Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, hobbysta21 napisał:

Pierwszy raz będę sial qq na ziarno , pole IV kl zimna i twarda ziemia. Pole wapnowane co 2-3 lata. Jesienią obornik bydlecy ok 20t. Rozsypac pod agregat chce 300 kg Poli 6 oraz 300 kg mocznika, w podsiewacz 200 kg polidapu- dawki oczywiście kg/ha. Coś zmienić w planowanym nawozeniu?

Zamiast polifoski dał bym jak.najszybciej sól

Opublikowano

Czy uprawia ktoś kukurydzę bez zastosowania nawozów mineralnych. Nawożenie wyłącznie organiczne? Jaki maksymalny plon można osiągnąć? Kukurydza na ziarno.

Opublikowano

Ja nawoze w ten sposób że na jesień w resztki kukurydziane leje 15 t gnojowicy i orka.Na wiosnę na to samo pole 15-20 t gnojowicy i 100 kg fosforanu w podsiewacz lub superfosfat. Plony to zależy od gleby, mój rekord to 16.5t mokrej wilgotność 38%, klasa gleby od 6 do 4b, odmiana p9175. Ogólnie średnia gospodarstwa wychodzi zawsze okolo 12 t mokrej, więc nie narzekam.

Opublikowano

Ogólnie to mam czarno na białym jakie są skutki nawożenia tylko gnojowice pól. Wziolem w tym roku od takiego gospodarza parę ha i wiecie co się okazało? Oczywiście zachwalal że w dobrej kulturze i rodzi i nawet 500 kg wapna wysypal rok temu... tak że powinno byś super... HA jasne zrobiłem badania żeby mieć pewność i... PH 4.2 potas średni, fosfor bardzo nisko (jeszcze takiej wartości jak tam wyszła to nie widziałem w badaniach u siebie a różne działki się brało), magnez bardzo nisko- taka jest smutna prawda o eksploatowaniu pól bez jakiegokolwiek nawożenia mineralnego! 

Opublikowano

@20CBR12 gnojowica gnojowicy nie równa to po pierwsze a po drugie nie wydaje mi się żeby ona zakwaszają aż tak mocno. Po trzecie ilość wylanej na pole. Gdyby twój poprzednik zadbał o pH składniki miałbyś na wysokim poziomie. 

Opublikowano
20CBR12 napisał:

Ogólnie to mam czarno na białym jakie są skutki nawożenia tylko gnojowice pól. Wziolem w tym roku od takiego gospodarza parę ha i wiecie co się okazało? Oczywiście zachwalal że w dobrej kulturze i rodzi i nawet 500 kg wapna wysypal rok temu... tak że powinno byś super... HA jasne zrobiłem badania żeby mieć pewność i... PH 4.2 potas średni, fosfor bardzo nisko (jeszcze takiej wartości jak tam wyszła to nie widziałem w badaniach u siebie a różne działki się brało), magnez bardzo nisko- taka jest smutna prawda o eksploatowaniu pól bez jakiegokolwiek nawożenia mineralnego! 

Gnojowica zakwasza tak samo jak i nawozy mineralne, a to że ktoś nie wapnuje regularnie gleb to nie moja wina. Ja swojego nawożenia nie zmienię bo jest bardzo dobrze. Jedynie w zbożu i rzepaku azot uzupełniam.

Opublikowano
Dnia 26.03.2019 o 00:27, mtz55 napisał:

Plony 2017- 8-10 ton mokrej 5 ton, 2018- 5,5 ton suchej 15 % . W 2018 jedna dzialka byla 500 kg poli 6 wysiane na 2 ha i róznic zero w plonie.

Przez dwa lata szlo 300kg-350kg poli 6 i 100 kg soli.

Gleby V klasa kuku mam dwa lata dopiero na gospodarstwie P i k na dzialkach na bardzo wysokim poziomie.

Pod rzepak idzie zawsze 350 poli 6 i zawsze plony w granicy 3.0- 4.8 tony na IV-V klasy. Wszędzie ph powyzej 6.

napisz jeszcze ile azotu dajesz bo jak na razie to wychodzi tylko tyle co z polifoski czyli nic

Opublikowano

Stosowanie gnojowicy/obornika bez kontroli Ph to słaby pomysł, tak samo jak stosowanie nawozów mineralnych i brak wapnowania. Ja kontroluje Ph co 2 lata.

