Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, slavik80 napisał(a):

Przy ilu tonach wedlug Ciebie jest racjonal y zakup suszarni?

Nie zastanowiałem się nad tym suszarnie zakupiłem jak modernizowałem zasyp i wysyp z silosów , wtedy nie siałem kukurydzy, kuku susze około 200 -250 ton, zależy od roku ,nieraz pszenice pdsuszymy jak pogoda ciulowa

Edytowane przez wilkołak
  • Thanks 1
Opublikowano
59 minut temu, sw_kamil napisał(a):

Według mnie 500ton to takie minimum. A żeby było racjonalne i ekonomicznie uzasadnione to przynajmniej 1000ton

Myślę ze używanym Drzewiczem można już od 100t suszyć, jest to opłacalny biznes, w sezonie co minął sam suszyłem 270t na sucho to bez amortyzacji prąd i gaz mnie wyszedł 9 tys, chodź w normalnym roku było by to więcej bo nie zawsze kosi się 20-22% to koszt jednej tony 40zł (bez amortyzacji), wiadomo spadek masy ale jednak 100 zostaje w kieszeni na tonie i można trzymać i zarobić nawet dwie i więcej.

• Thanks 1
Opublikowano

ekspoatacja suszarni to głównie paliwo i trochę prądu na tonę prąd to ok 10 zł na tonę a paliwo to zwykle 1 do 1,5 kg (nie litra ) na tono/procent średnio 1,25 kg -1,5 l i tak dla 30% 15 % x 1,5l=27,5l x cena opału +10 zł prąd  węc wysuszenie tony to koszt 110 zł .na 40 t suszarnię rzadko kiedy poniżej 1000l na zasyp .oczywiście że suchsza to niższy koszt ale suszymy nie przy +20 stopni C tylko+  5 a najistotniejsza jest wilgotność powietrza - powietrze o wilgotności 80% zwykle po 15 pazdziernika i listopad  do nasycenia może pochłonąć 20% natomiast wrzesień i początek pazdziernika to około 50% wilgotności i nie ma możliwości netto zejść poniżej 50 zł za tonę jak tu się wypisuje a już kilka ton wysuszyłem 

Opublikowano

Za ostatni rok koszt wysuszenia opał + prąd to 55 zł , przeliczając na suchą, jak kosi sie ponad 30 % mokra to 116 zł wyszło w 2023 roku

RU suszysz do 15 % nie niżej, przechowuje sie dobrze w silosach , ja przeważnie ciut za mocno wysusze 13,5 miała ,boje sie żeby sie nie psuła jak np. by wuszła jakaś partia 16 %, zasyp suszarni 19 ton mokrej , w tym sezonie spróbuje mniej , najwyżej potrącą na skupie troche, dopiero trzy sezony  suszyłem więc sie ucze

Opublikowano (edytowane)

Dwa miesiące Zaraz będą od siewu a ona pół metra ma. Jakie ciepło jak wieje mocno to odczuwalna jest niska na krótki rękaw się chodzi to czuć chłód 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano

120 polidapu 

W tym roku to w moim przypadku rok na trawy dobry a w okolicy narzekają że słabe 😂 tyle że ja mam prawie wszystkie młode łąki to inaczej trochę gorzej z kukurydzami 

Opublikowano
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Za ostatni rok koszt wysuszenia opał + prąd to 55 zł , przeliczając na suchą, jak kosi sie ponad 30 % mokra to 116 zł wyszło w 2023 roku

RU suszysz do 15 % nie niżej, przechowuje sie dobrze w silosach , ja przeważnie ciut za mocno wysusze 13,5 miała ,boje sie żeby sie nie psuła jak np. by wuszła jakaś partia 16 %, zasyp suszarni 19 ton mokrej , w tym sezonie spróbuje mniej , najwyżej potrącą na skupie troche, dopiero trzy sezony  suszyłem więc sie ucze

to co suszyłeś od 20% bo najdrożej jest te ostatnie 2% - susze do 14,5 wiadomo że nie zawsze się trafi jak przesusze to następny zasyp np 15.5 a jak za szybko to nastepny np 13,5 - wilgotność jest kolejny raz mierzona po 2 dniach leżakowania i to jest brane pod uwagę .Suszarnia i tak stoi na wadze i ubytek też jest korygowany -gorąca jest też leażkowana 2-3 godziny więc ostatnie 2 % za darmo a wolę mieć 14,8 z potrąceniem niż 13,5 bo to potrójna strata .w 2024 na każde auto było dosypywane dosuszanej bo wychodziło 15,1-15,3 a biorą do 15,0 ale to niewielki problem nawet przy setkach ton i tak zysk przekracza koszty .a wszystko jest w magazynach płaskich z tunelami i przerzucana 2-3 razy 

ale w te 55 zł na tonę trudno mi uwierzyć bo tego nie łykniesz w dwa pogodne dni w listopadzie bo żeby mieć około 20 -24%to musi postać a wtedy już są straty zwierzyna i wiatry no i dony 

Opublikowano

Moja w tym roku wychodziła idealnie w momencie tych największych przymrozków. Teraz jak zaczyna rosnąć to wiatr ją łamie przy samej ziemi. Śladów zwierzyny nie ma. Łodyga zdrowa. Odmiana SM Perseus

Opublikowano
W dniu 24.06.2025 o 15:01, dantur96 napisał(a):

W jakiej obsadzie siales ta odmianę i na jakiej glebie 

6 minut temu, Eliot napisał(a):
W dniu 24.06.2025 o 15:01, dantur96 napisał(a):

W jakiej obsadzie siales ta odmianę i na jakiej glebie 

IV około 85tysiecy