Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, darek154 napisał:

Brakiem czego jest te przebarwienie? 

20190607_124714.jpg

Sprawdź korzenie czy coś nie podgryza. Miałem to samo na takiej jednej działce w tamtym roku, mam to samo i w tym roku.

A działka to taki nieużytek były Vkl. Kiedyś łubin siałem i zawsze mi coś go wyżarło.

W tamtym roku obstawiałem że brak składników, ale na 1 ha w tamtym roku nawaliłem 50 ton osadów, w tym roku nawaliłem 60 ton obornika. I dalej te przebarwienia. Wody na razie nie brakuje.

Będę w weekend kopał i szukał winowajcy w korzeniach.

Opublikowano

A dokarmiałeś cynkiem manganem? Jak gleba świeżo zwapnowana to trzeba manganem tak mi kiedyś gość w odr gadał

Opublikowano
2 godziny temu, radekz200 napisał:

Damian a robak może być np tylko na kawałku pola? Czy rozniosłby się na całość? 

Ciężko stwierdzić. Jak pole identyczne na całym kawałku to i robak pewnie może być wszędzie. U mnie występuje to miejscami, tam gdzie najbardziej lekka ziemia. A jest jedno miejsce gdzie perz rośnie czyli kawałek jakieś glinki w tym piachy się trafił to tam robaka nie było.

Opublikowano (edytowane)

A te przebarwienie na zdjęciu co wstawiłem może być też od oprysku na chwasty?

Wedlug mnie jest od oprysku na chwasty. Moze pryskałeś w słoneczny dzień?

Poprostu rośliny wciągnąły wiecej środka 

Edytowane przez Takisobierolnik
Opublikowano
2 minuty temu, damianzbr napisał:

Ciężko stwierdzić. Jak pole identyczne na całym kawałku to i robak pewnie może być wszędzie. U mnie występuje to miejscami, tam gdzie najbardziej lekka ziemia. A jest jedno miejsce gdzie perz rośnie czyli kawałek jakieś glinki w tym piachy się trafił to tam robaka nie było.

Mam taki kawałek od między ze zawsze kukurydza tam wschodzi a potem usycha i obumiera, mierzyłem ph w tym miejscu i było 4, ale od tamtego czasu poszło sporo wapna a nadal to się dzieje 

Opublikowano

OD miedzy to jak najbardziej może być. Tam obie żyją, się rozmnażają nikt im w tym mnie przeszkadza bo miedza  nie ruszana.

Ja po tegorocznych przejściach, od następnego sezonu zaprawiam ziarno od robaka. Choć bym miał z ukrainy ściągać jakieś zaprawy bo w PL wszystkiego zakażą to i tak to zrobię.

W tym roku mało na zawał nie zszedłem gdy znalazłem śmietknę niszczącą mi jakieś 30 ha kukurydzy. Całe szczęście kukurydza była już na wierzchu więć całkiem szkodnik nie zniszczył plantacji, ale po tyłku sporo dostał. Już nie wyda takiego plonu na jaki miała potencjał.

Opublikowano
Takisobierolnik napisał:

A te przebarwienie na zdjęciu co wstawiłem może być też od oprysku na chwasty?

Wedlug mnie jest od oprysku na chwasty. Moze pryskałeś w słoneczny dzień?

Poprostu rośliny wciągnąły wiecej środka 

Właśnie mam część pól opryskane elumisem a część nixon + cornmax i akurat mam jeden kawałek połowę jednym i drugą połowę drugim to teraz właśnie zobaczyłem że po elumisie te przebarwienia są i qq ciut mniejsza i bladsza. Pryskane było tak jak mówisz w słoneczny dzień przed południem.

SAUTER napisał:

A dokarmiałeś cynkiem manganem? Jak gleba świeżo zwapnowana to trzeba manganem tak mi kiedyś gość w odr gadał

Dziś dopiero będzie szedł pierszwy zabieg dokarmiania i mam zamiar dać mocznik, magnez, cynk, bor, molibden i aminokwasy. Zastanawiam się czy dorzucić jeszcze do tego tytanitu bo mam trochę jak myślicie?

