Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

sól potasowa 2100zł/t 600 kg czystego składnika na tonę 1kg K20--->3,5 zł

mocznik 1745 zł/t 460 czystego składnika 1 kg N--->3,80 zł

polidap 2490 zł/t 180 kg n oraz 460 P2O5 (2490 - 180 *3,80)/460=3,93 1 kg P2O5 --->3,93 zł

polifoska 6 20 30 60*3,80+200*3,93+300*3,50=2064zł/t (cena u mnie 2150)

polifoska 8 24 24 =2087zł/t (2170)

lubos corn 5 10 21 =1318zł/t (1370)

korzyści dodatkowe

polifoska 6 7 kg siarki (mieszanina fosforanu mocznika i soli 2,17 kg siarki)

polifoska 8 9 kg siarki (2,61 kg siarki)

lubofos corn 20kg siaki +bor i cynk (1,1 kg siarki)

Co do dostępności składników, niech wypowie sie ktoś mądrzejszy.

ja stosowałem po 25 t obornika 200 kg soli 400kg lubofos corn a w podsiewacz 60kg polidapu +60 kg saletrzaku, gdyż zakupiłem już w styczniu, a przez wymarznięcia musiałem zmienić plany dorzucę jeszcze 200 mocznika na korzeń i 15 w oprysku

odmiana NK Nekta 78 roślin ma m2 kl V zasobność potas średni fosfor średni/wysoki magnez wysoki ph 6,5 płodozmian owies żyto owies pszenżyto i wymarznięty jęczmień ozimy

Edytowane przez mrobak
  • Like 1
Opublikowano

Chyba raczej się moczniku nie daje w podsiewacz , mógł by uszkodzić małą qq. Ja się bynajmniej nie spotkałem żeby ktoś sypał pod korzeń mocznik. Pod agregat oczywiście. Z tego co obserwuję to dużo rolników sypie polifoskę ale coraz częściej też polidap..

Opublikowano

Jasne że nie, ale sól potasowa dajesz przed uprawą a na cięższych ziemiach nawet jesienia. Do podsiewacza właśnie fosfor z azotem najlepiej się nadaje ,najlepiej łatwo przyswajalne czyli nic lepszego jak fosforan nie ma

Opublikowano

Sól potasową trzeba rozsiać minimum 2 tygodnie przed siewem żeby chlor zdążył się wypłukać z gleby w innym przypadku może przypalić ziarniaki kukurydzy. U mnie pod kukurydzę nawożę tak: 150kg/ha soli potasowej jak tylko mogę wejść w pole potem bronuję i teraz przed siewem 150 kg polidapu + 200kg mocznika przeliczając na czysty składnik wychodzi mi taniej niż stosować polifoskę.

czasami wystarczy poprostu przeliczyć, zazwyczaj sól potasowa i fosforan wychodzą taniej minimalnie od polifoski aczkolwiek ostatnimi czasy ja kupuję polifoske bo po przeliczeniu te same pieniądze nie wspominając już że jak ktoś nie ma mieszadła w siewce to gania dwa razy osobno sól i fosforan

Opublikowano

Jasne że nie, ale sól potasowa dajesz przed uprawą a na cięższych ziemiach nawet jesienia. Do podsiewacza właśnie fosfor z azotem najlepiej się nadaje ,najlepiej łatwo przyswajalne czyli nic lepszego jak fosforan nie ma

U mnie sól i fosforan miesza się na klepisku i idzie w siewnik a przed agregatowaniem mocznik.

Opublikowano

To wszystko na ha?? Wywalanie pieniędzy w błoto! Co ma dac ta saletra przedsiewnie bo do fazy 6,8 liscia QQ prawie azotu nie potrzebuje do tej pory to juz jej nie bedzie praktycznie w glebie

Opublikowano

A jakie nawozy i ile siejecie w przypadku siewnikiem z podsiewaczem nawozu???

