Skocz do zawartości

jak zaorać po podoryce ?

Gość Profil usunięty

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Witam Was wszystkich mam małe pytanie , pierwszy raz będę robił podorywkę i chciałbym zapytać czy jeśli w tym roku wypada mi orać w skład to orkę zimową też robić w skład czy w rozorywkę ? czy może podorywkę zrobic na rozorywkę a orke zimową w skład ? ( na środku pola mam bruzdę )

Z góry wielkie dzięki :)

Opublikowano

A może zrezygnuj z podorywki sąsiedzi już dawno ja z pięć lat temu nie robimy podorywek i trudno znależć w okolicy pole podorane nawet poplony siejemy w ścierniskowca albo talerzówkę szkoda paliwa i zdecydowanie lepiej się potem orze ,robi się nie kiedy opryski dodatkowe jakiś koszt ale i tak taniej jak podorywka bronowanie i czas swuj

Opublikowano

Jak ma mało pola to inwestowanie w talerze się nie opłacą wymieszanie ziemi z resztkami pożniwnymi jest jak najbardziej wskazane.

Z czasem ustawisz sobie robotę żeby było tak jak chcesz w zależności czy będziesz chciał mieć bruzdę na zimę na kraju pola, czy będziesz chciał przerzucić ziemię bo miedza wysoko lub bo pole jest pochyłe. Porobisz i samo się wyjaśni.

• Like 1
Gość Profil usunięty
Opublikowano

ja mam c330 to scierniskowiec odpada . tak myśle że opryskam bo jest troche zielono jakimś opryskiem z glifosatem i na zime w skład (orkę głęboką ) co wy na to?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Co My możemy na to, po prostu robisz co uważasz za słuszne, tu nikt za Ciebie nie będzie decydował w gospodarzeniu.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

właśnie ja chce tylko zapytać czy ten oprysk będzie dobry?