Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chce rozrzucić na polu odpady zepsutej kiszonki z kukurydzy i polecieć glebogryzałka lub talerzówka czy taka popsuta kukurydza może później mieć wpływ na nasiona kukurydzy które są zaprawiane albo w późniejszym okresie rośliny chodzi mi o choroby grzybowe itp ktoś praktykował to u siebie? nie chce zaszkodzić ale mam około 4 ton tego 

Lepiej przekompostuj te odpadki. Wymieszane z obornikiem, dobry byłby kurzak do tego, niech poleży z pół roku i wtedy na pole. 4 tony to nie tak wiele i jak ci się nie chce kompostować rozwal rozrzutnikiem na polu i też nic się nie wydarzy. W żadnym wypadku nie wywoź tego do lasu, gdyż pozbawisz się próchnicy. 

Opublikowano

Panowie jest obcja ze troche azotu mi ucieknie jak prawie dwa tygodnie temu rozlalem rsm a do dzis kukurydzy tam niema? ziamia potem byla uprawiona ale tyle deszczu zleciało ze szok okolo 60L

Opublikowano

U mnie to samo 2-go dałem mocznik pod agregat bo 4go miało byc sianie a tu chmury się poobrywały i teraz woda stoi w polu, tydzień bez deszczu by trzeba żeby zasiać... Coś wogóle zostanie z tego azotu w takiej sytuacji?

Opublikowano (edytowane)

Panowie jestem laikiem jeśli chodzi o uprawę qq. I stąd moje pytanie. Za rok planuje zasiać qq na ziarno. Mam ziemię V klasy z ph 4,5. I plan jest taki: 

-po żniwach pociąć słomę z pszenżyta zimowego plus 500kg WapMagu na hektar

- na to zasiać łubin na polon

-zimowa orka

-jeśli chodzi o nawóz: 150kg Polidapu pod korzeń, 250kg soli potasowej, 200kg Saletrzaku z borem 

- druga dawka N to około 200kg mocznika

Dobrze myślę, czy ktoś ma jakieś inne sugestie? Martwi mnie to niskie pH, ale chyba 500kg WapMagu sobie z tym poradzi. Jak sądzicie?

Pozdrawiam

Edytowane przez Romanzio
Opublikowano (edytowane)

A jakby dać wapno magnezowego 33%CaO 22%MgO? Wychodzi około 80zł/t. Przy glebie lekkiej i konieczności wapnowania potrzebne jest 2,5t czystego składnika CaO, czyli około 8t/ha. Tylko czy nie będzie za dużo magnezu podane? Niby na rozpisce od badania gleby jest że magnezu niedobór, ale w 8t jest przeszło 1,5t czystego MgO.

Edytowane przez Romanzio
Opublikowano

Na lekkiej magnez wskazany. A przy takim pH kukurydza wyginie. Przerabiałem to na dzierżawach, nie ma sensu pchać się w koszta. Tylko żyto, albo porządne wapnowanie.

Opublikowano

Panie dziki zniszczyły mi jedną działkę na 99% dawać jeszcze raz polidap w podsiewacz czy nie warto? Niby koszt nie wielki a zawsze fosfor rosliny miałyby blisko do pobrania o ile znowy darmozjady nie zjedzą?

Opublikowano

Kup samochód wapna weglanowego dasz 4 tony na hektar i będzie cacy. A samochód u mnie kosztuje 1300 zł nie wiem jak u Ciebie także dużo taniej wychodzi.

Tak i efekty po 4 latach. Takie rady zachowaj dla siebie. Na szybko to albo kreda albo węglanowe mielone na drobne frakcje.
Opublikowano

Tak i efekty po 4 latach. Takie rady zachowaj dla siebie. Na szybko to albo kreda albo węglanowe mielone na drobne frakcje.

To czym się różni wapno węglanowe samochodowe zmielone pd 0-2 mm od twojego weglanowego? Bo nie kumam ciebie...

A propo kredy to wysusza pole także na piachy się nie nadaje

Opublikowano

Po co, na co? Siać w te same rzędy i będzie ok.

Widziałeś kiedyś pole zryte w 99% przez dziki? Nie ma żadnej szansy siać w te same rzadki, bo ich po prostu nie ma,pole jest praktycznie całe zmecorowane przez gady a w ciągniku nie mam gps-u żeby wg niego skopiować rzędy
Opublikowano

a kreda to nie jest wapnem weglanowym niby? jak nie to jakim?

Jest tylko dla kolegi sądząc po cenie jaką podał chodzi o wapno węglanowe ze starych pokładów które się dużo dłużej rozkłada od kredy która jest stosunkowo młoda.

To czym się różni wapno węglanowe samochodowe zmielone pd 0-2 mm od twojego weglanowego? Bo nie kumam ciebie...

A propo kredy to wysusza pole także na piachy się nie nadaje

Zmielone się szybciej rozpuszcza w glebie przez co szybciej działa. Kreda jest węglanowym wapniem z młodej skały która jest miekka i też się szybko rozpuszcza nawet nie mielona. Możesz napisać w jaki sposób kreda wysusza glebe? Bo patrze kolego wiesz że dzwony biją ale nie do końca wiesz gdzie.

Opublikowano

Co to jest 1.5 tony ? Badałes glebę? Jak się ma kwas to zalecenia są na ok 8 ton kredy nawet a Ty chcesz efekty po 1.5 tony? Po węglanie to zobaczysz efekty ale po paru latach

Opublikowano

Działa o ile będziesz pilnował, żeby złodziej nie zaje...ł. U niektórych jest to skuteczne a u innych te kudłate skur... są już przyzwyczajone.