Ja sieje pierwszy rok i dałem mocznika pod agregat i w siewnik polifoske 6 ;)

Opublikowano

czasami wystarczy poprostu przeliczyć, zazwyczaj sól potasowa i fosforan wychodzą taniej minimalnie od polifoski aczkolwiek ostatnimi czasy ja kupuję polifoske bo po przeliczeniu te same pieniądze nie wspominając już że jak ktoś nie ma mieszadła w siewce to gania dwa razy osobno sól i fosforan

Bo generalnie sól potasową i tak musisz rozsiać oddzielnie żeby chlor zdążył się z gleby wypłukać, na ciężkich ziemiach najlepiej sól rozsiać jesienią (ja tak robię) a fosforan z mocznikiem daję przedsiewnie pod agregat. Dlaczego stosuję taką mieszankę ponieważ jest dużo łatwiej przyswajalna dla kukurydzy zwłaszcza fosfor zawarty w polidapie co ma bardzo duże znaczenie gdy np. pogoda nie sprzyja wtedy bardzo ważne jest aby składniki były jak najłatwiej przyswajalne. Z tym, że wychodzi to taniej to fakt może przesadziłem ale to jeszcze zależy kto jakie ma ceny na składach. Efekty są bardzo dobre, mam co roku bardzo ładną kukurydzę. Dużo ładniejszą od tych którzy sypią po 400 kg tanich nawozów.

Opublikowano

To wszystko na ha?? Wywalanie pieniędzy w błoto! Co ma dac ta saletra przedsiewnie bo do fazy 6,8 liscia QQ prawie azotu nie potrzebuje do tej pory to juz jej nie bedzie praktycznie w glebie

I co pod korzeń dajesz 0 N? Bo jak dajesz dopiero w fazie 6-8 liscia to dajesz chyba dopiero w sierpniu, bo zanim qq znajdzie sobie N to zajmie troche czasu.

Opublikowano

Daje mocznik przedsiwnie, używam równiez nawozów wieloskładnikowych wiec nawet jesli bym nie dal to i tak bedzie N na start. Stosując saletre przedsiewnie narażamy sie na wysokie straty N lepiej zastosowac mocznik

Opublikowano

Efekty są bardzo dobre, mam co roku bardzo ładną kukurydzę. Dużo ładniejszą od tych którzy sypią po 400 kg tanich nawozów.

ja pisałem o przeliczaniu składników na koszt jednostkowy a to czy zastosujesz sól i polidap czy polifoskę nie ma znaczenia jeśli trochę o tym masz pojęcia. Często 400 kg taniego nawozu odpowiada składowi 150 kg nawozów skuteczniejszych o cenie nie wspominając. Nie zmienia to faktu że bez nawożenia PK możemy co najwyżej ugory kosić a nie zbierać sensowne plony i tyle a to kto ile ma pieniędzy i czy umie uzywać kalkulatora i głowy to już jego problem.

Opublikowano

Witam

Mam pytanie czy sypać jescze nawóz na kukurydzę??

Bo gościu który mi siał zamiast zmniejszyć źle przełożył zębatkę i wyszło ok. 105 tyś nasion na ha.Czy siać jeszcze na nią jakiś nawóz,bo boje się że bedzię gęsta,ale ze mało kolbą.

Pod korzeń poszło:

400 kg agrofoski

300 kg mocznika

300 kg wapna granulowanego z magnezem

ona teraz ma od 2-4 liści

• 0

Opublikowano

Wg mnie możesz tam tira nawozu wysiać a kolba i tak będzie mniejsza niż u kuku która jest zasiana rzadzej.

myśl co piszesz bo jak bedzie za dużo nawozu to może ją spalić a jak sie sypnie więcej to zawsze coś pomoże

QQ ma być na ziarno bo na kiszonke bym sie nie przejmował

Opublikowano

No ale co tam może wsypać? Wg mnie azotem nie ma sensu ją dokarmiać. Jeśli już to jakieś odżywki dolistnie. Doskonale wiem że nadmiar nawozu może zaszkodzić ale TY też pomyśl że wysypanie na nią nawozu w tej fazie może tylko i wyłącznie zwiekszyć koszty a pomniejszyć zyski.

Opublikowano

to fakt sie wkur** to dużo nie mam 5 ha wezme motyke i pójde wykopać co drugą :D

nie wiem zapytam sie jeszcze specjalisty i walne po 200kg/ha polifoski może albo tak jak piszecie odżwyki

Opublikowano

bronowanie może jej nie ruszyć bo teraz deszcz popadał i przychlapało poza tym ona jest dość duża no i czy zeby w bronach nie są zbyt gęste

Opublikowano

no chyba kupie nawozu jeszcze i posieje a jak dostanie wiecej nawozu to bedzie miała składniki no i może plon dużo nie spadnie to sie zobaczy za pół roku ,jak nie wypali to 30 sztuk bydła będzie musiało wpierdzielać za 60

heh :D