Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie w okolicach gościu tak spalił qq że cała stała ususzona, tylko przy łodydze trochę zielonego było widać. Rok później zrobił to samo. Ostatecznie kukurydza puściła nowe liście i byla na koniec równa i ciemna jedna z lepszych w okolicy. Pogoda akurat sprzyjała, bez deszczu nie wiem czy coś by z tego było

Opublikowano
9 godzin temu, WschodPolskiPany napisał:

może miał ktos podobne doświadczenia nie była pryskana kukurydza jeszcze od badyla i dopiero po niedzieli będzie pryskane a mam w planie przed opryskiem na dniech dać 250 rsm a na niektórych działkach troche zielska jest i zastanawia mnie jak to wyjdzie 

Najpierw chwasty. 2 dni przerwy i rsm. 

Opublikowano
9 godzin temu, derek2223 napisał:

Tak od mocznika, na chwasty opryskana dwa tygodnie temu i wszystko było ok, dwa dni po moczniku (z rozsiewacza) taki efekt. Teraz zastanawiam się czy warto było? Będzie z tego więcej szkody czy pożytku?

Ja tez swoja pryskalem dwa tygodnie temu mocznika nie sypalem a tez mam podobnie tylko troche slabiej.

Opublikowano
48 minut temu, sumek666 napisał:

Najpierw chwasty. 2 dni przerwy i rsm. 

A co ma zabieg na chwasty wspólnego z rozlewaniem RSM (jak rozumiem węrzami) aby robić jakiesz przerwy bzdura totalna, morzesz to zrobić jednego dnia.

Opublikowano

Co byście polecili zastosować na kukurydzę na ostatnie pryskanie , która ma średnio ciemny kolor i miejscami sięga do maski c330 .Chodzi mnie głównie o coś takiego co dałoby jej solidnego kopa w górę .

Przy okazji co sądzicie o starterze TERRASTART przy siewie?

Opublikowano

Jak masz kukurydzę do maski już to jej niczego nie brak.

Opublikowano
2 godziny temu, PUSSY napisał:

A co ma zabieg na chwasty wspólnego z rozlewaniem RSM (jak rozumiem węrzami) aby robić jakiesz przerwy bzdura totalna, morzesz to zrobić jednego dnia.

@ChiquitaB Ci odpowiedział ;) 2 dni przerwy faktycznie trochę mało. 

Opublikowano
1 godzinę temu, sumek666 napisał:

1 godzinę temu, sumek666 napisał:

A po co ta przerwa ?

Skoro uważacie że jest konieczna argumenty poproszę ?

Opublikowano

Witam mam ptanie  chcial bym aby ktoś mi doradził na temat kukurydzy :

Zdjęcia

chcail bym się dowiedziec co jej brakuje przed siewem dostała te oto nawozy : 

100kg/ha mocznika

100kg/ha soli 

200kg/ha lubofos corn 

klasa ziemi  : 5 czym dalej pola tym jest lepsza ziemia  , dodatkowo  na poczatku pola (  najsłabsza ziemia ) jest lepsza kukurydza niż dalej na środku   ,  pierwsz raz mam tam kukurydze 

Opublikowano

Głównie kolego wapna trzeba. Do tego dałeś nie za bogato nawozu, brak wapna ogranicza w dodatku jego pobieranie no i efekt widoczny na zdjęciach.

Licząc na czysty składnik dałeś zaledwie 56 kg N , 20 kg P , 102 kg K, to jeśli nie dawałeś żadnego obornika i nie było dobrego przedplonu to i tak bym powiedział że jest ładna. 

Ja osobiście u siebie daję  w czystym składniku 150 kg N, 70 kg P , 120-160 kg K , kwestia jaki był przedplon.

Opublikowano
3 godziny temu, Rafal1994 napisał:

Witam mam ptanie  chcial bym aby ktoś mi doradził na temat kukurydzy :

Zdjęcia

chcail bym się dowiedziec co jej brakuje przed siewem dostała te oto nawozy : 

100kg/ha mocznika

100kg/ha soli 

200kg/ha lubofos corn 

klasa ziemi  : 5 czym dalej pola tym jest lepsza ziemia  , dodatkowo  na poczatku pola (  najsłabsza ziemia ) jest lepsza kukurydza niż dalej na środku   ,  pierwsz raz mam tam kukurydze 

To są dawki glodowe dla kukurydzy, jeśli stanowisko nie jest zasobne w makro i mikro na bardzo wysokim poziomie nie ma szans żeby kuku przy tym nawożeniu się udała 

Opublikowano

Po co przerwa? Po to ze albo zwalczasz chwasty albo je dokarmiasz. Po za tym lepiej zeby qq skorzystala z ram a nizeli chwasty . Z tego co slyszalem to chwasty bardzo dobrze pobieraja skladniki takze jak dla mnie to szkoda kasy na dokarmianie zielska.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Skoro ma średnio ciemny kolor to daj mocznik i magnez i cynku możesz dołożyć.

Wstaw zdjęcie jak możesz.

Edytowane przez Kamil_NH
błąd w wyrazie
Opublikowano (edytowane)

Przerwa po to aby zabić chwasty. Herbicyd potrzebuje kilka dni na działanie. Ja zawsze daje herbicyd osobno a resztę mieszam. 

Edytowane przez sumek666
Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

Po co przerwa? Po to ze albo zwalczasz chwasty albo je dokarmiasz. Po za tym lepiej zeby qq skorzystala z ram a nizeli chwasty . Z tego co slyszalem to chwasty bardzo dobrze pobieraja skladniki takze jak dla mnie to szkoda kasy na dokarmianie zielska.

Jak szybko od zabiegu chwasty mają zachamowany wzrost i rozwój, mówiąc prościej czy 24 godz od zabiegu chwasty jeszcze coś pobierają ?

A co z nawozami które zastosował przedsiewnie ? Tutaj nie widzisz strat ze względu na chwasty ?

Opublikowano

To jeszcze zalezy jakim srodkiem pryszczesz czy ma reg wzrostu ktory dodatkowo chamuje qq. Przedsiewnie a teraz to roznica poza tym mozesz przedwschodowo pryskac i nie bedzie presji chwastow. A teraz skoro ktos chce je pryskac to po co najpierw dac im azotu i czesc stracic bo chwasty go pobiora? Lepiej poczekac i dac pozniej i pare zl w kieszeni. Tak mnie uczyli i tak na forum wiekszosc robi

Opublikowano

Nie wiem dokładnie co to. Ale zapewne coś w stylu asashi bądź tytanit a to stymulatory wzrostu a to się stosuje gdy qq ma braki bądź opóźnienia w rozwoju.  A skoro twoja jest do maski czyli blisko metr to jest super

Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał:

To jeszcze zalezy jakim srodkiem pryszczesz czy ma reg wzrostu ktory dodatkowo chamuje qq. Przedsiewnie a teraz to roznica poza tym mozesz przedwschodowo pryskac i nie bedzie presji chwastow. A teraz skoro ktos chce je pryskac to po co najpierw dac im azotu i czesc stracic bo chwasty go pobiora? Lepiej poczekac i dac pozniej i pare zl w kieszeni. Tak mnie uczyli i tak na forum wiekszosc robi

po to bo kuku jest w fazie 4/6liscia i jest to ostatni moment na danie azotu