Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja stosuje maximus 20-20-20 bardzo dobry nawóz polecam go.W poniedziałek pryskalem drugi raz i widać różnice kuku robi się granatowa, stosuje go 4 kg/h a cena to 170 zł za 15 kg.

Opublikowano (edytowane)

A czy do niego mozna jeszcze dosypać mocznika? Czy już może popalić?

Edytowane przez Marcin91
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

Aha dzięki za odpowiedzi a co lepiej zrobić najpierw wysiać 120kg na hektar mocznika i dopiero nawoź dolistny czy na odwrót pytam bo mam tylko dobry hektar więc chce żeby była rewelacyjna .

Opublikowano

a nie jest za późno na dolistne ?? ja pryskałem jak miał 4-5 liści i później po ok 10 dniach a teraz tydzień temu poszedł mocznik i do zbioru nie przewiduję żadnych innych zabiegów. kuku ma teraz ok 10 liści i ma ok 50 cm wzrostu i idzie jak burza :D

Opublikowano

Witam.Mam problem z moją kukurydzą ,a mianowicie jej liście zaczynają się zwijać.Nie jest to spowodowane suszą, bo pada u mnie co 3 dni i dzieje się to tylko na IV klasie bo na drugim polu V klasie jest wszystko dobrze.czym to może być spowodowane.Z góry dziękuje.

Opublikowano

pawelwlkp co masz w tej chwili za robactwo w qq

Troche miałem ploniarki, troche mszyc, ale ta obsiadła pojedyńcze chwasty które przy ziemi męczą się po oprysku doglebowym. Zauważyłem że pojedyńcze żyjące chwasty bronią się przed opryskiem doglebowym wykształcając bardzo krótkie korzenie. Np lebioda mająca 20 cm jest poskręcana karłowata, a jej korzeń ma gora 3 cm i jest też poskręcany.

Opublikowano

Witam.Mam problem z moją kukurydzą ,a mianowicie jej liście zaczynają się zwijać.Nie jest to spowodowane suszą, bo pada u mnie co 3 dni i dzieje się to tylko na IV klasie bo na drugim polu V klasie jest wszystko dobrze.czym to może być spowodowane.Z góry dziękuje.

Podaj cos więcej co było przedplonem, kiedy odchwaszczałeś i czym, nawożenie itd.

Opublikowano

@milanreal1 przedplonem była kukurydza i sieje ja już tam 3 rok, odchwaszczana była w fazie 4 listków mustangiem+titusem, a nawożenie to 30t obornika,300 kg polifoski 6 ,250 kg amofoski 4-12-20,250 kg moczniku,200 kg salmagu i 500 kg wapna wszystko to na 1 ha.

Opublikowano

powodem moze byc titus i wrazliwosc odmiany na niego oraz gleba, nie mozna go stosowac na glebach lekkich piaszczystych

jesli liscie sie skrecaja to kukurydza odczuwa stres, prawdopodbnie spowodowany przez srodek. Moze dawka byla zbyt wysoka akurat na tym kawalku IV?

Opublikowano

Zbyt wysokie nawozenie NPK przy niskim pH częcto ogranicza pobieranie wapnia co objawia się zwijaniem i sklejaniem liści

Jesli zawiniłby oprysk to raczej całe rośliny stają się ,,papierowe,, lub wypalone plamy na liściach

Osobiście ratowałbym sie dobrym nawozem dolistnym z mikro

Opublikowano (edytowane)

Hej.Mam problem z kukurydza,a właściwie z tym ze nie rośnie.Zasiana jest na 4-5 klasie.Wilgoc jest bo ostatnio sporo popadalo.Od chwastów była spryskana Guardianem w dawce 3l na ha.Jest jej 60 arów.Przedplonem był żyto na kiszonke a wcześniej kukurydza na jednej połówce pod która był dany obornik a na drugiej koniczyna.Treaz wiosną było dane na ten kawałek ok 20 t obornika,10 tys litrów gnojówki do tego 100 kg mocznika 100 kg soli potasowej i 100 kg fosforanu.Ph jest dobre bo niedawno pole było wapnowane.Zasilona była już siarczanem magnezu z mikrokomplexem tytanitem i mocznikiem,potem maximusem i rosassolem.Nie widać żadnej poprawy,kuku nie rośnie jest blada i są czerwone przebarwienia.Prosze o jakąś pomoc bo wstyd zeby u mnie taka rosla a zawsze miałem zajeb....kukurydze.Sory że tyle sie upisałem ale chciałem jakoś przedstawic sytuacje:)Zapomnialem dodać że pole przed uprawą agregatem było spryskane rosahumesem w dawce 2 kg.

Edytowane przez lukasZ2008
Opublikowano

Hej.Mam problem z kukurydza,a właściwie z tym ze nie rośnie.Zasiana jest na 4-5 klasie.Wilgoc jest bo ostatnio sporo popadalo.Od chwastów była spryskana Guardianem w dawce 3l na ha.Jest jej 60 arów.Przedplonem był żyto na kiszonke a wcześniej kukurydza na jednej połówce pod która był dany obornik a na drugiej koniczyna.Treaz wiosną było dane na ten kawałek ok 20 t obornika,10 tys litrów gnojówki do tego 100 kg mocznika 100 kg soli potasowej i 100 kg fosforanu.Ph jest dobre bo niedawno pole było wapnowane.Zasilona była już siarczanem magnezu z mikrokomplexem tytanitem i mocznikiem,potem maximusem i rosassolem.Nie widać żadnej poprawy,kuku nie rośnie jest blada i są czerwone przebarwienia.Prosze o jakąś pomoc bo wstyd zeby u mnie taka rosla a zawsze miałem zajeb....kukurydze.Sory że tyle sie upisałem ale chciałem jakoś przedstawic sytuacje:)Zapomnialem dodać że pole przed uprawą agregatem było spryskane rosahumesem w dawce 2 kg.

po pierwsze to że było wapno nie oznacza że jest odpowiednie ph (już)

po drugie przebarwienia mogą świadczyć głównie o niedoborze fosforu które może być spowodowane przez kilka rzeczy przedewszytskim fosfor praktycznie jest nie pobierany przez kukurydze poniżej 15 st C, po drugie niskie ph ogranicza pobieranie wszytskich pierwiastków a szczególnie w kukurydzy fosforu i potasu

po trzecie to że padało nie oznacza że wilgoci jest dosyć tym bardziej że było żyto na kiszonkę !

po czwarte najlepiej wstawić zdjęcie

w takiej sytuacji trzeba pryskać odzywką NP 12 52 3-4 razy co 5-7 dni do tego koniecznie cynk np. adob Zn i to tyle w temacie