Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja zasialem 4.5 ha na lżejszych glebach. Poszło 300 kg ultra 8, 100 kg soli, 300 kg mocznika, 500 kg wapna tlenkowego na jesień ok 45 ton obornika. Wysiane odmiany to podlasiak na próbę,  lg30.275 na próbę i sprawdzony saxxofon. Ok 5 maja sieje na mokrych kawałkach gdziedopiero było orane bo woda stała.  Nie daje w podsiewacz w tym roku nic. W tamtym roku na próbę wysialem na piachu 300 kg mocznika od rszu to kolba była mega wiec tak zrobiłem i w tym roku 

Opublikowano
Mam dylemat. Pole pod kukurydze. Wywiezione ok. 60t/ha obornika i teraz chcialbym rozsiac nawozy sztuczne ( sol 250kg, fosdar 250kg, saletrzak 200kg i mocznik 200kg - dawka na hektar) jednak czekam na usluge, aby wywiesc jeszcze 2 beczki gnojowicy. Czy moge rozsiac nawoz, a dopiero za 2 dni go wymieszac z gleba, razem z gnojowica?
Opublikowano
11 godzin temu, GBartek napisał:

Mam dylemat. Pole pod kukurydze. Wywiezione ok. 60t/ha obornika i teraz chcialbym rozsiac nawozy sztuczne ( sol 250kg, fosdar 250kg, saletrzak 200kg i mocznik 200kg - dawka na hektar) jednak czekam na usluge, aby wywiesc jeszcze 2 beczki gnojowicy. Czy moge rozsiac nawoz, a dopiero za 2 dni go wymieszac z gleba, razem z gnojowica?

Spokojnie można 

Jedynie co to mocznik powinno się przykryć bo są straty azotu a sól i polifoski itp najlepiej rozsiewac z dwa tygodnie przed sianiem wtedy nawóz  zdąży się rozłożyć 

Opublikowano (edytowane)

Witam Panowie, jak to jest właściwie z tym wysiewaniem mocznika pogłówne w kukurydzę. Jeśli rośliny są suche to jest ryzyko poparzeń? Skala poparzeń może być duża? Chciałbym wysiać w tym roku pogłówne 150kg ale już słyszę glosy, że poparzę a nie mam doświadczenia z kuku...

Edytowane przez derek2223
Opublikowano (edytowane)

To saletrą można popalić. Mocznik wal śmiało. Ja nieraz jak nie zdążyłem dać przedsiewnie to i 300kg/ha dałem na raz pogłównie. Tylko czeka na deszcz aby azot w amoniaku nie uciekł w powietrze.

Kiedyś dawałem i saletrę tam też bardzo poparzeń nie ma, ale ją najlepiej na suche rośliny albo chwilę przed ulewą.

Ile max mocznika mogę dać w podsiewacz aby nie popaliło siewek kukurydzy? Znajomy daje 100kg, czy mogę więcej? Chciał bym dać 200kg/ha w podsiewacz. Ktoś tyle dawał 200kg?

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

A mocznikiem z rozsiewacza można na wilgotną kukurydzę po deszczu czy koniecznie musi być sucha? A jeśli mocznik zatrzyma się gdzieś na roślinie i spadnie deszczy to może poparzyć w tym miejscu?

Sorry za głupie pytania, ale jestem początkujący i nie chciałbym narobić syfu.

Opublikowano

Ale jest pewność, że suchej nie poparzę? U mnie w okolicy raczej nie stosują takiej technologii ale z racji, że nie mam obornika to chciałbym podgonić tym mocznikiem z rozsiewacza pogłównie. Tylko, że boję się że poparzę i usłyszę od kilku osób "a nie mówiłem" .

Dlatego pytam bardziej doświadczonych.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, damianzbr napisał:

To saletrą można popalić. Mocznik wal śmiało. Ja nieraz jak nie zdążyłem dać przedsiewnie to i 300kg/ha dałem na raz pogłównie. Tylko czeka na deszcz aby azot w amoniaku nie uciekł w powietrze.

Kiedyś dawałem i saletrę tam też bardzo poparzeń nie ma, ale ją najlepiej na suche rośliny albo chwilę przed ulewą.

Ile max mocznika mogę dać w podsiewacz aby nie popaliło siewek kukurydzy? Znajomy daje 100kg, czy mogę więcej? Chciał bym dać 200kg/ha w podsiewacz. Ktoś tyle dawał 200kg?

Mocznika to nie wiem ale polidapu to i po 300 sypią

Edytowane przez PATr
Opublikowano
U mnie wyglada to tak:jesien 30 tys gnojowicy bydlecej ,wiosna pod agregat drugie 30 tys. na czesc kawalkow obornik okolo 50 ton wtedy juz bez gnojowicy.Mineralne to korn kali 350 kg i mocznik 250 kg pod agregat.rzedowo 200 kg polidapu...wapna po zbiorze przedplonu w ilosci ok 3 ton weglanowego z morawicy co drugi rok...gleba klasa 4-6
Opublikowano
8 godzin temu, damianzbr napisał:

Znajomy przypalił mocznikiem, tylko właśnie nie pamiętam czy to była dawka 200 czy 300kg.

Ja w tym roku rozsiałem 100kg pod agregat, a 200kg pójdzie w fazie 6-7 liści

Opublikowano (edytowane)

Panowie stosował ktoś rsm zaraz po siewie kukurydzy? Czy moge wylać 400l rsm na raz w kuku. Czy rozglądać się za wężami i podzielić to na 2 razy?. Gleba 4-5 klasa KUKURYDZA TYLKO NA NPK. Zawsze dawałem mocznik na 2 razy. W tym roku zostało mi rsm .

Edytowane przez mtz55
Opublikowano

Ponawiam zapytanie

Dnia 21.04.2018 o 11:38, adamson330 napisał:

Cześć

Wiem ze to nie temat ochrony QQ, ale potrzebuje szybkiej odpowiedzi

Koledzy, czy jest sens dawać Dursban na polu po łące zlikwidowanej z 10 lat temu, gleba torfowa?

Ile drutowce mogą życ w ziemi uprawianej orkowo?

Z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano
panowie zamierzam zasiac 4ha QQ , gdzie na 2ha poszedł obornik 45t/ha. Na pozostałej części rozsiane 150kg soli a w podsiewacz zamierzam dać 100kg Polidapu. Chciałbym również dać saletrzak 150kg i nie wiem czy lepiej dać pod agregat tydzień przed czy bezpośrednio pod siewnik ?
Opublikowano

@adamson330 Przekop trochę ziemi i przesiej to będziesz wiedział czy są drutowce czy nie . Można zastawić pułapki ale trochę późno 

Opublikowano

Czasu brak. Świeżo orane, ale z tym przesianiem niezły pomysł.

Zawsze dawałem na tym polu Dursban 2l/ha. Szereg lat, wiec może już wyczyszczone.

Rok temu na świeżo zaoranej łące (0.4 ha) drutowce zjadły 95 % obsady. Nie chciało mi się opryskać (daleko) i miałem efekt.

Jaka dawkę stosujesz?