Skocz do zawartości

bialy2005
Czego dotyczy dyskusja?

To jest test automatycznego opisu dyskusji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O widzę kolejny kozak z ciebie który zjadł wszystkie rozumy i wie wszystko najlepiej. Kolego w rolnictwie pokorą pokorą i jeszcze raz pokorą się liczy, bo tu pogoda rozdaje karty nie my... jednak co niektórzy nic sobie z tego nie robią.. 

PS mi nie musisz współczuć, bo doskonale sobie radzę i powiększamy cały czas gospodarstwo a kasa też mi się zgadza ale unikam takich rad jak twoje

• Like 1
Opublikowano

W farmerze, chyba ostatnim numerze. Napisane było że plon w kukurydzy w 70% zależy od rolnika a 30% od pogody. Ciekaw jestem czy osoba lub osoby które tak stwierdziły opierały się na wieloleciu i tych samych stanowiskach pod uprawę i kilku lokalizacjach czy to jakaś statystyka

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, 20CBR12 napisał:

O widzę kolejny kozak z ciebie który zjadł wszystkie rozumy i wie wszystko najlepiej. Kolego w rolnictwie pokorą pokorą i jeszcze raz pokorą się liczy, bo tu pogoda rozdaje karty nie my... jednak co niektórzy nic sobie z tego nie robią.. 

PS mi nie musisz współczuć, bo doskonale sobie radzę i powiększamy cały czas gospodarstwo a kasa też mi się zgadza ale unikam takich rad jak twoje

Idac Twoimi radami to owies powinienem zasiać i zebrać 5 ton z ha, którym nakarmie najwyżej konie a nie wysokowydajne krowy.  Także wybacz ale wolę bym najmadrzejszy jak to okresliles i zebrać przy wyższych kosztach 10-15 ton wartościowego ziarna które się obroci w mleko. 

Najbardziej to Cię boli widzę to że Twój światopogląd legł w gruzach i swoim przykładem udowadniam że pH wcale nie odgrywa jakieś mega roli w przypadku qq. Dać dobrze w podsiewacz + dużo deszczu i wiele do szczęścia nie potrzeba. 

20180820_191321.jpg

A nazywanie kogoś kozakiem i przytaczanie innych epitetów pokazuje tylko Twój poziom i bezradność bo mój przykład gryzie się z Twoimi teoriami. 

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

Tak rzeczywiście damianzetor9540 zapewne jesteś wybitnym hodowca bydła mlecznego i masz świetne wyniki a na uprawie kukurydzy znasz się najlepiej przynajmniej na całym świecie, to nic że naukowcy twierdzą inaczej że doświadczenia pokazują inaczej ty sobie żyjesz w swoim Pacanowie i tam jesteś królem. Brawo ty! 

Kur... poziom na tym forum autentycznie sięgnął totalnego dna i nie warto już tu się udzielać... 

Opublikowano

Potwierdzam to co pisze @damianzetor9540.  U nas na okolicy nikt nie wapnuje od dawien dawna a kukurydza na VIz rośnie bez problemu o ile dobrze dostała nawozów i co chwila pada deszcz.  Jak nie pada nie ma kukurydzy.  A owsie to już wogole można zapomnieć.  

Opublikowano

Ja już miałem kukurydzę na polu gdzie część miała pH 4,1 czy 4,2 IV klasa bonitacyjna. Można by szkoły rolnicze zapraszać bo taka paleta przebarwień a kukurydza ledwo do kolan, pszenżyto po niej musiałem jeszcze ratować kredą. Teraz się uspokoiło i w tym roku będę robił badania

Opublikowano
23 minuty temu, mk9422 napisał:

Potwierdzam to co pisze @damianzetor9540.  U nas na okolicy nikt nie wapnuje od dawien dawna a kukurydza na VIz rośnie bez problemu o ile dobrze dostała nawozów i co chwila pada deszcz.  Jak nie pada nie ma kukurydzy.  A owsie to już wogole można zapomnieć.  

Poczekaj jeszcze kilka lat a wapno będziecie brać na kartki.

• Like 1
Opublikowano

Jak ktoś sypie tylko nawozy mineralne to pewnie tak będzie ale jak idzie po 40-50 ton obornika i gnojowica lub gnojówka to tak źle nie będzie. Na pewno jakby sypnął wapno i doprowadził to do kultury to kukurydza lepiej znosiła by warunki stresowe itd. Chodzi o sam fakt, że ph to nie wszystko. Jak nie ma papu i wody to może być idealne ph a będzie słabo rosło. 

Opublikowano
7 godzin temu, 20CBR12 napisał:

Tak rzeczywiście damianzetor9540 zapewne jesteś wybitnym hodowca bydła mlecznego i masz świetne wyniki a na uprawie kukurydzy znasz się najlepiej przynajmniej na całym świecie, to nic że naukowcy twierdzą inaczej że doświadczenia pokazują inaczej ty sobie żyjesz w swoim Pacanowie i tam jesteś królem. Brawo ty! 

Kur... poziom na tym forum autentycznie sięgnął totalnego dna i nie warto już tu się udzielać... 

Jedna działka moja od lat, pH 5.6 i zasobności średnie a fosforu wysoko, druga przez miedze pH 4.2 i zasobności 2x niższe. 

Zgadnij która to która? Loteria, bo obie wyglądają tak samo. Przyszła susza i obie tak samo reagowały. 

A nawożenie też bez szału bo N 90 P 92 K 120

20180604_202835.jpg

Opublikowano

Mocznik , ph poniżej 4,5 i zero wapna.... za 3-4 lata nawet nie WZEJDZIE . Sąsiad  mi podarował taką działkę 2 lata temu żebym obsiał, ulubieniec mocznika i obornika , działka 2 ha, na 1,2 ha miała 2 metry, kolby nędzne, na pozostałych 80 arach -pustynia, nawet z ziemi nie wyszła. Taka to teoria że po co... a co dzieciom powiedzieć za kilka lat jak te pole w ręce im dacie?? ile laat zejdzie żeby żyznosć podnieść. Po co dziury w asfalcie łatać, przecież można ominąć, po co się myć wieczorem, przecież rano też do pracy trzeba isć

• Like 1