie bo ziemie w dzierzawe daja zapuszczone ze trzeba pierwsze wlozyc w ziemie

Opublikowano

ja osobiście uważam ze teraz tylko i wyłacznie ziemia zacznie tanieć. Dlaczego?

Zboze, trzoda, wołowina, mleko klepie przychód na 0 !! a zanosi sie na konkretny minus :( 

Do tego dochodzi kwestia braku dopłat po 2020 i zobaczycie co sie bedzie działo z cenami jak osoby ktore miały kase za czasów po małej cenie a na dopłatach odkuli sie a takich osób jest massa .Będzie  ich stać aby szybko sprzedać ziemie po cenach b.niskach .  Spójrzcie jeszcze na to ilu u was we wioskach ma/trzyma ziemie tylko na dopłaty 

Opublikowano (edytowane)

U mnie  nikt

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Jeżeli byłoby to w mojej okolicy to bez mrugnięcia okiem bym wziął ale napisz coś więcej, jaka to ziemia,czy zadbana czy leżała odlogiem, czy daleko do niej masz no i co produkujesz

Opublikowano (edytowane)

Dużo nie zostanie .... plus jest tylko taki ,że jeśli wejdę na to pole to w niedalekiej przyszłości będę mógł je kupić z racji prawa pierwokupu ( kwestia za jakie pieniądze). A wy ile max dalibyście za dzierżawę, 4 ha w 2 kawałka II, III klasa?.

Jeżeli byłoby to w mojej okolicy to bez mrugnięcia okiem bym wziął ale napisz coś więcej, jaka to ziemia,czy zadbana czy leżała odlogiem, czy daleko do niej masz no i co produkujesz

Ziemia zadbana 4 ha 2 kawałkach koło siebie , na to pole mam ok.. 3 - 4 kilometry. Prowadzimy gospodarstwo ok 60 ha woj opolskie , produkcja roślinna, burak cukrowy + hodowla opasów 30 sztuk.

Edytowane przez Igor03
Opublikowano (edytowane)

Sam musisz sobie kolego policzyć ile ci zostanie i negocjować tak żeby zostało jak najwięcej. Osobiście, gdyby ziemia była blisko, dobra klasa i zadbana to 2,5 t pszenicy za hektar. Niestety takie są w mojej okolicy stawki. Ja bym ją na twoim miejscu wziął

Edytowane przez loik92