Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz alee musisz go zasiać 1,45 ha

Mam 20ha gruntów ornych to wychodzi że 1ha musi być pro ekologicznych upraw. To czy łubin żółty może być taką uprawą?

Moja odpowiedz dotyczyła Twojego postu

Opublikowano

Mam pytanie. Czy wie ktoś jak to ma wyglądać z koniczyną (chodzi mi o dopłąty od wysokobiałkowych) czy mogę ją skosić jako pasza dla zwierząt, a i tak się załapie na dopłate?

Opublikowano

Witam .Posiadam 15,20 użytków rolnych w tym TUZ stanowi 5,77 ha czyli gruntów ornych zostaje 9,43 w tym jeszcze 2,5 ha trawy .Czy muszę spałniać jakieś dodatkowe wymagania {dywersyfikacja,EFA,

Opublikowano (edytowane)

w rolnictwie ekologicznym nie możesz stosować nawozów sztucznych - chyba na tym to polega:)

dopuszczone jest stosowanie nawozów naturalnych, gnojowicy, obornika itp.

OKRES KONWERSJI to okres na przestawienie się na ekologię,- czyli pierwsze dwa lata (dla upraw rocznych), pozostałe trzy to pełna ekologia, zobowiązania są pięcioletnie.

podstawa prawna: http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCEQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.minrol.gov.pl%2Fpol%2Fcontent%2Fdownload%2F22692%2F119363%2Ffile%2F889_08.pdf&ei=r7z8VNj5EomwPOXkgYgM&usg=AFQjCNHbaOf25tdNUaZVNRWhLSHKToEdRg&bvm=bv.87611401,d.ZWU

Edytowane przez martinez0019
Opublikowano

nie wiem czy wiecie ale w nowym PROW'ie nie każdy może wejść w program rolnośrodowiskowy. dzisiaj ojciec był u doradcy i otrzymał informacje o tym, że jest lista obszarów, które mogą być w rolnośrodowiskowym. co więcej, zostało to wprowadzone cichaczem przed terminem. sam doradca jest zdziwiony, że nie było reakcji ze strony rolników. po raz kolejny urwali nam pieniądze!

Opublikowano

byłem na szkoleniu wczoraj i całkiem zgłupiałem. Mam niecałe 30ha czyli muszę mieć 1.5ha obszaru proekologicznego. Będę siał ponad 5ha jęczmienia z wsiewką trawy i koniczyny. Liczyłem że spełnie dzięki temu zazielenianie bo jest taki podpunkt wsiewka trawy w zboże i ma to przelicznik 0,3. Na szkoleniu powiedzieli że żeby to podać do zazieleniania musiał bym to jesienią zniszczyć. Bo jak za rok podam do dopłat że jest tam trawa z koniczyną to dostanę karę. Wie ktoś czy to prawda?

no mi też brakuje efa ale zeszłoroczne łąki zgłoszone były jako JPO a nie JPO_TUZ.

Teraz talerzówka i potem siew koniczyny czerwonej na jednej działce a na drugiej koniczyny białej.

Ta koniczyna pozostanie tam na 2-3 lata. Tylko chwasty będę musiał poniszczyć i wszystko.

....Do wniosku musisz podać wszystkie działki (użytki rolne) jakie posiadasz, nawet jeśli ich nie podawałeś do tej pory i w części VII wniosku pod kolumną 10 wpisujesz ile masz ornych na każdej działce.

Teraz jak masz te nieużytki i nie chcesz ich zgłaszać to w kolumnie 11 wpisujesz powierzchnie jaką wycofujesz np: w 9 kolumnie wpisujesz powierzchnię 0,50 ha, w kolumnie 10 jak masz tam jakieś orne piszesz ile ich masz, a jak nie piszesz 0,00 a w kolumnie 11 jeśli chcesz wycofać całą działkę wpisujesz 0,50 i już tej działki w VIII części nie uwzględniasz

No a ja właśnie nie dostałem jednej mapki, wyszło tak bo wydzieliłem gospodarstwo od gruntów ornych i na tą pod gospodarstwem nie mam mapki.

Opublikowano

Mam pytanie. Czy wie ktoś jak to ma wyglądać z koniczyną (chodzi mi o dopłąty od wysokobiałkowych) czy mogę ją skosić jako pasza dla zwierząt, a i tak się załapie na dopłate?

A czemu miałbyś się nie załapać ? Większość rolników sieje koniczynę czerwoną na paszę . 

Opublikowano

nie wiem czy wiecie ale w nowym PROW'ie nie każdy może wejść w program rolnośrodowiskowy. dzisiaj ojciec był u doradcy i otrzymał informacje o tym, że jest lista obszarów, które mogą być w rolnośrodowiskowym. co więcej, zostało to wprowadzone cichaczem przed terminem. sam doradca jest zdziwiony, że nie było reakcji ze strony rolników. po raz kolejny urwali nam pieniądze!

