Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Thomas2135 napisał:

Ile z tego cynku i boru trafi na rośliny, gdy pryśniecie w zalecanej  fazie 4 liści? 

Wystarczająca ilość. Wpisz w google i tam sobie poczytaj troszke o nawożeniu kukurydzy tam masz czarno na białym z doświadczeniami. Pozdrawiam

Opublikowano

Zależy od odmiany, u mnie przyjechał siać koleś i miał resztówkę w siewniku jakiejś odmiany a ja miałem inaguę - tamta jest 10cm wyższa i się zwija , inagua niższa ale żywsza - nie widać zawijających się liści

Opublikowano

To jesteście mądrzejsi od dziesiątek uczonych, bijecie na głowy wszelkie uczelnie rolnicze, dziesiątki badań są nieprawdziwe a podręczniki trzeba pisać od nowa.. 

Tak trudno przyznać się do błędu lub po prostu zamilczeć? Ja już troki nie będę karmić, pozdro

To jesteście mądrzejsi od dziesiątek uczonych, bijecie na głowy wszelkie uczelnie rolnicze, dziesiątki badań są nieprawdziwe a podręczniki trzeba pisać od nowa.. 

Tak trudno przyznać się do błędu lub po prostu zamilczeć? Ja już troki nie będę karmić, pozdro

Opublikowano
13 minut temu, kr9292 napisał:

Jarek źle mówisz. To tak brzmi jakby odżywki ci plon zbudowały. Siejemy kukurydzę ponad 20 lat i napewno więcej jak 5 bez odżywek. Kolba zaziarniona do końca!!!!! U mnie też kuku się nie zwinęła jako jedyna w okolicy. Cud??? 

W tym roku też chciałem pryskać bo się za dużo naczytałem. Ale z braku czasu nie wyszło. 

I dobrze zrobiłeś. Kobietę lepiej zabierz za to na dobre wakacje albo chociaż kolacje. 😎

7 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Ale to jakby grochem o sciane szkoda kometnowac...

Ty to za to mistrz jesteś. Chłopaki Ci hejt puścili to zdjęcia w galerii szybciej usuwałeś niż ta Twoja qq rośnie po odżywkach. ;)

Opublikowano (edytowane)

Nie, zaklinacie rzeczywistość że nawożenie cynkiem i borem nie wpływa na plon. Tylko ta jedna kwestia kuje w oczy a równie dobrze możesz nie nawozić bo Ci się nie chce to już indywidualna sprawa

Edytowane przez Bartek933
Opublikowano
3 minuty temu, Bartek933 napisał:

Ty to też pierdzielisz farmazony. 

Badania to się robi na ten sposób i z takim wynikiem jaki życzy sobie sponsor badań, rozgarnij się trochę w świecie. 

W życiu to trzeba robić tak żeby zrobić i zarobić a nie robić tylko po to aby przed innymi pokazać jak Jareczek, z xx razy czytałem już od tygodnia jakie to on ma trawy i qq jak szybko rośnie i nie zdąży opryskać. Na żywo chyba przyjaciół nie ma i zalewa AF swoją podnieta. 

I żebyśmy sie zrozumieli, odżywki są dobre ale jeśli tego wymaga sytuacja. Bo jeśli qq rośnie, brak żadnych przebarwień i niedoborów to po uj koszta robić i się podniecać że piękna i wszystko dane? Poczekajcie na sierpień, 2 tyg nie popada kiedy trzeba i zobaczymy jak będzie sypać. 

A jak ktoś mówi że to małe koszta i zabieg za 80-100 zł zrobi to chyba liczyć nie potrafi, bo 80-100 zł to starczy na mocznik siarczan i cynk (nawet nie pełną dawke) a gdzie reszta tej mikstury?

8 minut temu, Bartek933 napisał:

Damian, miej o tym odwagę podyskutować na uczelni. Zapytam Emanuela czy dałeś radę przekonać prowadzącego zajęcia

To się pytaj. Gdzieś mam tych uczonych, idź i zobaczysz ile się dowiesz od nich. ;)

100 x lepiej pogadać z praktykami którzy do czegoś doszli. 