Opublikowano

Jeżeli obornik jest dobrze przerobiony ( leży ponad rok) to nie zakwasza ziemi. Ziemię zakwasza świeży obornik. Ale gnojowica zakwasza z tym się zgodze. Lecz nie wiem czemu napisałeś słaby pomysł gdy się stosuje obornik bez kontroli pH...

Opublikowano
pedzel napisał:

Dnia 26.03.2019 o 00:27, mtz55 napisał:

Plony 2017- 8-10 ton mokrej 5 ton, 2018- 5,5 ton suchej 15 % . W 2018 jedna dzialka byla 500 kg poli 6 wysiane na 2 ha i róznic zero w plonie.

Przez dwa lata szlo 300kg-350kg poli 6 i 100 kg soli.

Gleby V klasa kuku mam dwa lata dopiero na gospodarstwie P i k na dzialkach na bardzo wysokim poziomie.

Pod rzepak idzie zawsze 350 poli 6 i zawsze plony w granicy 3.0- 4.8 tony na IV-V klasy. Wszędzie ph powyzej 6.

napisz jeszcze ile azotu dajesz bo jak na razie to wychodzi tylko tyle co z polifoski czyli nic

Nie daje żadnego azotu mineralnego procz tego w fosforanie a daje go 100 kg na hektar, czyli jakies 12 kg azotu z nawozów. Gnojowica świńska zawiera około 0.5-0.6% azotu czyli 40 ton na hektar to już 240 kg czystego azotu. Z gnojowicy w pierwszym roku działa około 90% azotu. Doliczyć jeszcze resztki kukurydziane i mineralny i azotu jest w cholerę.

Opublikowano
20 minut temu, cichyh32 napisał:

Nie daje żadnego azotu mineralnego procz tego w fosforanie a daje go 100 kg na hektar, czyli jakies 12 kg azotu z nawozów. Gnojowica świńska zawiera około 0.5-0.6% azotu czyli 40 ton na hektar to już 240 kg czystego azotu. Z gnojowicy w pierwszym roku działa około 90% azotu. Doliczyć jeszcze resztki kukurydziane i mineralny i azotu jest w cholerę.

zobacz czyjego posta edytowałem nie twojego tylko mtz55, a on nic nie pisał o gnojowicy i nawozach azotowych jakie daje dlatego pytałem. a co do zakwaszania gleby gnojowicą to skąd macie takie dane że zakwasza glebę jeśli gnojowica bydlęca na ph ponad 7 a świńska ponad 8 to w jaki sposób może zakwaszać

Opublikowano
16 godzin temu, kr9292 napisał:

@20CBR12 gnojowica gnojowicy nie równa to po pierwsze a po drugie nie wydaje mi się żeby ona zakwaszają aż tak mocno. Po trzecie ilość wylanej na pole. Gdyby twój poprzednik zadbał o pH składniki miałbyś na wysokim poziomie. 

Nie wiem po ile lali słyszałem tylko że sporo ale nie wiem co to znaczy że 30tys czy 200 na ha bo tacy fachowcy też się u nas trafiają stosunkowo często. Nie mówię że gnojowice to zły nawóz wręcz odwrotnie bo stosunkowo tani szczególnie u mnie gdzie jest sporo tuczarni i ludzie oddają za darmo miliony litrów. Chciałem tylko zwrócić uwagę na to że jeśli komuś się wydaje że to wystarczy to jest w błędzie, bez mineralnych na dłuższą metę nie da się, szczególnie bez CaO to samo tyczy się MgO, P można dać w podsiewacz ale należy być świadomym że trzeba to Też podać w nawozach

Opublikowano

No to nie wiem czemu tak u Ciebie wyszło. U mnie od początku zasobność gleby rosła, na lepszych ziemiach magnez mam wysoki, na słabszych glebach daje wapno magnezowe i jest dobrze. Zanim przerobiliśmy tuczarnie na ruszta miałem na ściółce i powiem szczerze że po oborniku wgl efektów nie było. Dawałem różny, świeży, przepalony i jakoś plony się nie podnosiły i trzeba było go uzupełniać mineralnymi.

Opublikowano (edytowane)

Oprysk żeby podziałał musi być duża wilgoć w glebie natomiast zaprawa własnej roboty chroni od samego początku. 

Ja zaprawiam środkiem Karate Zeon. 

@ThePerkins ile ha tej qq będzie po tej łącę. 

Edytowane przez PRIMO