Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego KiepskiT6030 a chociazby po to ze jakbys chcial zalozyc tura to nie zmiesci ci sie miedzy rama od tura a maska i wtedy trzeba przelozyc tlumnik z przodu w maske i wszystko jest ok ;)

To chyba zależy jaki tur bo jak orginalny to się mieści bez problemu ja zakładałem tura do 1014 od innego ciągnika i też jest ok więc nie jest to regułą że do tura trzeba przekładać kolektor wydechowy

Opublikowano

Co wiecie o tych Ursusach ? Bo chciałbym takowego kupić . Napiszcie jakie ma spalanie , czy jest mułowaty , udźwig podnośnika , wydajność hydrauliki , rozmiary kół , wymiary ogólne , wady i zalety ?

Z tego co się dowiedziałem to U-914 ma skrzynię 16 + 8 chyba ze wzmacniaczem czy coś . Może mi ktoś wytłumaczyć jak to jest . Bo w c-360 jest 10 + 2 a na jednym zakresie jest 5 + 1 , czy czasem ten U-914 nie ma tej nieszczęsnej skrzyni której jeden zakres to 3 + 1 . Napiszcie co o nim myślicie . Najlepiej jak byście go porównali do belarusa 82 .

Opublikowano

To jest skrzynia 4-ro biegowa, a z prawej strony przełączasz na biegi polowe, lub szosowe, albo wsteczny, a pod kierownicą masz przełącznik na żółw- zając, więc w sumie wychodzi 16 do przodu, i 8 do tyłu

tu masz dużo informacji o ursusach, typu udźwig, czy rozmiar kół

Opublikowano
Co wiecie o tych Ursusach ? Bo chciałbym takowego kupić . Napiszcie jakie ma spalanie , czy jest mułowaty , udźwig podnośnika , wydajność hydrauliki , rozmiary kół , wymiary ogólne , wady i zalety ?

Z tego co się dowiedziałem to U-914 ma skrzynię 16 + 8 chyba ze wzmacniaczem czy coś . Może mi ktoś wytłumaczyć jak to jest . Bo w c-360 jest 10 + 2 a na jednym zakresie jest 5 + 1 , czy czasem ten U-914 nie ma tej nieszczęsnej skrzyni której jeden zakres to 3 + 1 . Napiszcie co o nim myślicie . Najlepiej jak byście go porównali do belarusa 82 .

po co zakładasz kolejny temat?

Myślisz że nie jesteśmy zmęczeni ciągłym odpisywaniem na ciągle te same tematy?

Użyj google.com to dowiesz się co to jest URII a wtedy przejrzyj na tym forum działy ursusa i zetora i dowiesz się wszystkiego od spalania, rozmiaru kół, wymiarów po takie rzeczy jak rodzaje skrzyń i przeróbek, typy przedniego mostu itp.

Jak poczytasz a nie znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytanie wtedy zapytaj.

Opublikowano

Ursus ma duże spalanie,około 12l.W większości nie działa już wzmacniacz.Szukaj kompletnego egzemplarza,najlepiej od pierwszego właściciela.Zwróć uwagę na stan opon.Nowe to spory wydatek.Druga sprawa to mikropompa,która odpowiada za wałek WOM ,sprzęgło przedniego napędu,wzmacniacz momentu i blokadę przedniego mostu.Ważna jest jazda próbna,wtedy ocenisz prace silnika i skrzyni biegów.Jeśli nie znasz na tym modelu to poproś o pomoc kogoś,kto użytkuje ursusa914.

Opublikowano

Od siebie mogę dodać, że zetor 8145 to to samo, z trochę inną pompą wtryskową, pompą od hamulców(wiem co piszę kuzyn próbował do 10145 dopasować od ursusa i nie pasowała). Te ciągniki w większości są sprowadzone z bogatszych krajów niż Polska, a co za tym idzie mniej zużyte ze względu na dbanie o oleje (nasz był z Irlandii, miał 4000mth i wszystko w nim działało, ciśnienie na wolnych obrotach miał 6atm). Silny był na tyle, że dał radę z 3m gruberem na 2 szosowej, z wydajnością ok 2ha/h, miał tą dużą chłodnicę i w tak ciężkiej pracy temp wody doszła tylko do 70st. C. Wystrzegałbym się raczej ciągników z Anglii, Francji, Włoch, Hiszpanii, a także z krajów takich jak Czechy lub Słowacja. Tam większość jest zdezelowana i niezdatna do użytku (choć nie wszystkie).

Opublikowano

ja ci coś powiem posiadam ursus 914 spalanie to przesadzacie nie 12 litrów tylko 10 ciągnik bardzo agresywny nie pisze o 80 tylkoo914 to jest coś innego udźwig jest wystarczający opony ma dość szerokie skrzynia 4 z wzmacniaczem w piszecie że wzmacniacz w wielu egzemplarzach nie chodzi nie wiem ja wy to robicie że wam wzmacniacze nie chodzą a koszt naprawy na pewno nie jest duży u mnie działa wszystko bardzo dobrze awarii nie maiłem od jej zakupu czyli już 5 lat :) mam tez na niej tura bardzo dobrze się sprawdza z turem bardzo polecam ten ciągnik ;):D

look19 ale kolego z jakiego ursus 1014 czy 914 bo to jest różnica

???/

Opublikowano

914 to jest coś innego jak c-385 ? :blink: Przecież one się różnią paroma rzeczami...

