Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co będzie lepszym rozwiązaniem, corn kali czy sól i dodatkowo kirezyt lub siarczan magnezu?

W zeszłym roku zawałem 400 kg korn kali.

To jest obojętne,trzeba policzyć czy sie opłaci kupować osobno i później to jakoś sensownie zmieszać..Ja wybrałbym korn kali,bez pracy +dodatkowo sód,albo tańsza alternatywa to luboplon kalium (z wapniem)-zamówiłem na ten rok.

Opublikowano

Korn Kali wychodzi chyba tak samo jak mieszac sol z kizerytem z K+S. Dodac trzeba ze jest jeden przejazd oszczednosc czasu albo kombinowania z mieszaniem dwoch nawozow.

Opublikowano (edytowane)

Ja na najwyższych zasobnościach planuję Polifoske 4 + kizeryt + Polidap w podsiewacz,    

na średnich kizeryt + sól(myślę też nad korn-kali)+ Polidap ,

na najbardziej oddalonych polach Yara CORN + polidap

+ Mocznik

Edytowane przez gospodarny1992
Opublikowano

co sądzicie aby pod kukurydzę dać 350kg  npk 8-20-30 + mocznik 200kg, wiosną obornik ok 25t pod agregat. ???

czy npk 8-20-30 bedzie  dobry pod kukurydzę? 

czy npk 8-20-30 bedzie  dobry pod kukurydzę? 

Opublikowano

może byc ale jak sie upierasz na NPK to dorzuc jescze 100kg fosforanu w dozownik. JA kiedys stosowałem NPK5-20-30   450-500kg dozownikiem efekt sredni ponieważ brakowało fosforu na strcie w tym nawozie fosfor jest głownie w superfosfacie a nie fosforanie wiec wolno dziła. Kukurydza potrzebuje kopa na poczatku i do tego najlepszy jest fosforan. 

Opublikowano

Ja mam dwie działki pod kukurydzę jedna 1.60ha druga około 1.90ha. Przedplon kukurydza i na kawałku ziemniaki. Planuję obornik po około 15 rozrzutników 3.t. a dalej to się zastanawiam czy coś zmieniać czy zostawić tak jak w tamtym roku. A dałem na te działki po 500kg npk 8-20-30, 250 polidap w podsiewacz ,i 400 mocznik przedsiewnie. Kukurydza była bdb ale i pogoda dopisywała padało na zawołanie. Dwa lata temu robłem badanie i ph słabe a na jednej działce fosfor średni  reszta bardzo niska później poszło wapno i nawozy górnych dawkach i co rok obornik  więc myślę że jest poprawa. Klasy ziemi od 4 do 6 jak myślicie zmieniać coś czy zostawić tak jak w tamtym roku nie ukrywam że chciałbym efektownie nawozić ale też żeby nie nadmiernie drenować kieszeń.

Opublikowano

przy takich dawkach jak Pisze @karolr2 to musi byc dobrze nie uważasz że lekko przesadzasz  ?  U siebie dajac 250kg mocznika i ponad 30N z fosforanu nie widze potrzeby wiekszego nawożenia N. Bo takim nawozenim to chyba jedynie zakwaszasz ziemie  raczej wiecej nie urosnie wszytko ma swoje racjonalne uzasadnione ekonomicznie granice. Z tego co piszesz stosujesz aż 280N w nawozach mineralnych + obornik

Opublikowano (edytowane)

Ja mam dwie działki pod kukurydzę jedna 1.60ha druga około 1.90ha. Przedplon kukurydza i na kawałku ziemniaki. Planuję obornik po około 15 rozrzutników 3.t. a dalej to się zastanawiam czy coś zmieniać czy zostawić tak jak w tamtym roku. A dałem na te działki po 500kg npk 8-20-30, 250 polidap w podsiewacz ,i 400 mocznik przedsiewnie. Kukurydza była bdb ale i pogoda dopisywała padało na zawołanie. Dwa lata temu robłem badanie i ph słabe a na jednej działce fosfor średni  reszta bardzo niska później poszło wapno i nawozy górnych dawkach i co rok obornik  więc myślę że jest poprawa. Klasy ziemi od 4 do 6 jak myślicie zmieniać coś czy zostawić tak jak w tamtym roku nie ukrywam że chciałbym efektownie nawozić ale też żeby nie nadmiernie drenować kieszeń.

Karol te dawki nawozowe które wymieniasz są na 1 ha czy konkretnie na te działki które wymieniłeś czyli; 1.60 i 1.90 bo jak na działki to jeszcze ujdzie ale jak na 1 ha to grubo poszłeś ponad normę :o

Edytowane przez Piotrek1975
Opublikowano

Panowie, nad czym wy się tutaj rozwodzicie. Nawożenie kukurydzy jest bardzo proste

1) dążymy do stosunku NPK jak 2:1:2 np jak u mnie 180:90:180

2) dokonujemy korekty ze względu na zasobność gleby i nawożenie organiczne.

3) Należy pamiętać, że działanie nawozów naturalnych rozkłada się na lata.

4) Kukurydza bardziej reaguje na zasobność gleby niż na bieżące nawożenie.

5) Fosforan amonu(Polidap, Polimap) jest najsensowniejszym nawozem w podsiewacz.

6) Zasobność Mg należy utrzymywać w górnych granicach zasobności średniej, gdy jest mniej--> Kizeryt na szybko oraz Wapno magnezowe  jako jego źródło w kilkuletniej perspektywie.

7) kukurydza źle reaguje na sód.

8) najtańszym i najlepszym nawozem pod kukurydzę jest mocznik lub RSM

9) im lżejsza ziemia, tym więcej N lepiej dać pogłównie 

10) azot z mocznika jest podatny na ulatnianie, szczególnie gdy jest sucho, gorąco i gdy mamy wysokie pH gleby, straty mogą być b. duże nawet do 70%

11) w ostatnich latach często warto kukurydzę nawozić siarką.

12) kizeryt najlepiej rozsiać min. 2-3 tyg przed siewem

13) wyłączając sytuacje wyjątkowe, najlepsze jakościowo, cenowo i organizacyjnie są nawozy pojedyncze.

14) na kuku nie da się oszczędzać.

Opublikowano

Karol te dawki nawozowe które wymieniasz są na 1 ha czy konkretnie na te działki które wymieniłeś czyli; 1.60 i 1.90 bo jak na działki to jeszcze ujdzie ale jak na 1 ha to grubo poszłeś ponad normę :o

Piotrek na działki :) A teraz myślę żeby zamiast tego500kg npk dać z 350kg soli zawsze to by z 500zł zostało

Opublikowano

Połowe tonażu odstawionej kukurydzy się należy prefermentu, a jak chcesz więcej to na jesieni chyba sprzedawali po 4zł/t. Plony na słabej ziemi powoli wzrastają ale przed tym 20lat pole nie było nawożone żadnym nawozem organicznym i siane tylko zboża. Kukurydza doprowadza glebę do kultury

Opublikowano

Co sądzicie o tym ,żeby mocznik wysiać rzutowo w ilości 250 kg na ha.A resztę nawozów tzn lubofos NPK (Ca, Mg, S) 3,5-10-18,5-(6-2,5-17) 

Z BOREM (B) 0,2 w ilości 800 kg do siewnika ?