Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Neveragain napisał:

Ile byście dali za 300 hektarów 4 klasy max? Dopłaty Wy składacie suszowe i inne bajery. Dzierżawa długoterminowa zasobnosci średnie, duże kawałki po 40 hektarów srednio.

Co to za rejon Polski, że jeszcze się "rekiny" rolne nie łapią tego pola?

Opublikowano

Jakbym podał lokalizację to jeszcze więcej tych rekinów bym zwabił :P

Generalnie lokalizacja bez znaczenia bo ziemia w centrum czy na zachodzi daje takie same plony. Świetokrzyskie.

WIęc ktoś coś podpowie?

Opublikowano

@miwigos a dopłaty kto składa? Bo u mnie ludzie płaca po 2000/ha ale dopłaty, paliwo, itp wszystko składa uprawiający. Właściciel ma np. 10ha i życzy sobie 20000.

15 godzin temu, Neveragain napisał:

Ile byście dali za 300 hektarów 4 klasy max? Dopłaty Wy składacie suszowe i inne bajery. Dzierżawa długoterminowa zasobnosci średnie, duże kawałki po 40 hektarów srednio.

A bedzie czym te dodatkowe hektary obrobić odrazu?

Opublikowano
Neveragain napisał:

Generalnie lokalizacja bez znaczenia bo ziemia w centrum czy na zachodzi daje takie same plony. Świetokrzyskie.

WIęc ktoś coś podpowie?

Jeżeli masz z 50 ha to się nie porywaj bo nie ogarniesz pewnie sprzętowo. Natomiast jeżeli masz do sprzęt który z dnia na dzień da radę dodatkowo 300ha ogarnąć tzn ze masz sporo ziemi to powinieneś wiedzieć jakie masz zyski z uprawy i ile możesz zapłacić za dzierżawę.

Opublikowano
Neveragain napisał:

WIęc ktoś coś podpowie?

Ja jestem że świętokrzyskiego, okolice Pińczów. Jak na to województwo to działki średnio po 40ha to są naprawdę duże. Minimum 1500 + dopłaty a jak zleca się " kukurydziarze" to naszykuj się na 2000 +dopłata. Ktoś kto posiada tyle ziemii to bez problemu może dać ogłoszenie w gazecie lokalnej i kolejki chętnych do dzierżawy. @mysza103 : co o tym myślisz? W Mierzawie ponoć dzierżawa 1 ha kosztowała 3000 zł, dopłata dla uprawiającego.

Opublikowano

Poszła teraz ta ziemia pod Wrocławiem ok. 360 ha w dzierżawę. Średni czynsz wyszedł około 6500 zł/ha. Także Zelkow pomyliłeś się, bo poszło taniej jak przewidywałeś.

Opublikowano

Ja naprawdę nie potrafię pojąć, że ktoś jest w stanie zaoferować takie stawki. Co trzeba uprawiać na takiej ziemi i na takim areale aby się to zwróciło? No i jak trzeba być w czepku urodzonym, żeby jako właściciel ziemi oddać w dzierżawę za takie kwoty?

• Like 1
Opublikowano

W czepku urodzone to miasto Wrocław. Zapomniałem napisać że dzierżawa podpisana na rok. Połowa gruntów to 1 i 2 klasa. Nie zmienia to faktu, że czynsz szalony.

Opublikowano

Ja też tego nie pojmuje płody coraz tańsze, nawozy coraz droższe a na przetargach coraz większe czynsze i ceny za ha. Czyli patrząc na to z boku wychodzi na to, że jednak jest nadal dobrze więc nie ma co narzekać i strajkować.

• Like 1
Opublikowano
paktofonikas1987 napisał:

Neveragain napisał:

WIęc ktoś coś podpowie?

Jeżeli masz z 50 ha to się nie porywaj bo nie ogarniesz pewnie sprzętowo. Natomiast jeżeli masz do sprzęt który z dnia na dzień da radę dodatkowo 300ha ogarnąć tzn ze masz sporo ziemi to powinieneś wiedzieć jakie masz zyski z uprawy i ile możesz zapłacić za dzierżawę.

jaki problem na siew zbior wynająć usługę?

Opublikowano
35 minut temu, Tomaszbyk napisał:

Ja też tego nie pojmuje płody coraz tańsze, nawozy coraz droższe a na przetargach coraz większe czynsze i ceny za ha. Czyli patrząc na to z boku wychodzi na to, że jednak jest nadal dobrze więc nie ma co narzekać i strajkować.

A pozniej pier.... Ze sie nie oplaca to 😂 jak takie stawki daja to wiadomo że się nie opłaca nie wiem czy do takiego czynszu nie dopłaci 

Opublikowano
1 godzinę temu, Andzej23 napisał:

W czepku urodzone to miasto Wrocław. Zapomniałem napisać że dzierżawa podpisana na rok. Połowa gruntów to 1 i 2 klasa. Nie zmienia to faktu, że czynsz szalony.

Tym bardziej nie warto, chyba ktoś pierze kase na tej ziemi, rolnik tego nie wziął , do tego siew na wiosne , nie zaorane , skoro teraz wzięte w dzierżawe

Opublikowano

ale też patrzcie że często wiele gospodarz co bierze te ziemię po 4000zł to ma firmy transportowe 60TIRów i obraca na tym kasę. nawet czasami sami tego nie obrabiają tylko ktoś. albo usługi dla rolnictwa robią, 3 kombajny itp. 

Opublikowano

Oczywiście, że na wiosnę. Kukurydza i liczenie na cud. taki czynsz to wg. gusu trochę ponad 4t pszenicy z hektara. Tylko, że jak pszenica dalej będzie spadać to się okaże, że trzeba ponad 6 ton na sam czynsz. Uwierzcie mi, że nikt tam kasy nie pierze.

Opublikowano

Ja podejrzewam inny myk chodziło o to żeby wziąć a potem to już sprawa pójdzie poza publiką jak w większości przypadków dzierżawy z KOWR. 

Realnie z takim czynszem to za 1/2 tej kwoty u mnie w okolicy wszyscy na roślinnej by oddali całość i jeszcze by za darmo pomogli przy żniwach 

Opublikowano
2 godziny temu, olkosio napisał:

ale też patrzcie że często wiele gospodarz co bierze te ziemię po 4000zł to ma firmy transportowe 60TIRów i obraca na tym kasę. nawet czasami sami tego nie obrabiają tylko ktoś. albo usługi dla rolnictwa robią, 3 kombajny itp. 

Wiadomo ale to nie zmienia faktu że zarobi na tym polu co wziął w dzierżawę za 4 tys czy 6 tys 

Opublikowano

Ma znajomości i mu umorzą część spłaty, dopóki tak będzie szło to dobrze nie będzie