Koszt naprawy wzmacniacza nie jest duży ?

Prosze kilka części przykładowych :

http://www.sklep-grene.pl/product_info.php/products_id/9866

http://www.sklep-grene.pl/product_info.php/products_id/12852

http://www.sklep-grene.pl/product_info.php/products_id/22026

http://www.sklep-grene.pl/product_info.php/products_id/12848

http://www.sklep-grene.pl/product_info.php/products_id/14108

Takie tanie ? :blink:

Opublikowano

Myślisz że każdy śpi na kasie i dla każdego 1500zł to mało ? I tak to nie były wszystkie części co podałem...

Że 914 ma rozrząd inny, mocniejszy podnosnik to to są takie kolosalne różnice że 914 to całkiem coś innego jak c-385 ? :blink:

Gdyby miał zmieniony silnik, skrzynie i tylny most to można napisać ze to jest cos innego jak c-385...

Opublikowano

Ursusc385 no widać że to są małe różnice jesteś śmieszny to nie są różnice coo ????? pompa paliwowa inna chłodnica nowszt typ silnika inne kolektory inna maska nowszy typ mostu przedniego to jest nic twoim zdanie nie pisząc o reszcie ??

Opublikowano (edytowane)

Dobrze wiem co jest zmodernizowane nie musisz przepisywać z neta..

Gdyby 914 był inny jak c-385 to by miał całkiem inny silnik, inną skrzynie, inny tylny most, i inną kabine, c-360 można powiedzieć ze to jest coś innego jak 914 bo on sie wszystkim różni, nie ma nic z 914, ale jak widać masz cieżko to pojąć

Edytowane przez Ursusc385
Opublikowano

ja ci coś powiem posiadam ursus 914 spalanie to przesadzacie nie 12 litrów tylko 10 ciągnik bardzo agresywny nie pisze o 80 tylkoo914 to jest coś innego udźwig jest wystarczający opony ma dość szerokie skrzynia 4 z wzmacniaczem w piszecie że wzmacniacz w wielu egzemplarzach nie chodzi nie wiem ja wy to robicie że wam wzmacniacze nie chodzą a koszt naprawy na pewno nie jest duży u mnie działa wszystko bardzo dobrze awarii nie maiłem od jej zakupu czyli już 5 lat :) mam tez na niej tura bardzo dobrze się sprawdza z turem bardzo polecam ten ciągnik ;):D

look19 ale kolego z jakiego ursus 1014 czy 914 bo to jest różnica

???/

Spalanie podałem średnie:może spalić 8litrów i może 16l.To zależy od wykonywanej pracy? Widzę,że wielu rzeczy nie wiesz o tym traktorze.

Tania naprawa wzmacniacza-dobre!Koszt około 2000zł+robocizna i po 2,3 może 4latach znowu to samo.Gdyby ten remont był tani to wszyscy by remontowali wzmacniacze , a nie kombinowali.

Opublikowano (edytowane)

Oby jak najdłużej ursusy ci służyły przy twojej eksploatacji"nie było nic robione".

pozdrawiam ursusc914!

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano (edytowane)

Ursus 914, to pochodny ciągnik od 385, są bardzo podobne, wiadomo w 914 pare rzeczy unowocześniono, tak samo było z c-4011 i c-360, podobne ciągniki, ale w c-360 trochę rzeczy zmienili.

A co do wzmacniacza to mój sąsiad miał zetora 12145, kupił go używanego i robił nim 17 lat, służył jako główny ciągnik, i obrabiał nim 150ha, bez żadnego remontu, na ciężkiej ziemi, i przy ciężkich sprzętach, i nie wysiadł mu wzmacniacz ani razu, w ogóle miał bardzo mało awarii, a jak już to jakieś drobne. Wcześniej miał 16245 i też nie było problemu z wzmacniaczem

Edytowane przez ursus1991
Opublikowano
Myślisz że każdy śpi na kasie i dla każdego 1500zł to mało ? I tak to nie były wszystkie części co podałem...
ale znowu nie jest to tak dużo. Pamiętaj że rolnictwo to drogi biznes. Jeżeli ktoś chce pracować efektywnie to wzmacniacz (zając/żółw) naprawi bardzo szybko. Dlaczego? Bo jak się o niego dba to mniej się wysprzęgla i zmienia bieg (oszczędzasz czas, paliwo i sprzęgło gdzie koszt sprzęgła jest śmieszny ale roboczogodzina na jego wymianę już jest droga). Po prostu jak ciągnik pracuje dużo to jest ten wzmacniacz potrzebny a jak tylko 3 dni w tygodniu i to przy drobnych pracach to po prostu wstawia się wałek i wzmacniacza nie ma.