Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z bizonem Z058 który po pierwszym odpaleniu po zimie zaczął bardzo dymić na czarno co mu się nigdy nie zdarzało. Regulowałem zapłon tymi dwoma śrubkami lecz nadal dymi tyle że na biało lub szaro lub czarno. Do tego słychać klekot pod pokrywą zaworów gdy dymi na czarno. Nigdy nie puszcza niebieskiego dymu co mnie dziwi. Silnik nie bierze oleju i jest w dobrej kondycji. Jak dokładnie wyregulować ustawienie zapłonu? Czy to może być wina źle ustawionych zaworów?

Opublikowano

sprawdź jeszcze filtr powietrza.

I jeszcze możesz zajrzeć do wtrysków.

Ewentualnie do świecy żarowej/ płomieniowej o ile jest bo też może puszczać paliwo

Opublikowano (edytowane)

Ok sprawdzę

Sprawdziłem i tam jest wszystko OK. Wszystkie chodzą i nie popękały. Czy możliwe jest że to pompa wtryskowa padła? Trudno było go odpalić po zimie jak nigdy.

Edytowane przez armi95
Opublikowano (edytowane)

Zajrzyj po dekielek pompy wtryskowej, czy nie ma rdzy na listwie sterującej, po zimie powiadasz ? Jak w pompie zostało choć trochę oparów (pary wodnej) na zimę, to potrafi złapac listwę i regulator. Znam to z autopsji - sąsiad tak miał w kombajnie, aż zaczął na zimę zmieniać olej w pompie wtryskowej po każdym sezonie.

Edytowane przez jahooo

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez MateuszG100
      koledzy proszę o zdjęcia dużej chodnicy rekorda, ponieważ słyszałem ze rekordy były tez z dożą chłodnica czy ktoś może wstawić foty ponieważ mam rekorda z małą chłodnicą i mam problemy z temperaturą pracy silnika pomóżcie z góry dzięki.Albo chociaż napiszcie coś o tym jak to sie spisuje ???Pozdrówka dla wszystkich .
    • Przez banar2
      witam
      posiadam bizona rekorda z058 i mam problem ze skrzynią, ciężko wchodzą biegi a wsteczny wyskakuje, jaka może być tego przyczyna?
    • Przez marcin14-90
      Witam, kieruje do was pytanie czy ktoś próbował przeszczepić oś przednią z Rekorda i jak mógłby ktoś pokazać jak to wygląda w wersjach na podwoziu rekorda(głównie chodzi o mocowanie).
    • Przez Rapid22
      Witam mam pytanie czy może wie ktoś lub ma jakiś schemat instalacji połączeń elektrycznych w kabinie Bizon Rekord Z058 z 1989 roku. Co prawda posiadam cały schemat inst. elektrycznej jednak zawiera ona jedynie połączenie górnych świateł kabiny. Brakuje mi podłączenia wycieraczki na klawisz oraz dmuchawy. Problem polega na podłączeniu kolorów kabli do klawisza/przycisku włączenia jest tam kila różnych kolorów kabli chodzi aby odpowiednio je połączyć na przycisk. Jeżeli ktoś wie jak to ma być lub ma coś na ten temat proszę o odpowiedź w komentarzu
    • Przez gucik131
      Witam.
      Zakupiłem ostatnio Rekorda, leciwy (1984r) ma dużo wymienionych części, między innymi nowe wytrząsacze, ale od  z056 i tu moje pytanie  czy kupić nowe od rekorda i wymienić, czy zostawić. Rekord obecnie nie ma sieczkarni, ale muszę ją założyć i wydaje mi się że będzie problem bo ma dużo krócej koniec wytrząsaczy 
  • Dodaj nową pozycję...
v