Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niektórzy leją dyszami do rsm jak kukurydza ma z 0,5 m, ale mocno parzy. Liście muszą być suche.Napiszę chyba już ostatni raz jak ja to zrobiłem. Żadnych profesjonalnych węży. Kupiłem dobry wąż ogrodowy 1" (pomarańczowy z zewnątrz i zielony wewnątrz) pociąłem go na 0,8 m odcinki i nałożyłem na kołpaki typu Rau. Do tego opaska ślimakowa w odpowiednim miejscu, by wąż nie spadł a kołpak się nie odkręcił. Robicie kalibrację podstawiając narzynia pod każdy wąż. Kalibracja na wodzie nie ma sensu, bo rsm ma inny ciężar i gęstość. Mi na czerwonych 0,4 i 3 bar wylewało 190-200 l/ha tylko jak zostawiłem 17 głowic a resztę wyrzuciłem. W takiej małej spokojnie można zostawić wszystkie, bo dużych poparzeń nie powinno być. Co najwyżwj lekko poprzesówać jak trafia na rządek.

Gość PolskiRolnikt
Opublikowano

Czy to mieszanie fosforu z cynkiem nie zalecają dlatego że może przytykać opryskiwacz? Nie jestem pewny chyba tak kiedyś słyszałem :)

Opublikowano

Gdzie ty mieszkasz że w lubelskim nie padało? Jak sucha ziemia to nie ma sensu bo nawet rosa go nie rozpuści, kukurydza za mała i rosy nie wiele na niej się zbiera.

Opublikowano

Teraz opady sa tzw. miejscowe jedynie dzis było widac że padało na wiekszym terenie. Wczoraj przechodziły burze i 2 km dalej pokropiło a u mnie oberwanie chmury ze woda staneła na polach. Dzis rano siałęm po kuku mocznik to błotko miałem pod kołami :) Ale niestety zboża ozime na górkach juz praktycznie padły  siałem 3 dawke na pszenice i place juz całkiem wypalone na piachu :( 

Opublikowano

Wiem, wiem że padało punktowo ale myślałem że w lubelskim to każdy zmókł. Pogoda nie wyrównana, no ja tez jestem w tej grupie poszkodowanych, dzisiaj jedynie trochę posiączyło do południa to ze 2 cm przemiękło w jarych. W ozimych dalej skała. Dobrze że mam pola w dużej rozpiętości na linii północ południe, a pewno gdzieś ponad 20 km będzie odstępu to niektóre działki są ekstra wilgotne a niektóre już przypalone.

Opublikowano

Wy tu o suszy a ja się zastanawiam jak tu na pole wjechać z herbicydem... non-stop leje a na polu bagno na rzece kładkę porwalo (takiego poziomu rzeki nie było od kilku lat) co kilkanaście godzin ulewa...

Opublikowano

no to w sąsiednich wioskach już ładnie dolało a u mnie ledwo pokropiło kukurydza jeszcze wilgoć niby pod korzeniami ma ale słabo się rusza wsiewka trawy z owsem aż się prosi o nawóz bo blade że nie wiem

Opublikowano

W jaki sposób zastosować rsm w kuku? Wezy nie posiadam i nie chce jej przypalić. Rsm 32%. I w jakiej dawce? A jezeli juz wezami to w jaki sposob? Ile musi byc oddalone od rzadka qq??

Opublikowano (edytowane)

Mogę te dwa zabiegi wykonać w jednym dniu: posypać mocznik a później prysnąć na chwasta w kukurydzy? Czy odwrotnie zrobić najpierw oprysk a później mocznik? Ile musi być odstępu czasu między zabiegiem na chwasty a odżywkami dolistnymi?

Edytowane przez the1mati1
Opublikowano

Jak się boisz ze zrobi się galareta to po troszku do butelki dzień wcześniej i zobacz co będzie. Ja mieszałem 8 różnych rzeczy na qq w zeszłym roku to tak zrobiłem i było ok to tak mieszałem do opryskiwacza wtedy.

Opublikowano

Mogę te dwa zabiegi wykonać w jednym dniu: posypać mocznik a później prysnąć na chwasta w kukurydzy? Czy odwrotnie zrobić najpierw oprysk a później mocznik? Ile musi być odstępu czasu między zabiegiem na chwasty a odżywkami dolistnymi?

A co ma jedno z drugim wspólnego?

Opublikowano

Jak się boisz ze zrobi się galareta to po troszku do butelki dzień wcześniej i zobacz co będzie. Ja mieszałem 8 różnych rzeczy na qq w zeszłym roku to tak zrobiłem i było ok to tak mieszałem do opryskiwacza wtedy.

nie bedzie zadnej garalety, nie wiem kto to wymyslil. ja do tego jeszcze troszke moczniku dorzucalem.

Opublikowano

Wczoraj rozlałem RSM na kukurydzy bez węży, część przed, a część po deszczu. Dostała w sumie ok 700 litrów na ha w dwóch dawkach. Jeszcze jeden oprysk cynkiem i całą resztą mikro i czekamy do jesieni.

Opublikowano

Sorry za pytanie ale troszkę przespałem z dawką azotu mam qq 7-8 liści i nie wiem czy mogę jeszcze sypnąć mącznik, przez ten tydzień fajnei pada ale prognoza jest taka że od jutra brak deszczu, co teraz robić RSM nie używałem i słabo się w tym czuje.

Przed siewem dałem 300kg mocznika potrzeba jeszcze siać czy tylko tylko pryskać dolistnie 

Opublikowano (edytowane)

Ja dałem 320 kg mocznika przedsiewnie na ha i uważam, że to starczy. Uczeni ludzie twierdzą, że kukurydza na każde 10 ton zielonki potrzebuje 25-30 kg azotu z nawożenia.

Edytowane przez donweter1989
Opublikowano

mam pole w dzierżawie które też trochę zaniedbał poprzednik, zasiałem  w tym roku qq i też nie ciekawie wygląda, kiepsko pobiera fosfor bo fioletowa jest. Czy podanie odżywek Elvita kukurydza + Elvita start poprawi sytuację??  

Kukurydza w jakiej jest fazie? Trochę dziwna kombinacja, ponieważ w obu odżywkach jest wysoka koncentracja fosforu. W elvicie start fosfor jest w formie dostępnej nawet w niższych temperaturach, dlatego polecamy na I zabieg odżywiania 2l elvity cynk oraz 1l elvity cynk w fazie 4 liści kukurydzy. Na II zabieg polecamy 3kg elvity kukurydzy oraz 1l elvity amino żeby przyśpieszyć wzrost, działanie antystresowe oraz wzmożenie transportu składników w roślinie.