Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Eliot napisał:

Jednak slonce i woda to najlepsza odżywka,trochę pokropilo bo byli już źle 

U mnie popadało z 10 minut ale już nie ma śladu po tym deszczu 

Opublikowano
2 minuty temu, Bartek933 napisał:

Nie zaczynajcie od nowa, tu nie pomoże mikro ani makro ani bio ani eko, wody potrzeba

Zgadzam się ze zdaniem kolegi.Każdy ma swoje rację i niech tak zostanie .

Opublikowano
Przed chwilą, damianzetor9540 napisał:

Faktycznie moje spóźnienie, jakbym dał całą tablice Mendelejewa to na pewno pastwisko byłoby zielone i czekało cierpliwie na deszcz. ;)

Kolego ty masz swoje zdanie a ktoś inny swoje według mnie odżywki dają efekt według ciebie nie ja widzę u siebie efekt po zastosowaniu odżywek i biostymulatora przez miedze z kukurydzą sąsiada jest dzień a noc a siana tego samego dnia. A tutaj widać na tym polu że nic by nie pomogło więc po co prowokujesz do kłótni?

• Like 2
Opublikowano

O tak ze somsiadem to porównanie. Ja nie dawałem nic dolistnie i kukurydza jako tako zielona i się trzyma, ja noc rozwija liście a sąsiada biała i wcześniej siał. Odżywkami pryskał.

Opublikowano
1 minutę temu, Thomas2135 napisał:

O tak ze somsiadem to porównanie. Ja nie dawałem nic dolistnie i kukurydza jako tako zielona i się trzyma, ja noc rozwija liście a sąsiada biała i wcześniej siał. Odżywkami pryskał.

Hahaha widzę że uważasz mnie za typowego Janusza . Dałem takie porównanie bo pole przez miedze klasa ta sama  u niego ciut mokrzejsze stanowisko  i po prostu widać różnicę .U mnie też zwija liście w dzień a na noc rozwija i widzę że rośnie  a tam już zaczyna wypuszczać wiechę .

Opublikowano

Nie oceniam Cię tylko twoje porównanie. Moja i sąsiada też przez miedzę. Twoja i sąsiada rośnie tyle samo lat na danym polu, zmianowanie, pH, nawożenie, poziom próchnicy, odmiana wszystko jest takie samo?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Thomas2135 napisał:

Nie oceniam Cię tylko twoje porównanie. Moja i sąsiada też przez miedzę. Twoja i sąsiada rośnie tyle samo lat na danym polu, zmianowanie, pH, nawożenie, poziom próchnicy, odmiana wszystko jest takie samo?

No fakt zgodzę się tutaj z tobą  bo większośći z tego co wymieniłeś nie wiem :). Jeszcze że się zapytam bo z tego co piszesz masz bardzo słabe ziemie i można powiedzieć że co roku borykasz się z suszą i która z odmian ci najbardziej zapadła w pamięci?

Edytowane przez Kamil20151
Opublikowano

Odzywki... jak jest wszystko w glebie co kukurydza potrzebuje to wiecie co odzywki daja?? Odzywiaja portfele wlascicieli sklepow z odzywkami i producentow.

Przy uregulowanych zasobach ziemii pod qq dajemy 300kg poli, 100-150kg moczniku, i 150 kg polidapu w podsiewacz,ewentualnie obornik do tego,a jal bez obornika to poprawka mocznikiem na 5 liść w ilosci 100kgna ha.Jak bedzie wilgoc i pole mamy uregulowane pod wzgldem ph P i K nie ma mowy zeby qq sie nie udala. A jak macie za duzo kasy to walcie drugie tyle tych nawozów,pryskajcie odzywkami itp.

Bawicie sie w te odzywki i walicie nawozy bo macie po 2-4 ha qq,posielibyscie z 60 czy 100 ha to juz byście rozwazniej i oszczedniej podchodzili do qq.

