Skocz do zawartości

Stary zwykły kultywator na zwykłych szerokich łapach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaka to szerokość, bo mój ojciec bardzo podobny UG 2,1m przerobił kilka lat temu, wywalił łapy szeroki i wstawił wąskie od agregatu, tylko gęściej, no i wałek dołożył, i maszyna śmiga świetnie, ale jeszcze by przydał się wałek od przodu.

Opublikowano
ja mam 2,5 m i wałki z tyłu część zębów mam wąskich i uprawia elegancko...... jak na kultywator....

Z jaką prędkością pracujesz zetorem i ile masz zebów na tych 2,4m? czy robisz też po ściernisku tym kultywatorem?

Opublikowano

Ja mam takowy kultywator, wraz z wałkiem z tyłu...

Różni się tym, że ma inne redlice- coś na wzór jak w dzisiejszym Viking'u- link, ale musiałbym się przyjżeć :D

Dotego zamiast stalowych kół, ma on koła gumowe :D

Pracował przez lata z C-360 i MF 255, a obecnie służy tylko do uprawy ogródka- w tym roku nawet uprawialiśmy nim wszystkie pola pod siew, bo 4514 był u mechanika, a MF nie da rady z 3,6m. agregatem...

PS: Zrobiłbym fote, ale stoi w takich brzydkich "haszczach" :)

Opublikowano

Ja taki miałem i przerobiłem na gruber. Wstawiłem gęsiostopki, wałek uprawowy i jak na pieniądze, ktore w niego włożyłem nie było źle. Nie robił tego tak jak prawdziwy agregat, ale czego więcej oczekiwac?? Zetor 7011 dobrze sobie z nim radził.

Opublikowano

Mamy taki agregat używamy go do dziś <nie ma kasy na 3,6m> za agregatem mamy szyne która ładnie kruszy bryły a za szyną brony podnoszone z agregatem ,nie ma kół podporowych więc jak go się wpuśc na maxa to Proxima ma co robić ale tak głęboko nim nie robimy bo łyżki ulatują zresztą na gł ok 8cm też się zdarza że uleci .Agregat ma szerokość 2,7m .

Opublikowano
a jak myślicie czy można by takiegoi przerobi na sztywne łapy czy za delikatna rama?

Kiedys wychodziły oryginalne wersje tego kultywatora na sztywnych łapach. Kiedyś taki miał mój ojciec. Do dzisiaj gdzieś leżą jeszcze dwie nowe kompl. łapy. Miały nawet zabezpieczenie na kołek.

Wg. mnie jest to o wiele lepsze do uprawy na wiosne i do uprawy ścierniska, niż te szerokie sprężyste.

Opublikowano

też mam takie ... tylko że 3 zespolone na jednej belce, 7,8m + wały strunowe z tyłu. Jak by był bardzo mokry rok, to nadaje sie do osuszania gleby :D