Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jakie nawożenie zastosować, pod kukurydze na ziarno po burakach cukrowych? Ziemia 3-4 klasa, zdrenowana, ph nie wiem bo to dzierżawa. 

Edytowane przez Cisek45
Opublikowano
22 godziny temu, PrzemoO napisał:

Jak polecacie wysiać sól potasową pod kukurydze ? Czy najpierw ją teraz wysiać i zawłókować, czy najpierw zawłókować a potem rzucić i niech czeka do końca kwietnia. Czy potas ulatnia się do atmosfery? Chciałem ją wysiać i zawłókować ale jedna osoba stwierdziła że włókując pościągam nawóz i w efekcie w jednym miejscu nie będzie a w drugim będzie nadmiar,doradziła mi żeby zawłókować i na to wysiać sól i niech czeka.

Ja u siebie włókuje i na to sól i leży sobie do uprawy przedsiewnej . 

Opublikowano (edytowane)

Bartek72511 czyli zawłókować wysiać i do ok 20 kwietnia może leżeć sobie nie ruszana ? 

Wysiałbym ok 20 kwietnia  mocznik i dopiero wtedy uprawiłbym agregatem.

Edytowane przez PrzemoO
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kr9292 napisał:

Można wierzyć tym kalkulatorom nawozowym? Wyszlo mi ze przy 40t obornika nie trzeba stosować nic oprócz azotu.

Jeśli Ci to w jakiś sposób pomoże to powiem Ci tyle że ja często jakieś niewielkie obszary na działce sieje bez obornika, sam nawóz z worka bo np braknie obornika albo coś. 

I qq nigdy nie wyróżnia się aby była gorsza itp. 

Daje ten obornik dla świętego spokoju ale na podstawie obserwacji to jednak nie wiem czy to ma sens. 

Jak nie dasz wapna i npk z worka + odżywki to obornik nie pomoże. Takie moje zdanie. 

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

Też nie raz siałem bez obornika i faktycznie różnic nie było. U mnie kukurydza rośnie w monokulturze x lat i obornik idzie co roku więc chyba pójdzie sam azot. 

Opublikowano
3 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Jeśli Ci to w jakiś sposób pomoże to powiem Ci tyle że ja często jakieś niewielkie obszary na działce sieje bez obornika, sam nawóz z worka bo np braknie obornika albo coś. 

I qq nigdy nie wyróżnia się aby była gorsza itp. 

Daje ten obornik dla świętego spokoju ale na podstawie obserwacji to jednak nie wiem czy to ma sens. 

Jak nie dasz wapna i npk z worka + odżywki to obornik nie pomoże. Takie moje zdanie. 

Jak masz swój obornik i nie widać różnicy tzn że za dużo nawozu idzie i roślina nie wykorzystuje. Na twoim miejscu dawał bym mniej nawozów sztucznych.

Opublikowano

Co myślicie żeby teraz sypnac wapnem na te działki gdzie ph powyżej 5 i siac kukurydze? Jakie nawozy pod nią? 

DSC_0443.JPG

Opublikowano

A co do tego? pierwszy raz będę siał kukurydze, wiem że mocznik 200-250 kg

Opublikowano

Nie rób głupot i nie syp nie wiadomo ile nawozów bo to kasa wywalona w błoto... Przy takim pH i tak ułamek z nich będzie wykorzystany. Sprawdź sobie na necie jak wyglada dostępność fosforu w zależności od pH... Zasiej lepiej owsa i doprowadź odczyn do porządku...

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Buszido007 napisał:

Nie rób głupot i nie syp nie wiadomo ile nawozów bo to kasa wywalona w błoto... Przy takim pH i tak ułamek z nich będzie wykorzystany. Sprawdź sobie na necie jak wyglada dostępność fosforu w zależności od pH... Zasiej lepiej owsa i doprowadź odczyn do porządku...

Większe dawki npk i qq spokojnie urośnie 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, panRys87 napisał:

Witam, dawać PK pod kukurydze po zaoranym rzepaku? Pod rzepak poszło 300 kg polifoski 6 i ok 500 kg wapna granulowanego. Rzepak zaorany bo mszyca go zjadła

daj jakiś fosfor w podsiewacz z 50kg w czystym i wystarczy, wysiewa ktoś już PK pod qq?, odnoście dyskusji o wapno mam parę działem które zawsze  w badaniach mi wychodzą niskie ph 5-5,5 mimo ze co jakiś czas idzie wapno, ale qq tam nie odstaje od innych działek znacząca, bym powiedział nawet wcale, dodam ze dotyczy się to przeważnie tych cięższych ziem taka typowa żółta glinka, być może te badania są tyle warte?

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
13 godzin temu, panRys87 napisał:

Witam, dawać PK pod kukurydze po zaoranym rzepaku? Pod rzepak poszło 300 kg polifoski 6 i ok 500 kg wapna granulowanego. Rzepak zaorany bo mszyca go 

Chyba że dwa lata temu likwidowalem cześć rzepaku i poszła kuku i Te bez pk i nie widziałem różnicy na tle innych przy chyba średniej zasobności wtedy w pkmg, trochę polidapu w podsiewacz zawsze dobrze zrobi kuku... 

Opublikowano

Witam panwie Mam 150 ton gnoju konskiego i 6 hektarow kukurydzy. Jeśli dam 25 ton/ha gnoju na ha to ile poli 6 dac pod korzen i jak z azotem ???

Gnoj pierwszy raz zawsze bylo 300 kg poli6 i 100 kg soli poglownie. 

Opublikowano

Plony 2017- 8-10 ton mokrej 5 ton, 2018- 5,5 ton suchej 15 % . W 2018 jedna dzialka byla 500 kg poli 6 wysiane na 2 ha i róznic zero w plonie.

Przez dwa lata szlo 300kg-350kg poli 6 i 100 kg soli.

Gleby V klasa kuku mam dwa lata dopiero na gospodarstwie P i k na dzialkach na bardzo wysokim poziomie.

Pod rzepak idzie zawsze 350 poli 6 i zawsze plony w granicy 3.0- 4.8 tony na IV-V klasy. Wszędzie ph powyzej 6.

Opublikowano

Pierwszy raz będę sial qq na ziarno , pole IV kl zimna i twarda ziemia. Pole wapnowane co 2-3 lata. Jesienią obornik bydlecy ok 20t. Rozsypac pod agregat chce 300 kg Poli 6 oraz 300 kg mocznika, w podsiewacz 200 kg polidapu- dawki oczywiście kg/ha. Coś zmienić w planowanym nawozeniu?