A porownanie typu- u mnie czarna i lepsza niz u sasiada bo ja pryskalem odżywka a on nie to wiesz do czego sie nadaje?bez komentarza dluzszego. Dno.

Takie moje zdanie,tyle w tym temacie.

Opublikowano
40 minut temu, Kamil20151 napisał:

Kolego ty masz swoje zdanie a ktoś inny swoje według mnie odżywki dają efekt według ciebie nie ja widzę u siebie efekt po zastosowaniu odżywek i biostymulatora przez miedze z kukurydzą sąsiada jest dzień a noc a siana tego samego dnia. A tutaj widać na tym polu że nic by nie pomogło więc po co prowokujesz do kłótni?

Ty, we wsi u dwóch sąsiadów urodziły się córki tego samego dnia, dziewczyny teraz 20latki, czemu jedna fajna modelka, 180 cm wzrostu, szyny jak do nieba a druga zwykła, mniej urodziwa panna?

Opublikowano
2 godziny temu, radekz200 napisał:

Albo u was więcej padało albo macie lepsze ziemie bo u nas to kukurydza wysycha 😛

W lini prostej dzieli nas jakies 4-5 km, wiec opady raczej podobne. Ale im dalej ode mnie , a im blizej do Cb to roznica w qq ogromna, przynajmiej przy drodze do Tw wioski . Ale i u mnie nie wszedzie tak pieknie.

Tu 6z pierwszy raz qq , a.tak to zawsze żyto było.

IMG_20190701_194559.jpg

Opublikowano
11 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Ty, we wsi u dwóch sąsiadów urodziły się córki tego samego dnia, dziewczyny teraz 20latki, czemu jedna fajna modelka, 180 cm wzrostu, szyny jak do nieba a druga zwykła, mniej urodziwa panna?

Mam w tym roku 52ha kukurydzy na ziarno i żebym nie pojechał z biostymulatorami i mikro to nic by z niej nie było, taka ciekawostka w ubiegłym roku nigdzie je jechałem odżywkami i średnia na gospodarstwie wyszła 11.8t przy 17% wilgotności ale nikomu nie wmawialem że odżywki nie potrzebne. Dobrze jest jeszcze rozróżnić i wiedzieć ku czemu to mikro czy inne rzeczy odchudzające portfel maja służyć 

Opublikowano
9 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Póki nie było internetu to tylko rodzina wiedziała żeś debil....

• Haha 5
Opublikowano
4 minuty temu, Kamil20151 napisał:

Póki nie było internetu to tylko rodzina wiedziała żeś debil....

Odpowiedź na Twoje idiotyczne porównania bo sąsiad ma taką qq a ja taką a inny jeszcze inną ale ja mam najlepszą bo jestem najlepszy i koniec. 

• Confused 2
Opublikowano
16 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Odpowiedź na Twoje idiotyczne porównania bo sąsiad ma taką qq a ja taką a inny jeszcze inną ale ja mam najlepszą bo jestem najlepszy i koniec. 

Idiotyczne porównanie ciekawe.To że ty jesteś głupio mądry to już nie mój problem mówię jak jest jakby była u niego lepsza kukurydza to bym to powiedział i napisał że odżywki nie dają efektu ale jeżeli jest inaczej to po co mam kłamać?

Opublikowano
6 godzin temu, Kamil20151 napisał:

Idiotyczne porównanie ciekawe.To że ty jesteś głupio mądry to już nie mój problem mówię jak jest jakby była u niego lepsza kukurydza to bym to powiedział i napisał że odżywki nie dają efektu ale jeżeli jest inaczej to po co mam kłamać?

Dobrze ci powiedział że takie porównania są idiotyczne.

Jak można porównywać kukurydzę przez miedzę do swojej plantacji skoro ma na to wpływ nawet uprawa z przed poprzedniego roku.

Opublikowano

Witam. Wczoraj bylym na polu kukurydzy i normalnie szok od groma lezy na ziemi tak jakby cos jej korzenie obgryzalo. Spotkal sie ktos z czyms takim co to moze byc jakis robak?