Opublikowano
5 godzin temu, damianzbr napisał:

OD miedzy to jak najbardziej może być. Tam obie żyją, się rozmnażają nikt im w tym mnie przeszkadza bo miedza  nie ruszana.

Ja po tegorocznych przejściach, od następnego sezonu zaprawiam ziarno od robaka. Choć bym miał z ukrainy ściągać jakieś zaprawy bo w PL wszystkiego zakażą to i tak to zrobię.

W tym roku mało na zawał nie zszedłem gdy znalazłem śmietknę niszczącą mi jakieś 30 ha kukurydzy. Całe szczęście kukurydza była już na wierzchu więć całkiem szkodnik nie zniszczył plantacji, ale po tyłku sporo dostał. Już nie wyda takiego plonu na jaki miała potencjał.

Witamy w klubie...

To k**estwo plus żurawie przetrzebiły mi strasznie obsadę 

Opublikowano

Nie rok na kukurydzę,u mnie najgorsza od lat. Na lekkich jeszcze fajna ale po ulewach rowy,na ciężkiej zamokła i do tego wrony .

Opublikowano

U was też występuje niedobór siarki?

6T6InGiPBL1YpGWboJaoU53RZ3H14YQ8bbcKpbKM

Sporo deszczu spadło i na piaszczystych polach takie kwiatki wychodzą,

Robić coś z tym czy dać sobie spokój i samo się naprawi? Bo szczerze nie chce mi się latać z opryskiwaczem i siarczanem magnezu..

Opublikowano

Takie gadanie, że nie rok na kukurydzę. Siałem 16 maja, kukurydza po 6-7 dniach szpilkowała. Nie leżała w ziemii 2 tyg czekając na robaka. Zaorałem pastwisko, prawie nic trawy nie było. W teorii powinno być pełno drutowców itp a nigdy nic mi nie zżarło ziarna. Co do przebarwień to olewałem to, bo nie na każdej roślinie były.

Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Takie gadanie, że nie rok na kukurydzę. Siałem 16 maja, kukurydza po 6-7 dniach szpilkowała. Nie leżała w ziemii 2 tyg czekając na robaka. Zaorałem pastwisko, prawie nic trawy nie było. W teorii powinno być pełno drutowców itp a nigdy nic mi nie zżarło ziarna. Co do przebarwień to olewałem to, bo nie na każdej roślinie były.

Trafiłeś i tyle

Moja siana miesiąc wcześniej i ....

Mróz dwa razy do tego robale i ptaki jak nigdy wcześniej 

Kolejna siana chwilę przed Twoją i też mróz i ptaki

Opublikowano

Być może trafiłem, ale co roku nie spieszno mi z siewem. Rok nie na kukurydzę to będzie jak nie popada przez 1-2 msc.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, radekz200 napisał:

Ja dzisiaj pojechałem z pierwsza odżywka, a maistrem w tamta sobotę pryskalem bo wczesniej nie mogłem wjechać na jedna działkę 🙂 

Thomas u Ciebie większa mowiles ze mnie skromne nawożenie 😛

Co chcesz porównywać? Kukurydzę sianą w 2 czy 3 tyg odstępie czasu? Pokaż we wrześniu czy papu starczyło na kolby.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
damianzbr napisał:

U was też występuje niedobór siarki?

Sporo deszczu spadło i na piaszczystych polach takie kwiatki wychodzą,

Robić coś z tym czy dać sobie spokój i samo się naprawi? Bo szczerze nie chce mi się latać z opryskiwaczem i siarczanem magnezu..

Mi to wygląda na niedobór cynku. Mam takie coś co roku i plonuje średnio 10-15 t na różnych glebach, ile trace? Nie wiem.

Opublikowano
9 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Być może trafiłem, ale co roku nie spieszno mi z siewem. Rok nie na kukurydzę to będzie jak nie popada przez 1-2 msc.

Trafiłeś😁jak mój sąsiad bo orał na wiosnę i obornik to sama słoma a potem ulewa i ziemia to wszystko przyjęła, a moja popłynęła w sina dal.ubszwagra dziś byłem to na 3 kl się zwija.w ubiegłym roku mimo duszy jakoś rosła a w tym roku gówno