Opublikowano

Damian naprawdę zapytaj specjalistów bo robimy sobie tylko po złości. Ja tych teorii nie wymyśliłem, są łatwo dostępne badania robione przez wiele uczelni więc nie ma bata że jest inaczej. Mi i tak nie uwierzysz. Nie twierdzę że robicie źle że tracisz połowę plonu czy coś jedynie nie podoba mi się że negujecie prawdę wielokrotnie potwierdzoną w badaniach. A jak zwykle musi się kończyć wojenka i złośliwościami w które niestety głupi daję się wciągać

Opublikowano

,,odżywki są dobre ale jeśli tego wymaga sytuacja. Bo jeśli qq rośnie, brak żadnych przebarwień i niedoborów to po uj koszta robić,,

Cała prawda w zdaniu powyżej. Nie ma się o co sprzeczać. Tak samo jak człowiek, zdrowo się odżywia, dieta jest bardzo urozmaicona, prowadzi aktywny tryb życia nie potrzeba mu żadnych suplementów.

Opublikowano

Niby czemu zapobiegać? Dysponujesz badaniami gleby z których wynika niedobór składników?

Jeśli roślina wygląda słabo - odżywiaj.

Jeśli wygląda ok - powstrzymaj się od zanieczyszczania środowiska.

Opublikowano

Miałem  dorzucić  100 - 150 kg mocznika  na  4-5 liść   ale  trzy  tygodnie  suszyło  strasznie to  nie  było  sensu   a  dziś  w nocy  deszcz  zapowiadają  i  zastanawiam się  czy  saletry  nie  dosiać    bo  mocznika  na  całość mi  nie  styknie 

Opublikowano

Każdy ma swoje zdanie i niech robi jak sobie uważa. Teraz kupiłem na 2 dawkę Bor, tytanit mocznik i siarczan. Na 5,5 ha wyszło 250zł. Lecz fakt moja qq w tym roku nie jest jakaś powalająca i trzeba ją trochę podgonić...

Opublikowano (edytowane)

Do tego dolicz amortyzację, paliwo i koszt pracownika. Jeśli są nie dobory na roślinie lub wyniku badań to trzeba próbować. Jak nie ma to po co kasę w błoto wyrzucać?

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
2 godziny temu, Bartek933 napisał:

Damian, miej o tym odwagę podyskutować na uczelni. Zapytam Emanuela czy dałeś radę przekonać prowadzącego zajęcia

Daj spokój na uczelni to myślą że wszystkie rozumy pozjadali nieraz jak słyszę jakie ludzie głupoty opowidają to nie wiem czy śmiać się czy płakać nie dalej jak wzoraj chyba pokazywali w Agrobiznesie pole które leży odłogiem bo zostało przekształcone na dziłki całe kwitnie mak a wszyscy zdziieni kto go tam zasiał i wypowiedz gliniarza że uprawa maku bez zezwolenia to przestępswo i właścicielowi grozi kara to rozwaliło system

Opublikowano
1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

Każdy ma swoje zdanie i niech robi jak sobie uważa. Teraz kupiłem na 2 dawkę Bor, tytanit mocznik i siarczan. Na 5,5 ha wyszło 250zł. Lecz fakt moja qq w tym roku nie jest jakaś powalająca i trzeba ją trochę podgonić...

Sam mam jedną wtopę i na dwa razy ją jadę, jak minął upały pójdzie drugi zabieg

Staszek a na uczelni to jak wszędzie, są ludzie i ludziska

Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Zapraszam do galerii. A te psy chyba u Ciebie tak szczekaja:)

przejrzałem tą twoją galerię i tylko jedno zdjęcie przeciętnej kukurydzy gdzie u mnie miejscami bez odżywek większa

Opublikowano

Coś słabo oglądałeś. Jest zdjęcie kolb i kilka zdjęć kukurydzy. Oj chyba coś trzeba zrobić z wzrokiem. U Ciebie coś tej kukurydzy nie widać na zdjęciach więc nie mamy co pisać nawet bo chyba bujasz troszkę w obłokach. Pozdrawiam

Opublikowano

A ten mak to był czerwony chwast.Tak się znają funkcjonariusze.Sam się zastanawiam czy dać odżywkę bo juz ostatnia chwila na wjazd.Pójdzie chyba tytanin ,optysil i cynk.Spotkałem w sklepie cynk 700g w litrze za 45zł/l ,dawkowanie 1l/ha wg producenta.Czy to jest warte swojej ceny.