Ale jest kilka "sortów" działań rolnośrodowiskowych...

Z tego co mi wiadomo to Pakiet 2 "Ochrona gleb i wód", tzw. poplony, to rzeczywiście jest ograniczenie. Są określone rejony gdzie może być wprowadzony - są to obszary szczególnie narażone na erozję wodną - zbocza wzniesień, stoki.

Kolejnym ograniczeniem obszarowym są objęte działania wokół Natury 2000, ale to wiadomo o co chodzi.

Przy zachowaniu zasobów genetycznych, Pakiet 6 i 7, również logiczne jest w niektórych przypadkach ograniczenie do obszarów występowania danej rośliny/zwierzątka.

Pozostają jednak dwie opcje:

Pakiet 3 "Zachowanie sadów tradycyjnych odmian drzew owocowych" - tutaj każdy region ma coś innego...

Pakiet 1 "Rolnictwo zrównoważone" - chyba najbardziej wymagający z wszystkich pakietów i z najmniejszymi stawkami, ale nie wyobrażam sobie, żeby został on jakoś ograniczony terytorialnie.

Opublikowano (edytowane)

Przy takiej samej strukturze zasiewów jak w 2014 po spełnieniu wszystkich wymogów dla gospodarstw 15-30ha dostane o ponad 1/4 mniej. Do tego pszenica po 500zł, rzepak 1000zł, buraki cukrowe 108zł. Ciekawe czy opłaty i podatki spadną. np zaświadczenie o miejscu zamieszkania bo w nowych dowodach nie ma .........

Edytowane przez ansu
Gość Profil usunięty
Opublikowano

czy do doplaty dla mlodych rolnikow trzeba spelnic cos jedzcze oprocz wieku do 40 lat?

Opublikowano

Dostaniesz dopłatę dla młodych rolników jeśli jesteś osobą, która po raz pierwszy zakłada gospodarstwo rolne jako kierująca gospodarstwem rolnym, lub która założyła już takie gospodarstwo rolne w ciągu 5 lat przed pierwszym złożeniem wniosku o przyznanie jednolitej płatności obszarowej w okresie 2015–2020 oraz której wiek w pierwszym roku składania tego wniosku nie przekracza 40 lat (tj. nie ukończyła 41 roku życia w pierwszym roku składania wniosku o przyznanie jednolitej płatności obszarowej w okresie 2015–2020),

Opublikowano (edytowane)

Co to znaczy założyć gospodarstwo. mieć hektar? Płacić KRUS? pobierac dopłaty?. Rodzice przepisali na mnie hektar w lutym 2010. Krusu nie płaciłem nigdy bo jestem w ZUSie. Dopłaty na całe gospodarstwo i ten mój hektar(dzierzawa słowna) od 2010 do 2014 pobierał moj ojciec. Od 2014 ja pobieram dopłaty na ten moj hektar i reszte gospodarstwa (dzierzawa słowna od ojca). i teraz pytanie kiedy ja założyłem gospodarstwo. bo jak dla mnie to w 2014. bo to ze mialem hektar nie znaczy ze prowadzilem gospodarstwo, tym bardzie ze to ojciec uprawial.

Edytowane przez romanik99
Opublikowano

no mi też brakuje efa ale zeszłoroczne łąki zgłoszone były jako JPO a nie JPO_TUZ.

Teraz talerzówka i potem siew koniczyny czerwonej na jednej działce a na drugiej koniczyny białej.

Ta koniczyna pozostanie tam na 2-3 lata. Tylko chwasty będę musiał poniszczyć i wszystko.

nie bardzo rozumiem co to ma do efa? Jak wsiejesz teraz koniczyne w trawę to będzie to mieszanka trawy z koniczyną i to nie jest efa. Sam mam 8ha trawy z koniczyną zgłaszana jako jpo i dowiadywałem się i to nie jest efa.
Opublikowano (edytowane)

Pisze ze do EFA zaliczają sie również międzyplony czyli co? Jesli po żniwach zasieje jakiś poplon i zostawię go do wiosny to będzie sie to liczyło jako EFA?

Ok. Już znalazłem odpowiedź. http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/inne-uprawy/miedzyplony-jako-efa-tylko-jako-mieszanki,54680.html

Edytowane przez OKEY
Opublikowano

nie bardzo rozumiem co to ma do efa? Jak wsiejesz teraz koniczyne w trawę to będzie to mieszanka trawy z koniczyną i to nie jest efa. Sam mam 8ha trawy z koniczyną zgłaszana jako jpo i dowiadywałem się i to nie jest efa.

rok temu było JPO, teraz trawę się zniszczy a posieje koniczynę i będzie i EFA i ST z tego co wiem.