-
Podobna zawartość
-
Przez Geronimo
Szukałem ale nie znalazłem podobnego tematu.
Wystawiłem traktor na sprzedanie. Po kilku dniach odezwał sie na maila koles z ofertą kupna. Mail w języku angielskim, zapytał czy aktualne i takie tam informacje na temat.
Odpisałem że aktualne. Napisałem zeby podać mu dane do PayPala i wyśle kasę i przyjedzie firma transportowa go zabrać. Na co ja odpowiedziałem ze nie używam PP i ze jak jest zainteresowany to mogę podać dane do przelewu na konto. Odpisał że nie ma problemu żeby podać numer konta i on kase przeleje.
Jak dla mnie troszkę za piękne żeby było prawdziwe. Ale z drugiej strony taka oferta korci bo jednak jest dosyć konkretna.
Co o tym myślicie?? Może ktoś miał taka sytuacje jak ta??
-
Przez samczyk1991
Tato sprzedał poubojowo krowę. Okazało się, że dostaniemy raptem około tysiaka bo blisko połowę zabrali oni ponieważ krowa miała jakąś bakterię czy pasożyta żyjącego w mięśniach i podobno muszą głęboko zamrozić i rozmrozić mięso żeby nadawało się do spożycia. Nasze bydło często jest oglądane przez weterynarza i konsultujemy się z nim i razem działamy, Ojciec nie wierzy w tą historyjką i kłócił się przez telefon ale to nic nie zmieni. Niby przepraszali ale my już dalej nic nie opchniemy dla nich. Przykra historia po wieloletniej współpracy
Co wy na to ?
Czy wy też byliście w różny sposób oszukiwani lub pokrzywdzeni przez handlarzy, ubojnie ?
-
Przez CyfrowyTomek
Witam,
Chciałbym w niedalekiej przyszłości kupić ziemie rolną (powyżej 0.3ha) lub gotowe gospodarstwo (pow 0.5ha), interesuje mnie np. hodowla / szkolenie koni połączona np. z agroturystyką
W myśl nowej ustawy potrzebuje być "rolnikiem indywidualnym", ale mogę też wystąpić o pozwolenie do ANR o zakup ziemi rolnej, pod warunkiem, że mam kwalifikacje rolnicze, zobowiąże się zamieszkać w danej gminie przez 5 lat, oraz będzie należycie prowadzić gospodarstwo rolnę przez 10 lat (ustaw mówi o rękojmi).
Jaki kurs kwalifikacyjny formalnie będzie rozumiany jako "kwalifikacje" rolnicze?
Co to znaczy "uprawiać" ziemie w myśl tej ustawy?
Znalazłem listę kwalifikacji, czy wszystkie z nich to kwalifikacje rolnicze?
Czy mogę wybrać dowolne z powyższych? Podobają mi się: R20 lub R13 lub R14
-
Przez Cichows06
Witam,
Zamierzam wybudować chlewnie na 175 macior w cyklu otwartym. 25 macior w cyklu, czyli 300 warchlaków co 3 tygodnie. Genetyka duńska.
Zastanawia mnie jak organizować sprzedaż warchlaków, jak znaleźć odbiorców.
Czy jest możliwość sprzedaży warchlaków po przez firmy paszowe, zakłady mięsne albo dostawców loszek?
Czy partie po 300 sztuk są na tyle chodliwe ze nie będzie problemy ze zbytem.
Prosze o wskazówki.
-
Przez rafmax
Witam,
Zamierzam przejść na VAT w rolnictwie. Mam nie duże gospodarstwo ale po wstępnych wyliczeniach raczej będę miał nadwyżkę Vat z faktur zakupowych nad Vat z faktur sprzedaży. Mam tylko pytanie:
W jaki sposób mogę sprzedać zwierzę, np. źrebaka dla tak zwanego handlarza który zapewne Vatowcem nie jest? Czy musze mieć kasę fiskalną i wystawić mu paragon? Czy w ogóle muszę mieć kasę fiskalną skoro większość sprzedaży będzie dla podmiotów które są na Vacie, wiec bedę wystawiał faktury sprzedaży?
-

Rekomendowane odpowiedzi
Przedstawiciel Handlowy
Zegar obrotów młocarni Bizon Sampo 2020