Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, michalcium napisał(a):

Gdybym miał siać kukurydzę to po niedzieli było by działane ale cały areał po gorzowskiej i problem siać/nie siać mam z głowy 😛

Chyba masz spory zapas że tak ryzykujesz 😃

Opublikowano
54 minuty temu, witejus napisał(a):

Pytanie retoryczne, jeden będzie wychwalał pod niebiosa, drugi napisze że to gówno nic nie warte.

Pytaniem retorycznym było by czy wolicie blondynki brunetki czy rude. Tu raczej jest pytanie jest konkretne i raczej odpowiedz powinna być klarowna 

Opublikowano

Rok temu też miałem gorzowska na całym areale pod kukurydzę. Jest ryzyko jest zabawa😛 a tak na poważnie mam dostęp do wysłodek mokrych (sieję buraki) i w razie gdyby trawy i kukurydzy było za mało to idzie wziąć wysłodek mokrych także ryzyko bez ryzyka 

Opublikowano
michalcium napisał:

Rok temu też miałem gorzowska na całym areale pod kukurydzę. Jest ryzyko jest zabawa😛 a tak na poważnie mam dostęp do wysłodek mokrych (sieję buraki) i w razie gdyby trawy i kukurydzy było za mało to idzie wziąć wysłodek mokrych także ryzyko bez ryzyka 

to wróciłeś to żywienia trawami?, bo jak pamiętam to była słoma,kukurydzą i treściwa w dawce tylko u ciebie

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Kvl napisał(a):

to wróciłeś to żywienia trawami?, bo jak pamiętam to była słoma,kukurydzą i treściwa w dawce tylko u ciebie

W tamtym roku miałem pierwszy raz od paru lat gorzowską w tym roku mam i potem znowu będzie przerwa a na jak długo to czas pokaże. Fakt taki że rok temu gorzowska dała konkret plon i kukurydza była bardzo ładna z dobrze wykształconymi kolbami. Wyników lepszych na trawie nie osiągam w mleku. Trawa to też koszty czas pracy przy fakt redukuje mi zużycie rzepakowej ale suma sumarum" jedno w drugie wchodzi". Może kiedyś będzie próba żywienia samą trawą wysłodki  słoma plus rękaw ccm 😛 lubię eksperymentować 😉

31 minut temu, dantur96 napisał(a):

Da się karmić krowy tylko samą kukurydza? Może ja bym tak żywił bo u mnie słabe tereny na trawy 😂a kukurydza jako taka rośnie 

Da się potrzebny paszowoz najlepiej poziom by dobrze ciąć słomę.

Edytowane przez michalcium
Opublikowano
5 minut temu, michalcium napisał(a):

I jałówki też karmisz samą kukurydza nie zapasaja ci się?

Opublikowano (edytowane)

Kukurydzy to szczypta przy jalowkach i zasuszonych. I jeszcze jedno. Stado hf to pierwsza zasadnicza sprawa żadne mieszanki z Simem czy inne nie wchodzą w grę bo się już w końcówce laktacji zapasać mogą. Hf daje mleko do zasuszenia mixy do zacielenia😛

Edytowane przez michalcium
Opublikowano
1 godzinę temu, michalcium napisał(a):

W tamtym roku miałem pierwszy raz od paru lat gorzowską w tym roku mam i potem znowu będzie przerwa a na jak długo to czas pokaże. Fakt taki że rok temu gorzowska dała konkret plon i kukurydza była bardzo ładna z dobrze wykształconymi kolbami. Wyników lepszych na trawie nie osiągam w mleku. Trawa to też koszty czas pracy przy fakt redukuje mi zużycie rzepakowej ale suma sumarum" jedno w drugie wchodzi". Może kiedyś będzie próba żywienia samą trawą wysłodki  słoma plus rękaw ccm 😛 lubię eksperymentować 😉

Nie próbowałeś długiej sieczki shredlage?

• Root Admin
Opublikowano
7 godzin temu, v11 napisał(a):

Dziś zaczynam coś grzebać po niedzieli coś zasieję ale ziemia ma około 5-6 *C

IMG_20250410_172053_364.jpg

Ale nadchodzi bardzo mocna zmiana temperatury. Coraz bardziej chodzi mi pogłowie siew po niedzieli 

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał(a):

Ale nadchodzi bardzo mocna zmiana temperatury. Coraz bardziej chodzi mi pogłowie siew po niedzieli 

i na tym to polega te ruszone się ogrzeje i siew - pod słomą ziemia jest odizolowana od słońca i zimna 

• Haha 2
Opublikowano

na ciężkich ziemiach tak ale brak czasu jesienią i musi być sucho bo linie muszą być idealne a nie jak ciągnik tańczy na boki  wszystko potrzebuje warunków jak nie chcemy sp***dolić i mieć wydajność i jakość wczoraj zrobiłem ponad 30 ha a kiedyś na jesień 2,5 ha -więcej stania i odtykania jak roboty 

4 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

nie lepiej na jesień zrobić te redliny?

• Haha 1
Opublikowano

tylko mulczer cały sens by słoma izolowała parowanie wody  a nawozy w łapę  to będę się bawił jak będę miał czas poza tym przy wyższych dawkach nie wyrabia  podawanie z fronttank  a żeby był efekt kruszenia trzeba jechać ponad 12km/h a tak dziennie 30 ha bez problemu 

• Haha 1
Opublikowano
12 godzin temu, v11 napisał(a):

Dziś zaczynam coś grzebać po niedzieli coś zasieję ale ziemia ma około 5-6 *C

IMG_20250410_172053_364.jpg

I to jest bezorka a nie ziemia przekotłowana kilka razy ,,bezorkowcami,, i nosi znamiono uprawy bezorkowej 

• Like 1